Gazete Vatan Logo
Magazin Egzersiz ve pilates yapmak Alzheimer’ın hızını yavaşlatıyor

Egzersiz ve pilates yapmak Alzheimer’ın hızını yavaşlatıyor

Egzersiz ve pilates yapmak Alzheimer’ın hızını yavaşlatıyor

Alzheimer ve MS’e karşı pilatese ve yoga yapın Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sevda Sarıkaya, Alzheimer, parkinson, MS gibi hastalıklarda egzersiz ve basit pilates hareketlerinin hastalığın seyrini yavaşlattığını ve tedaviye yardımcı olduğunu anlattı.

Nörolojik hastalıklar derken hangilerini kast ediyorsunuz?

Biliyorsunuz ki nörolojik hastalıklar beyin ve omurilik ve çevresel sinir sisteminin rahatsızlıkları ile birlikte kas-sinir kavşağı ve bazı kas hastalıklarını kapsar. Yapılan çalışmalar egzresiz ve sporun Alzheimer hastalığından tutun da parkinson hastalığı ve son dönem popüler olan MS (Multipl Skleroz) hastalığında da faydalı olduğu saptanmış.

Ne gibi faydaları oluyor egzersizin?

Örneğin Parkinson hastalığı hareket sisteminin yavaşlaması ile giden bir hastalık. Hareket sistemini ne kadar aktif tutarsak hareket kabiliyetinin kaybı o kadar yavaş ilerler. Hasta daha uzun süre işlevselliğini korur. Bu da onun hem hayat kalitesini yüksek tutar hem de topluma uyumunu artırır, depresyon olasılığını da belirgin düşürür. MS hastalarında ise özellikle denge sistemi ile ilgili problemler gözlenir. Aynı zamanda kaslarda da zamanla katılık gelişebilir. Dengeyi artıran egzersiz ve bunu destekleyen sporlar kesinlikle belirgin fayda sağlar. Özellikle pilates ve yoga denge sistemini geliştiren sporlardır. MS hastalarına bu tür sporları önerebiliriz.

Haberin Devamı

Her hastalık için farklı egzersiz ve spor dallarını mı öneriyorsunuz?

Hastalar kendi hekimlerine danışmadan bir seçim yapmamalı. Danışmadan yapabilecekleri ve herkes için faydası kanıtlanmış olanlar yürüyüş ve germe egzersizleridir. Ankara 75. Yıl Balgat Bakımevi’ndeki yaşlılar için gönüllü başlattığımız bir çalışma var. Yaşlılara basit pilates egzersizleri yaptıracağız.

Meme kanseri hastalarında yorgunuluğu azaltıyor

Nörolojik hastalıklar dışında başka hastalıklar için egzersiz önemli?
Mesela fibromiyalji sendromu. Kaslarda ağrılı noktalarla giden bir hastalık. Bu hastalar belli aralıklarla fizik tedavi görürler ve genellikle antidepresan kullanırlar. Ağrılardan dolayı hastanın hayat kalitesi ciddi olarak düşer. İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastaların düzenli Pilates egzersizleri ile yüksek oranda ağrılardan kurtuldukları görülmüş. Başka bir çalışmada da egzersizin doğum sonrası uyku problemini çözdüğü belirtilmiş. Meme kanseri hastalarında da sporun ve egzersizin depresyonu ve yorgunluğu azaltıcı etkileri gösterilmiştir.
Antidepresana gerek kalmıyor mu?
Yapılan çalışmalar göstermiştir ki hafif ve orta düzey depresyonların birçoğu düzenli spor ile çözülebilir.

Haberin Devamı