Gazete Vatan Logo

Ehliyet sınav sonuçları ve direksiyon sınav tarihleri

Motorlu taşıt sürücü adayları sınavı 17 Aralık 2016 tarihinde düzenlenmişti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği sınav, yine Milli Eğitim Bakanlığı resmi sitesi üzerinden yapılmıştı. Şimdi sıra stajyer ehliyet almak isteyen adaylar için direksiyon sınavlarında. Stajyer ehliyet ile ilgili son durum, direksiyon sınavlarında uygulanması düşünülen yeni uygulamalar ve motorlu taşıt sürücü adayları sınavı özellikleri ile ilgili detaylar haberimizde.

Ehliyet sınav sonuçları ve direksiyon sınav tarihleri

Ehliyet sahibi olmak, günümüzde iş başvurularında karşınıza çıkabilecek kadar önemli bir detay. Bu nedenle, ehliyet sahibi olmayan birçok genç ve üniversite öğrencisi, mezun olmadan ve iş hayatına atılmadan önce ehliyet sahibi olmaya çalışıyor. Ayrıca yaşı biraz daha ilerlemiş ancak hiç araba kullanmamış, ehliyet sahibi olmak için bir kursa katılmamış binlerce insan da ehliyet sahibi olmak için teorik ve pratik olarak uygulanan sınavlara katılıyor.

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

17 Aralık 2016 tarihinde uygulanan Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı’ndan sonra, Milli Eğitim Bakanlığı’nın sonuçları açıklamasının ardından, bir sonraki adım olan direksiyon sınavına katılım durumu da belli oldu. Direksiyon sınavlarına katılabilmek için alınması gereken azami puan 70’tir. 68 veya 69 gibi yakın bir puan bile yeterli olmayabilir. Ancak adayların her zaman itiraz hakkı bulunmaktadır.

Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınav Sistemi

Ehliyet sahibi olabilmek için girilen ilk sınav olan motorlu taşıt sürücü adayları sınavlarında, alınabilecek tavan puan 100 puandır. Bu sınava hazırlanabilmek için, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurslardan örnek sınav kitapçıklarını almanız yararınıza olacaktır. Genelde, motorlu taşıt sınavlarında bu kitapçıkta var olan sorulara benzer sorular sorulur. 4 yanlışın 1 doğruyu elimine etmediği motorlu taşıt sürücü adayları sınavında, benzer sorular çözüldüğü takdirde, alınması gereken 70 puan ve daha üstü puanların alınması hiç zor değildir.

Motorlu taşıt sürücü adayı sınavlarında, adaylara 50 soru sorulmaktadır. İlk yardım konusundan 12, trafik ve çevre konusundan 23, motor bilgisinden 9, trafik adabı konusundan 6 sorunun sorulduğu sınavda, adaylara bu soruların cevaplanması için 60 dakika süre tanınır. Milli Eğitim Bakanlığı resmi sitesinde, ehliyet sınavında sorulan sorular ve cevapları yayınlanmıştır.

Sorulan sorularda veya cevaplarda bir hata yapılmış olması durumunda, adaylara itiraz yolu açılır ve yapılacak itirazlar için bir komisyon oluşturulur. Milli Eğitim Bakanlığı resmi sitesi olan www.meb.gov.tr üzerinden sonuçlar öğrenildikten sonra, sürücü adaylarının itiraz etmek için 13 gün gibi bir süreleri vardır. İtiraz dilekçeleri, Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne iletilmelidir.

Alınan puan ve direksiyon sınavlarının da geçilmesi ile adaylar stajyer ehliyet sahibi olur. Peki stajyer ehliyet nedir, ne gibi artıları ve eksileri vardır?

Stajyer Ehliyet Ne Anlama Geliyor?

Stajyer ehliyet, ülkemizde her sene artan trafik kazaları ve buna bağlı oluşan ölüm ve yaralanmalara karşı düşünülmüş ve uzun vadede iyi uygulandığında sonuç vereceği tahmin edilen bir uygulamadır. Bu uygulamaya göre, stajyer ehliyet sahibi kişinin, 2 sene boyunca trafikteki bütün hareketleri izlenecek, aldığı cezalar ve ceza puanları dikkate alınacak ve 2 sene sonra normal ehliyete geçilip geçilmeyeceğine karar verilecek. Stajyer ehliyet kullanılacak olan süre zarfında, 2 sene boyunca 5 kez kırmızı ışık ihlali yapılması halinde, 5 kez hız limiti ihlali yapılması halinde, bir ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan trafik kazasında suçlu bulunması durumunda, 2 sene boyunca alınan ceza puanlarının 75 ceza puanını aşması durumunda, sürücünün stajyer ehliyetine el konulacak. Ve daha sonra, adaya ehliyet belgesi verilmeyecek. Bütün bu kurallara uyulması dahilinde ise, 2 sene sonunda aday 1 sene içerisinde normal bir ehliyet belgesine sahip olabilecekler.

Direksiyon Sınavlarında Başlayabilecek Olan Yeni Uygulama Nedir?

Yeni uygulamanın adı, videolu eğitim. Bu uygulamanın, 2016 yılının Ocak ayında yönetmeliğe konulduğu ve önümüzdeki sene içerisinde uygulanmaya başlayabileceği söyleniyor.

Direksiyon sınavları, her ne kadar teorik bilgi de gerektirse de, daha çok pratik yapmış olmaya veya adayın tecrübesine göre şekillenen sınavlar. Daha önce hiçbir sürücülük deneyimi yaşamamış adaylar için, direksiyon sınavları sanılanın aksine çok daha zorlayıcı olabiliyor. Yeni uygulamaya konulacak eğitim videoları, adaylara direksiyon sınavları süresince ne yapıp ne yapmaları gerektiği konusunda ayrıntılı bilgi veriyor.

Bu videoların senaryo, seslendirme ve çekim gibi aşamaları tamamlandı, artık uygulamaya geçilmesi bekleniyor. Videolu eğitim uygulamasındaki amaç, adayların direksiyon sınav performansına katkıda bulunarak sınavı daha kolay geçmelerini sağlamak. Adaylara, hangi konulardan kaç puan verileceği ve kaç puan kırılacağı gibi konularda videoda bilgi veriliyor. Ancak tabii ki, direksiyon sınavları için yalnızca eğitim videoları izlemek asla tek başına yeterli değil, adayların direksiyon eğitimlerini hiçbir şekilde aksatmamaları gerekiyor.

Haberin Devamı