Gazete Vatan Logo

Ehliyet Sınav Sonuçları Nasıl Öğrenilir?

17 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirilmiş olan ehliyet sınavının sonuçları açıklandı. Ehliyet almak için sınava giren binlerce kişi ise sınav sonuçlarını öğrenmek için adeta sıraya girdi. Ehliyet sınav sonuçlarını nasıl öğrenebileceğinize dair detaylı bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Ehliyet Sınav Sonuçları Nasıl Öğrenilir?

Günümüzde hemen hemen herkes artık ehliyet sahibi. Henüz ehliyet sahibi olmayanlar ise bir an önce bu belgeyi almak için kurslara başvuruda bulunuyor. 17 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirilmiş olan ehliyet sınavının sonuçları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanmış bulunuyor. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından sınava giren sürücü adaylarının sonuçlara nasıl ulaşacakları konusu akıllarında soru işaretleri yarattı. Bu bağlamda sürücüler sınav sonuçlarına nasıl ulaşacaklarını araştırmaya başladı. Ehliyet sınav sonucunu öğrenmek isteyen sürücü adayı öncelikle Milli eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sayfasına giriş yapmalıdır. Daha sonra ise T.C kimlik numarasını girerek ehliyet sınav sonucuna ulaşabilir. Yazılı biçimde yapılan bu sınav kapsamında en az 70 puan alan sürücü adayları bir sonraki aşama olan direksiyon sınavına girmeye hak kazandı.

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Bunun yanı sıra ehliyet sınav sonucundan memnun kalmayan, sınav sorularında yanlışlık olduğunu düşünen ya da sınav sonucunda bir hata olduğunu düşünen sürücü adayları ise sınav sonuçlarının Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden yayınlanmasından itibaren olmak üzere on gün içinde itiraz edebilme hakkına sahipler. Bu itiraz sistemi ise dilekçe üzerinden gerçekleşmektedir. Ehliyet sınavı hakkında herhangi bir itirazı olan kişiler, ÖDSGM olarak bilinen Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesini vermek zorundadırlar. İtiraz işlemleri yalnızca bununla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda itiraz başvuruları, Ziraat Bankası ya da Türkiye Vakıflar Bankası ile Halk Bankası’na yapılmakta. Kişinin itiraz işlemleri için bu bankalardan birisine 20 TL itiraz ücreti yatırması gerekmektedir.

Ehliyet sınavlarına itiraz haricinde bir diğer konu ise, sınavlar kapsamında ücretlerini yanlış yatıran kişilerin bu ücretlerini nasıl geri alacaklarına dair ise akıllarında soru işaretleri oluştu. Fakat yapılan açıklamalar dahilinde bu soru işaretleri aydınlandı. Bu bağlamda yanlış yatırılmış olan ücretler, sınavın tamamlama tarihinden itibaren yaklaşık bir ay sonra iade edilmektedir. Ayrıca ücretin geri iadesi Ziraat Bankası’na yatmaktadır.

Ehliyet Sınav Sonuç Puanının Hesaplanması

Sürücü adaylarının merak ettiği bir başka konu ise ehliyet sınav sonuçlarının nasıl puanlanacağı oldu. Bu çerçevede puanlama sistemine baktığımızda aslında gayet kolay ve net olduğunu görebiliyoruz. Öncelikle ehliyet sınavlarında dört konudan soru soruldu. İlk yardımdan on iki soru, trafik bilgisinden yirmi üç soru, trafik adabı bilgisinden altı soru ve motor bilgisinden ise dokuz soru olmak üzere toplamda elli soru soruldu. Sürücü adaylarına elli soruluk sınav için toplamda ise altmış dakikalık bir süre sağlandı. Bunun yanı sıra A1, A2, A, B1, B, D1, D, C1, C ve F sınıflarından ehliyet sınavına giren adaylara ise her sınıfın dalına ve kapsamına bağlı olarak farklı türde sorular soruldu. Bu ehliyet sınıfına dahil olan araç sınavlarında ilk yardım, trafik bilgisi, çevre ile ilişkili sorular, araç tekniği ve trafik adabı bilgisi gibi konular yer aldı.

Sınav sistemi bu şekilde olduğundan dolayı, puanlama sistemi de bu sisteme paralel biçimde oluşturuldu. Buna göre sürücü adaylarının sorulara vermiş oldukları doğru cevap sayıları belirlendi. Bunun yanı sıra sürücü adaylarının sorulara vermiş oldukları yanlış cevaplar dahil edilmedi. Daha sonra ise tespit edilmiş olan doğru cevaplar 100 puan üzerinden değerlendirildi. Yani toplamda elli adet soru olduğunu düşündüğümüz zaman her soru iki puan olarak değerlendirildi diyebiliriz. 100 üzerinden ise 70 puan alan sürücü adayları başarılı oldu.

Bu konu haricinde ise, sürücü adaylarının da kurslarda gördükleri bir konu olan trafik kazalarının sebeplerine değinecek olursak; öncelikle ilk sebebin hatalı sollama olduğunu görebiliyoruz. Ayrıca hatalı sollamanın trafik kazalarının ilk sebebini oluşturma konusu istatistiksel olarak da kanıtlanmış durumda. Sürücü adaylarının da derslerde öğrendikleri gibi hatalı sollama unsuru aslında trafik kuralları kapsamında netleştirilmiştir. Fakat bu kurala genel anlamda kişiler uymaz ve bu nedenle trafik kazalarına sebep olurlar. Trafik kazalarının bir diğer nedeni ise kişilerin aşırı alkol tüketimidir. Alkol tüketmek kişilerde cesareti arttırdığı için alkol tüketerek trafiğe çıkan kişiler bu cesarete dayanarak aşırı hız, hatalı sağlama ve sollamalar gerçekleştirmektedir. Bu nedenle ise çok ciddi sorunlara ve sonuçlara yol açan trafik kazaları meydana gelmektedir.

Ülkemizde alkollü araç kullanmak konusunda çok katı uygulamalar yer almaktadır. Bu tarz kişiler, trafikte yakalandıkları takdirde sürücü belgelerine el koyulur ve yüklü miktarda para cezası öderler. Trafik kazalarının ilk üçe giren nedenleri arasında son neden ise kişilerin uykusuz bir biçimde trafiğe çıkmaları ve araç kullanmalarıdır. Özellikle uzun yollarda kişilerin uykusuzluk çekmelerinden dolayı direksiyon üstünde uyumaları ve bu nedenle trafik kazalarının oluşması da yine ülkemizde yaygın olan kaza nedenleri arasındadır. Tır ve kamyon şoförlerinin uzun yolculuklarda yeterince uyumamaları dahilinde uyuyakalmaları, büyük araç olduğundan dolayı etrafında yer alan çoğu araca da kendisiyle beraber zarar vermeleri gibi durumlara çok sık rastlanır.

Haberin Devamı