Gazete Vatan Logo

Ehliyet sınav sonuçları açıklandı

Sürücü adaylarının girmiş olduğu ehliyet sınavının sonuçları açıklandı. Ehliyet sınav sonuçlarını sorgulamak isteyen adaylar meb.gov.tr internet sitesi üzerinden bu işlemlerini gerçekleştirebilirler. Peki direksiyon sınavı ne zaman yapılacak? Ehliyet sınavı ile ilgili gelişmeler haberimizde!

Ehliyet sınav sonuçları açıklandı

Ehliyet sınav sonuçlarının açıklanması ile direksiyon sınavına girmeye hak kazanan adaylar da belli oldu. Sınav sonucunda en az 70 puan ve üzeri alan adaylar direksiyon sınavına girebileceklerdir. Ehliyet sınav sonucunu sorgulamak isteyenler meb.gov.tr sitesi üzerinden T.C. kimlik numaraları ile sonuçlarını öğrenebilirler.

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Direksiyon sınavı ne zaman olacak?

Sınav sonuçlarından yeterli puanı alıp direksiyon sınavına girmeye hak kazananlar için direksiyon sınavı, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren 15 veya 22 gün içinde yapılmaktadır. Direksiyon sınavının yapıldığı anda araca MEB tarafından görevlendirilen yetkililer ile kayıtlı olduğunuz sürücü kursundan bir kişi biner. Bu kişiler sizin aracı kaldırıp kaldıramadığınızdan şerit değiştirmenize, sinyal verip vermemenizden hızlı gidip gitmemenize kadar pek çok kriteri değerlendirirler. Yapmış oldukları bu değerlendirmeler sonrasında her bir adaya puan verilir. Direksiyon sınavında başarılı sayılabilmek için bir adayın en düşük 70 puan alması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Direksiyon sınav sonuçları ne zaman açıklanır?

Direksiyon sınavları yapıldığı gün içerisinde açıklanmaktadır. Sınav gününde son sürücü adayının da sınav işleminin bitmesi ile yetkili komisyon üyeleri tutanak tutarlar. Tuttukları tutanaklar üst komisyona iletirler. Sonuçlar için herhangi bir yerde sorgulama işlemi yapılmaz. Sonuçlar sadece adayın kayıtlı olduğu kurs müdürlüğü tarafından iletilebilir. Direksiyon sınavını en az 70 puan alıp başarı ile geçen adaylar stajyer ehliyet sahibi olacaktır. 2 sene geçerliliği olacaktır. 2 sene içerisinde trafik kurallarına uyulması ve ceza puanın çok olmaması durumunda normal ehliyet alabileceklerdir.

Direksiyon Sınavına Kaç Kere Girilir?

Direksiyon sınavından geçmek için gerekli olan minimum puan 70 puandır. 70 puanı alamayan sürücü adayları mevcut yönetmelik çerçevesinde toplamda 4 defa direksiyon sınavına girebilmektedirler. Eğer adaylar 4 defa girip yine yeterli puanı alamaz ise zorunlu direksiyon eğitimini tekrar almalıdır. Zorunlu direksiyon eğitimi aldıktan sonra 4 defa daha direksiyon sınavına girmeye hak kazanılır. Adaya tanınan 8 direksiyon sınav hakkında da başarılı olunmazsa alınan tüm ehliyet eğitimi tekrar alınacaktır.

Haberin Devamı

Yeni Tip Ehliyetler

İçişleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen yeni tip ehliyet ile birlikte sürücüler uluslararası standartlarda bir ehliyete sahip olacakları için diğer ülkelerde de geçerli olacak. Minibüs, otobüs ve kamyon gibi araçlarda 5 yıl, otomobil, motosiklet ve traktör gibi araçlarda 10 yıl geçerlilik süresi olacaktır. Yeni sürücü belgesi alanlar 2 yıl süre ile stajyer yani aday sürücü olarak kabul edileceklerdir.

Stajyer Ehliyet

Ehliyetini yeni alacak adaylar stajyer sürücü olacaklar. 2 sene geçerliliğini sürdürecek olan stajyerlik süresince 75 ceza puanına ulaşılması halinde ehliyete el konulacaktır. Ehliyete el konulması ile birlikte sürücü adayının psiko-teknik teste tabi olması gereklidir. Bu teste girdiğine dair belgeyi alanlar sürücü kurslarına tekrar başvurarak ehliyet alabileceklerdir. 2 sene içerisinde 3 ya da 4 hata yapılması 75 ceza puanına erişmeyi sağlayacaktır.

Haberin Devamı

2017 Ehliyet Sınav Tarihleri

MEB tarafından ilan edilen 2017 yılı sınav uygulama takvimine göre ehliyet sınavlarının yapılacağı tarihler şunlardır;

2017/1 MTSKS 11 Şubat 2017 (saat 14.00)

2017/2 MTSKS 20 Mayıs 2017 (saat 14.00)

2017/3 MTSKS 29 Temmuz 2017 (saat 14.00)

2017/4 MTSKS 7 Ekim 2017 (saat 14.00)

2017/5 MTSKS 23 Aralık 2017 (saat 14.00)