Gazete Vatan Logo

Ehliyet sınav sonuçları açıklandı, direksiyon sınavları ne zaman?

Ehliyet sınav sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Ehliyet sınavının sonuçlarına da her zaman olduğu gibi Millî Eğitim Bakanlığı’nın resmî sitesi üzerinden ulaşmak mümkün.

Ehliyet sınav sonuçları açıklandı, direksiyon sınavları ne zaman?

Ehliyet sınav sonuçlarında adayların dikkat etmesi gereken şey direksiyon sınavına girmeye hak kazanıp kazanmadıkları. Direksiyon sınavına girmek isteyen adayların belirlenmiş olan sınırı geçmesi gerekiyor. Ehliyet sınavını kazanmak ve direksiyon sınavına girmek isteyen adayların ehliyet sınav sonuçlarının en az yetmiş puan olması gerekiyor. Sınav sonuçlarını öğrenmek isteyen adayları yukarıda vermiş olduğumuz milli Eğitim Bakanlığı resmî sitesine giriş yaparak T. C. Kimlik numaralarını girebilir ve sınav sonuçlarını öğrenebilirler. Sınav sonuçlarına ulaşan adayların direksiyon sınavına girmeye hak kazanıp kazanmadıklarını aldıkları puan belirleyecek.

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!


EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!


Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAV PUANI HESAPLAMA İŞLEMLERİ

Ehliyet sınavına giren adayların ehliyet sınav sonuçlarını gördüklerinde kafalarında bazı sorular oluşabiliyor. Her sınavın kendine ait sınav puanı hesaplama işlemleri olduğu için de günümüzde her yıl gerçekleştirilen onlarca sınavdan dolayı kafalar karışabiliyor. Ehliyet sınavına giren adayların bilmesi gereken şey yanlış cevaplanan soruların, doğru cevaplanmış olan soruların üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmaması. Bundan dolayı da yanlış verilen cevaplar, doğru verilen cevapları götürmeyecek bu da puanı olumsuz yönde etkilemeyecektir.

Toplamda yüz puan üzerinden hesaplanmakta olan ehliyet sınav puanından adayların geçer bir not alabilmeleri yani direksiyon sınavına girebilmeleri için sınır olan yetmiş puanı almaları ya da bu puanı geçmeleri gerekiyor. Bir adayın 68 ya 69 gibi bir not alması dahi direksiyon sınavına girmesi için yeterli olmayacağından dolayı adayların sıkı çalışması gerekiyor.

Sınav puanı hesaplama işlemleri ile ilgili bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken bir başka şey ise her sınavda olduğu gibi iptali gerçekleşen sorulardır. Soruların kendisinde, cevap anahtarlarında ya da cevap şıklarında herhangi bir hataya rastlanılması halinde bu soru ya da sorular komisyon tarafından incelenecek ve bu soru ya da sorular hakkında bir açıklama yapılacaktır. Ehliyet sınavına giren adayların iptali gerçekleşen soruya ne cevap verdiğine bakılmaksızın bu soru her bir aday adına doğru kabul edilecek ve puan hesaplama işlemleri de buna göre yapılacaktır. Bundan dolayı da ehliyet sınavı üzerinden alınabilecek en yüksek puan olan yüz puanda bir değişiklik olmayacaktır. Ayrıca yine direksiyon sınavına girmek için çekilmiş bir sınır olan yetmiş puanda da herhangi bir değişiklik olmayacaktır.

SINAV İTİRAZLARI

Her sınavda olduğu gibi ehliyet sınavı ile ilgili de itiraz hakkı sınava giren adaylarına verilmiş olan doğal bir haktır. Adaylar bu hakkı sınav sorularının kendisi, sınavın yapılış şekli, sınavda soruların sorularda yer alan cevap şıkları ve cevap anahtarının kendisi ile ilgili itirazlarda kullanabilirler. Sınav ile ilgili bir itirazı olan adayların ilk olarak sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte sınav sonuçlarına www.meb.gov.tr üzerinden bakması faydalı olacaktır. Sınav hakkında bahsi geçen konular ile ilgili bir itirazı olan adayların sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından on üç günlük zaman dilimi içerisinde Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi göndermeleri gerekiyor.

Sınavla ilgili itiraz dilekçesi gönderecek olan adayların itirazlarının incelenmesi için 20 Türk Lirası tutarında bir ücreti de “Kurumsal Tahsilât Programı” adı altında Türkiye Vakıflar Bankası T. A. O, T. C. Ziraat Bankası ya da Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi şubeleri ya da ATM’leri üzerinden yatırması gerekiyor. 20 Türk Lirası ücreti yatıran adayların banka dekontu ya da ATM fişini de ilgili itiraz dilekçesi ile birlikte Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne göndermesi gerekiyor.

Sınav ile ilgili bir itirazı olan kişilerin gönderecekleri itiraz dilekçeleri üzerinde herhangi bir eksik bilgi olması, banka dekontu ya da ATM fişinin olmaması, adaya ait adres bilgilerinde bir eksiklik olması, dilekçe üzerinden imza bulunmaması ve adaya ait T. C. Kimlik numarasının itiraz dilekçesi içerisinde yer almaması gibi durumlarda bu adayların itiraz dilekçeleri dikkate alınmayacaktır.
Sınav ile ilgili itiraz dilekçesi gönderecek olan adayların yanlış bir ücret yatırması durumunda bu ücreti biraz önce adlarını vermiş olduğumuz üç banka şube ve ATM’lerinden hangisinden yatırıldığına bakılmaksızın, ehliyet sınavının ardından geçecek olan dört haftalık zaman diliminin ardından herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın Ziraat Bankası üzerinden tek yanlı bir şekilde alabilmeleri mümkündür.

Sınav ile ilgili herhangi bir konuda itiraz dilekçesi gönderecek olan adayların bu işlemi faks yolu ile yapmamasında fayda vardır. Zira faks yolu ile yapılan itirazlar kabul edilmemektedir. Bu nedenle adayların itiraz dilekçelerini posta yolu ile birlikte Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne göndermeleri gerekmektedir.

Haberin Devamı