Gazete Vatan Logo

Eğitim sistemine her noktada çekidüzen!

Zorunlu ders saat ve çeşitleri azalıyor. İlkokulda beceri temelli değerlendirme geliyor. Sınavların soru tiplerine bağlı yapısı değişiyor. Eğitimcilerin özlük hakları artıyor

Eğitim sistemine her noktada çekidüzen!

2023 Eğitim Vizyonu Belgesi, sistemde ve uygulamalarda önemli değişiklikler içeriyor. Yeni düzenlemeler özetle şöyle:

Ders saati azalacak: Tüm okullarda Tasarım - Beceri Atölyeleri kuruluyor. Müfredat çocukların ilgi, yetenek ve mizaçlarına göre düzenleniyor. Zorunlu ders saat ve çeşitleri azalıyor, esnek ve modüler bir ders çizelgesi oluşturuluyor. Öğrencilerin öğrenmelerinin takibi için öğrenme analitiği platformu kuruluyor.

Sınavlar değişecek: Eğitim sistemindeki tüm sınavlar, amacı, içeriği, soru tiplerine bağlı yapısı ve sağlayacağı yarar bağlamında yeniden düzenlenecek. Sınıftaki çocukların akademik başarılarının izlenmesi ve desteklenmesi için Türkiye genelinde ‘Öğrenci Başarı İzleme Araştırması’ yapılıyor. Sınavla öğrenci alan okullar kademeli olarak azaltılıyor. Çocukların tüm kademelerde izlenmesi ve desteklenmesi için ‘e-portfolyo’ sistemine geçiliyor.

Eğitimcilere teşvik

Ücret ve kalite artışı: Öğretmenlik meslek kanunu çıkıyor. Sözleşmeli öğretmenlerin görev süreleri 3 +1 yıl oluyor. Ücretli öğretmenlerin ücretleri artıyor. Elverişsiz koşullarda görev yapan öğretmen ve yöneticilere teşvik veriliyor. Okul müdürlüğü yüksek lisansa dayalı bir meslek oluyor. Öğretmen yetiştirme programları uygulama ağırlıklı hale geliyor. Öğretmenlere yan alan yüksek lisans imkânı geliyor. Başarılı öğretmenler yurt dışına gönderiliyor. Okul yöneticiliğinin özlük hakları iyileştiriliyor.

Haberin Devamı

n Okulların finansmanı: Okullara gelişim bütçesi veriliyor. Eğitim hayırseverlerinin bağışları için il ve bakanlık teşkilatında yeni bir yapı kuruluyor..

Kariyer rehberliği: Öğrencilere kariyer rehberliği sistemi geliyor. Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri yeniden yapılandırılıyor. Türk kültürüne özgü tanılama, yönlendirme, yetkinlik araçları yapılandırılıyor. Rehberlik araştırma merkezleri (RAM) yeniden yapılandırılıyor.

Türkiye geneli tarama: Özel gereksinmeli çocukların tespiti için Türkiye genelinde taramalara başlatılıyor. Yerel yönetimlerin özel eğitim birimleri kurması teşvik ediliyor. Özel gereksinimli çocuklarımız için mobil eğitim setleri oluşturuluyor

Haberin Devamı

Özel yetenekliler: Özel yetenekli öğrenciler için mevzuat çıkarılıyor ve kurul oluşturuluyor. Bilim sanat merkezleri yeniden yapılandırılıyor. Özel yetenekli çocuklar için seçmeli dersler geliyor. Özel yeteneklilerin eğitimine yönelik lisans ve lisansüstü öğretmen yetiştirme programları güncellenerek yayılımı sağlanıyor.

Not yerine beceri

Temel eğitim: İlkokullarda not yerine beceri temelli değerlendirme geliyor. Teneffüs süreleri arttırılıyor. İlkokul ve ortaokullarda Tasarım Beceri Atölyeleri kuruluyor. Eğitim kayıt bölgelerinde Okul - Mahalle spor kulüpleri kuruluyor. Türkçe temel eğitimin öncelikli alanlarından biri oluyor.
Ortaöğretim: Liselerde ders saatleri yarıya yakın azalıyor. Çocukların mesleki yönelimlerine ilişkin yeni bir yapı kuruluyor. Çocukların ilgi yetenek ve mizaçlarına yönelik seçmeli dersler geliyor. Alan seçimi 9. sınıftan başlatılıyor.

Derste karaoke!

Yabancı dile önem: Yabancı dil öğreniminde kademelere göre farklı öğretim yöntemleri uygulanacak. Yabancı dil öğretmenlerine yüksek lisans ve uluslararası sertifika imkanı sağlanıyor. Okul ve program türlerine göre farklı dil becerileri ön plana çıkarılıyor. Yabancı dil öğrenimi dijital platformları kuruluyor. Yabancı dile öğreniminde erken yaş çocukları için oyun, hikaye, karaoke kullanılıyor.
5 yaşta eğitim: 5 yaş erken çocukluk eğitimi zorunlu eğitim kapsamına giriyor. Şartları elverişsiz ailelere okulöncesi çocukları için materyal ve kırtasiye desteği geliyor. Yaz dönemlerinde okullarda oyun temelli yaz okulu programları açılıyor.
‘Merdiven altı’ uyarısı
Cumhurbaşkanı, dershane sorununun tam çözülemediğini belirterek, “Bu defteri tamamen kapatacağız” dedi. Velilere seslenen Erdoğan, “Lütfen çocuklarınızı merdiven altı yerlere teslim etmeyin. Hafta sonu kurslarına teslim etmeyin. Biz öğretmenlerimizi zaten ilave kurslarla çocuklarınızın hizmetine veriyoruz. Bu ücretli değil” dedi.
Arapça ve İngilizce yaz okulu
Fen ve Sosyal Bilimler: Ders çizelgeleri öğrencilerin araştırma-geliştirme becerilerin iyileştirilmesi için yeniden düzenleniyor. Bilim insanları fen ve sosyal bilimler lisesindeki öğrencilere eğitim ve araştırma koçu oluyor.
İmam Hatipler: Ders çeşidi azaltılıyor. Öğrencilerin yönelimine göre esnek ve modüler bir yapı geliyor. Arapça ve İngilizce yaz okulları açılıyor.
Meslek liseleri: Döner sermayeden alınan %15’lik hazine kesintisi %1’e düşürülüyor. Esnek ve modüler müfredat geliyor. Alan eğitimleri 9. sınıfta başlıyor. Yurt dışında eğitim imkânları geliyor.

Haberin Devamı