Gazete Vatan Logo

Ehliyet sınavında otomatik vites dönemi

Ehliyet sınavı artık otomatik vitesli araçla da yapılabilecek. Sınavı kazananların sertifikalarında ‘sadece otomatik şanzımanlı araç’ kullanır yazacak.

Ehliyet sınavında otomatik vites dönemi

MEB’in Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesiyle ehliyet sınavına manuel vitesli araçlarla katılma zorunluluğu kalkacak. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, “Sürücü kursları, sadece otomatik araç kullanacak kursiyerler için sertifika sınıfına uygun otomatik şanzımanlı araç bulunduracak. Adaylar, otomatik şanzımanlı olanlarıyla eğitim alacak. Sınavda başarılı olanların sertifikalarında ‘sadece otomatik şanzımanlı araç’ kullanabileceği belirtilecek.” Bu kişiler manuel şanzımanlı araba ehliyeti isterlerse tekrar sınava girecek. Adayların direksiyon eğitimini, alanda ve simülatörde alacağını anlatan Yelkenci, simülatör dersinin en az 2 saat olacağını kaydetti.

Sınav süresi 5 dakika uzadı

Uygulama sınavında süreyi 5 dakika uzattıklarını anlatan Yelkenci, “Direksiyon eğitiminde dersin sınav süresi, en az 30 dakikaydı. Uygulama sınav süresi artık en az 35 dakika olacak. Bunun ilk 5 dakikasında kursiyere aracı tanımayla ilgili sorular sorularak adayın heyecanı azaltılarak sınava başlaması sağlanacak” dedi. Yelkenci, uygulama sınavı değerlendirme kriterlerinde bulunan “stop” sayısının da 2’ye çıkarıldığını, bu şekilde de adayların sınavda rahat olmasının sağlanacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Önce kurs sonra devlet sınav yapacak

Akan trafikte en az 12 saat eğitim alarak uygulama sınavına girmeye hak kazanan adayların, doğrudan ehliyet sınavına alınmayacağını belirten Yelkenci, adayların kurs tarafından yapılacak direksiyon sınavına gireceğini vurguladı. Yelkenci, şunları söyledi, “Ön sınav yapılarak durumu uygun olanlar, ilçe milli eğitim müdürlüğünün yaptığı direksiyon sınavına girecek. Başarısız olanlar ise yeniden uygulama eğitimine alınarak tekrar ön sınav sonucu ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderilecek. Eğer yeterli eğitim verilmeden bu kursiyerlerin sınava girmesine izin verildiği tespit edilirse valiliklerce soruşturma açılacak. ”

Ehliyetler değişiyor

Bütün sürücülerin, 1 Ocak itibarıyla 5 yıl içinde ehliyetlerini 180 ülkede kullanılan ehliyetlere dönüştürmesi gerektiğini de dile getiren Yelkenci, “Dönüştürmeyenler ise yeniden kursa kayıt olmak zorunda kalacak. Akabinde ise insanlar, ağır vasıta ehliyetlerini 5 yılda bir, B sınıfı araçlar için ise 10 yılda bir sağlık raporu ve adli sicil sorgusu yapılarak ehliyetlerini değiştirecek” bilgisini verdi.

Haberin Devamı