Gazete Vatan Logo

Ehliyet sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Ehliyet sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından adalar şimdi de direksiyon sınavına hazırlanıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ nın resmi sitesinden ulaşılan ehliyet sınav sonuçları hakkında merak edilen tüm ayrıntılar haberimizde!

Ehliyet sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Geçtiğimiz günlerde açıklanmış olan ehliyet sınavının sonuçlarını öğrenmek isteyen kişiler Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi sitesi üzerinden işlemlerini yapabilirler. Bununla birlikte bu sınav sonuçları ile birlikte sınavı geçmiş olan kişilerin direksiyon sınavına girmeye hak kazanacağı da biliniyor. Yetmiş puan ya da bu puanın üstünde alan kişilerin ehliyet sınavı geçtiklerini ve direksiyon sınavına girmeye hak kazandıklarını söyleyebiliriz. Sınav sonuçlarını öğrenmek istiyorsanız www.meb.gov.tr sitesine gitmeniz ve T. C. Kimlik numaranızı girerek sınav sonuçlarını sorgulamanız gerekiyor. Böylece sınav sonuçlarınızı detaylı bir şekilde inceledikten sonra direksiyon sınavına girmeye hak kazanıp kazanmadığınızı öğrenebilirsiniz.

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAV PUANI NASIL HESAPLANIR?

Ehliyet sınavına giren adayların bekledikleri sonucu alıp almadığı da sınav ile ilgili puanın nasıl hesaplandığına dair sahip oldukları bilgilere göre de değişim gösterebilmektedir. Zira bazı sınavlarda olduğu gibi yanlış yapılan soruların, doğru yapılan sorulara bir etkisi bulunmamaktadır. Bu nedenle de yanlış sayısının doğru sayısını hiçbir şekilde etkilemeyeceğini ve bundan dolayı da ehliyet sınavı puanlarının hesaplanırken sadece doğru sayısına bakılacağını da söyleyelim.

Haberin Devamı

Yüz üzerinden hesaplanan bu sınavdan yetmiş ve üzeri bir puan almak adaylar açısından önemli. 70 puanı geçemeyen bir adayın direksiyon sınavına girebilmesi mümkün olmadığı için bir adayın 68 ya da 69 gibi notlar alması sınav sonuçlarının yeterli olmadığına ve daha sonra tekrar denemesi anlamına geliyor. Bir adayın sınava girmek için alması gereken not mutlak surette en az 70 olmalıdır. Böylece adaylar ehliyet almak için bir sonraki adım olan direksiyon sınavına girmeye hak kazanırlar.

Sınav puanı hesaplama konusu ile ilgili bilinmesi gereken bir başka şey ise iptal edilen sorularla ilgilidir. Cevap anahtarı üzerinde, soruların kendisinde ya da cevap şıklarında herhangi bir hataya rastlanıldığı taktirde ilgili soru ya da soruların komisyon kararı ile elden geçirildikten sonra iptal edilip edilmeyeceği konusunda bir açıklama yapılacağı bilinenler arasında yer almaktadır. Bu nedenle de komisyon tarafından belirlenecek olan karar kesin bilgi olacaktır. Bununla birlikte iptal edilen soru tüm öğrenciler için doğru kabul edilecektir. Bu aşamada hangi öğrencinin iptali gerçekleşen soruya hangi cevabı verdiğine bakılmayacak ve bu doğru herkes için aynı şekilde geçerli olacaktır. Bu sayede de sınav yine aynı şekilde yüz puan üzerinden hesaplanacaktır. Adayların da her halükârda yüz üzerinden en az etmiş almaları gerekmektedir. Bununla birlikte adayların itiraz hakkı da yer almaktadır.

Haberin Devamı

SINAV İTİRAZLARI HAKKINDA

Cevap anahtarı, sorunun kendisi, cevap şıkları ya da sınavın yapılış şekli hakkında herhangi bir itirazı olan adayların ilk olarak aldıkları puana www.meb.gov.tr sitesi üzerinden bakmaları gerekmektedir. Bu konular ile ilgili olarak bir itirazda bulunmak isteyen kişiler ise sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından on üç gün içinde Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bir dilekçe göndermeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

Sınav ile ilgili herhangi bir konuda bir itirazı olan adayların itiraz dilekçesi ile birlikte bu itirazın incelenmesi adına bankaya “Kurumsal Tahsilât Programı” üzerinden yatırması gereken 20 Türk lirası tutarında bir ücret yer almaktadır. Bu ücret T. C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T. A. O. Ve Türkiye Halk Bankası A. Ş. Şubelerinden herhangi birine ya da bu şubelerde yer alan ATM’ler üzerinden yatırılmalıdır. Bununla birlikte ödemenin yapılmasının ardından ATM fişi ya da banka dekontunun da ilgili dilekçe ile birlikte Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesi gerekmektedir.

Sınava çeşitli sebeplerden dolayı girmeyen ya da herhangi bir mazereti bulunmadan girmeyen, sınavdan çeşitli nedenlerden dolayı çıkartılan, sınav başvurusu ya da sınavı geçersiz olan adayların herhangi bir konu ile ilgili itirazları geçersiz olacağından dolayı bu konu ile ilgili bir itirazda ya da işlemde bulunmamaları gerekmektedir.

Haberin Devamı

Sınav ile ilgili olarak yanlış bir ücret yatırılması dahilinde ücretin nereden yatırıldığına bakılmaksızın bu kişilere Ziraat Bankası üzerinden geri ödeme işlemleri tek yanlı olarak yapılacaktır. Sınav bitimi üzerinden dört hafta geçmesi ile birlikte herhangi bir başvuruda bulunmanıza gerek kalmadan bu ücreti geri alabilirsiniz.

Sınav ile ilgili bir itirazı olan kişilerin göndermiş oldukları dilekçe üzerinde herhangi bir eksik bilgi yer alıyorsa, ATM fişi ya da banka dekontu yer almıyorsa, T. C. Kimlik numarasının eksik girildiği gibi bir durum varsa, imza bölümü eksikse ya da adres bilgileri doğru bir şekilde girilmemişse bu kişilerin itirazları dikkate alınmamaktadır. Bununla birlikte itirazı doğrudan posta ile göndermenizi öneririz. Zira faks yolu ile hiçbir itiraz kabul edilmeyecektir.