Gazete Vatan Logo

Eğitimde yaz tatili azalabilir

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, sömestir ve yaz tatilleri konusunda “Önce yapısal olarak bir iyileştirmeye gidelim ondan sonra orta vadede 180 iş günü Avrupa’daki gibi 220 iş günü de olabilir” dedi

Eğitimde yaz tatili azalabilir

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CNN TÜRK Televizyonu’ndaki canlı yayında eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. Türkiye’deki tatillerin diğer ülkelere göre uzun olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Selçuk, Türkiye’de tatilin uzun olduğunu belirtti. Avrupa’daki okul günü ortalamasının 220 gün olduğu bilgisini veren Selçuk, “Türkiye’de ise bu süre 180 iş günü” dedi. Selçuk, “Tatil günlerinin ne olması gerektiği”ne yönelik bir soru üzerine de şöyle konuştu:

Üç sömestirlik okul

Bizim şöyle bir geleneğimiz var. Türkiye’nin yüzde 90’ına yakını tarım toplumu iken yazın üç aylık bir boşluk bırakmışlar. Çünkü tarım yapılıyor. Fakat iş tersine dönmüş, yüzde 80’i bir şeklide şehirleşmiş ve bu takvim yine aynı kalmış Türkiye’de. Temel çıkmaz bu. Bir alışkanlık bir gelenek oluşmuş. Değişebilir. Sadece bir tane yarıyıl olması gerekmiyor, bölgenin ihtiyaçlarına göre üç sömestirlik bir okul da olabilir. Ama şu anda 180 iş gününü hemen artırmak gibi bir derdimiz yok, önce yapısal olarak bir iyileştirmeye gidelim ondan sonra orta vadede 180 iş günü Avrupa’daki gibi 220 iş günü de olabilir.”

Haberin Devamı

LGS’de çözüm

Bakan Selçuk, Liselere Giriş Sistemi (LGS) kapsamında adrese dayalı yerleştirmelerle ilgili değerlendirme yapmasının istenmesi üzerine, bu yılki yerleştirmelerde oluşan problemlere değindi. Adrese dayalı yerleştirmenin parametrelerin haziran ayında oluşturulan LGS kılavuzunda yer aldığına işaret eden Selçuk, “Bizim bu parametreleri değiştirmek gibi bir seçeneğimiz yoktu ama önümüzdeki yıl, çok rahatlıkla, içtenlikle söyleyebilirim ki bu tür sorunların tamamına tamamına yakınının çözüleceğini görecekler.” dedi.

Okula başlama yaşı

Okula başlama yaşına ilişkin soru üzerine Selçuk, bazı çocukların 5 yaşında okula hazır olduğunu, bazı çocukların ise 6 yaşında hazır olamadıklarını anlattı. Selçuk, hazır olmayan bir çocuğun okula başlamaya zorlanmaması gerektiğini ifade etti. Selçuk, “Bir genel geçer tablo da var. O tablo da şu, çocuk 6 yaşını doldurmadan da okula başlamasın” dedi.

Haberin Devamı

Yabancı dilde yeni yapılanma

Yabancı dil eğitimine ilişkin bir soru üzerine Bakan Selçuk, bu konuda 2-3 yıl içinde varmak istedikleri bir yer olduğunu kaydetti. Yabancı dilin bir iletişim aracı olduğunu aktaran Selçuk, sistem üzerinde yeni bir yapı kurmayı hedeflediklerini bildirdi. Yabancı dil eğitimini yaş grubuna, okul türüne göre yapılandıracaklarını ifade eden Selçuk, “Yabancı dil öğretmenleri için sertifikasyon sistemleri, lisansüstü eğitimler, birtakım mesleki eğitim kursları gibi ülke ölçeğinde 4 yıl içinde bütün yabancı dil öğretmenlerinin belirli bir niteliksel standarda gelmesi konusunda proje var. Bunun bütçesi de var” bilgisini verdi.

81 ilde ölçme merkezi
Milli Eğitim Bakanlığınca, ülke çapında ulusal izleme ve değerlendirme araştırmalarının yanında PISA ve TIMSS gibi uluslararası çaptaki araştırmaların koordinasyonunda aktif kullanılmak üzere 81 ilde Ölçme ve Değerlendirme Merkezleri kuruluyor. Merkezlerin kurulumunu 59 ilde tamamlayan Bakanlık, aralık ayı itibarıyla bu alandaki tüm çalışmalarını bitirmiş olacak. Bu merkezlerin, ölçme ve değerlendirmeye yönelik yeni yaklaşımların uygulanmasında büyük avantaj sağlayacağı değerlendiriliyor.

Haberin Devamı