Gazete Vatan Logo

Ehliyet sınav sonuçları ve direksiyon sınavlarında son durum!

17 Aralık 2016 Cumartesi tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmiş olan motorlu taşıt sürücü adayları sınavlarının sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı resmi sitesi üzerinden yayınlandı. Peki stajyer ehliyet döneminde, sürücü adaylarının yapması gerekenler ve sınav sonuçları açıklandıktan sonra uyulması gereken kurallar ve yapılması gerekenler neler?

Ehliyet sınav sonuçları ve direksiyon sınavlarında son durum!

17 Aralık 2016 tarihinde düzenlenen ve sonuçları 29 Aralık 2016 tarihinde açıklanan Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı’ndan, bir sonraki adım olan direksiyon sınavlarına katılabilmek için alınması gereken puan en az 70’ dir. 70 puan veya daha yüksek bir puanı alan adaylar direksiyon sınavlarından da başarıyla geçtikten sonra, 2 sene boyunca stajyer ehliyet sahibi olacaklar.

Motorlu taşıt sürücü adayları sınav sonuçları, sınavın düzenlendiği tarihten yaklaşık 10 gün sonra, Milli Eğitim Bakanlığı resmi sitesi üzerinden erişime açıldı. Adaylar, T.C. kimlik numaraları ilgili alana girilerek öğrenilebiliyor.

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Adaylar, sınavda ilk yardım, trafik, motor ve trafik adabı gibi 4 konudan sorumlu tutuldu. Adayların genelde en çok zorlandıkları alan olan motor konusundan 9 soru, trafik konusundan 23 soru, ilk yardım ile ilgili 12 soru ve trafik adabı ile ilgili 6 soru adaylara soruldu. Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı’nda adaylara toplam olarak 50 soru soruldu ve 60 dakika süre tanındı. Sınavdan 70 ve üzeri puan alan adaylar, başarılı sayıldı ve direksiyon sınavlarına katılmaya hak kazandı. Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı’nda, A1, A2, A, B1, B, D1, D, C1, C, F ve M sınıflarından ehliyet almak isteyen adaylar yukarıda saydığımız konu ve sorulardan sorumluydu.

Haberin Devamı

Direksiyon Sınavları’nda Yeni Bir Uygulama Dönemi Başlıyor

2016 yılının Ocak ayında yönetmeliğe dahil edildiği söylenen Direksiyon sınavlarında videolu eğitim dönemi başlamak üzere, bunun için senaryolar yazılıp seslendirmeler yapıldı ve eğitim videosunun çekimi tamamlandı. Bu uygulamanın, özellikle direksiyon sınavlarına ilk kez girecek ve sürücülük tecrübesi pek bulunmayan adaylar için çok yararlı olacağı düşünülüyor. 20 dakikalık eğitim videosunda, direksiyon sınavına tabi tutulan sürücü adayının, sınav başladığı andan itibaren yapması gerekenler, hangi aşamada neye dikkat edilmesi gerektiği gibi bilgiler yer alıyor.

Haberin Devamı

Birçok sürücü adayı, bu sistemin hem heyecanlı ve stresli olan bireylere, hem de birkaç küçük hatayla sınavı geçememesi olası bireylere çok yardımcı olacağı görüşünde. Ayrıca, eğitim videosu sisteminin bir başka önemi de, direksiyon sınavı uygulayıcılarına da hatırlatmalarda bulunmak. Uygulamaya konulması planlanan bu sistem ile, direksiyon sınavı uygulayıcıları, adaylara hangi konularda kaç puan verileceği ve kaç puan kırılabileceğini, hangi durumların puan kırma veya vermeye dahil olduğunu bu sistem ile daha iyi öğrenebilecek.

Bazı uzmanlardan ise, eğitim video sistemi ile ilgili çeşitli uyarılar geldi. Uzmanlar, eğitim videolu sistemin yardımcı olabileceğini düşündüklerini belirtirken, adayların asla direksiyon derslerine katılmamazlık yapmaması gerektiğini, sadece videoyu izleyerek direksiyon sınavlarına hazırlanmanın ve sınavda başarılı olmanın mümkün olmadığının altını çizdiler.

Peki Stajyer ehliyet nedir, ne gibi kuralları vardır?

Haberin Devamı

Stajyer ehliyet uygulaması, trafik kazaları ve ölüm oranlarına bakıldığında, uygulanması zorunlu bir uygulama olarak göze çarpıyor. Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı ve direksiyon sınavlarını başarıyla verip ehliyet sahibi olmaya hak kazanan adaylar, sürücülüklerinin ilk 2 senelik kısmında stajyer ehliyet kullanmak zorunda.

Bu Süre Zarfında Nelere Dikkat Etmeli?

Stajyer ehliyet sahibi olunan 2 yıl boyunca, adaylar trafikte yapılabilecek bütün hatalardan uzak durmak zorundadır. Bunun nedeni, 2 senenin sonunda belli kurallara uymayan ve bazı puanlarda cezalar alan adayların ehliyetleri normal sürücü ehliyetine dönüştürülmeyecek. Ayrıca stajyer ehliyet belgeleri de ellerinden alınmış olacak. 2 yıllık süre zarfında adayların, 5 kez kırmızı ışık ihlali yapması durumunda, 5 kez hız limiti aşılması durumunda, herhangi bir ölümcül sonuçla veya yaralanmayla sonuçlanan trafik kazasında suçlu bulunursa, trafik ceza puanlarının toplamı 75 ceza puanını aşarsa, aday normal ehliyet belgesi sahibi olamayacak.

Haberin Devamı

Bu ihlallerin hiçbirisini gerçekleştirmeden ve diğer kurallara da uyarak 2 yıllık süre zarfını tamamlayan adaylar ise başarılı sayılacak ve 1 yıl içerisinde normal sürücü ehliyetlerini alabilecekler.