Gazete Vatan Logo

Eğitim ne kadar umurumuzda?

Milli Eğitim Bakanlığı, kısa süreli hizmetiçi eğitim kursları ile rehberlik öğretmeni yetiştirme uygulamasına devam ediyor. Bakanlığın 2015 yılında gerçekleştirmek üzere planladığı hizmetiçi eğitim planına göre bu yıl 2 bin 36 kişi farklı bir alandan lisans mezunu olmasına rağmen kısa süreli hizmetiçi eğitime alınarak rehberlik öğretmeni olarak çalışabilecek. Bu kurslardan ağırlıklı olarak felsefe ve sosyoloji mezunları yararlanıyor.

Bu uygulama felsefe ve sosyoloji mezunları için büyük bir fırsat olarak görülebilir. Zira bu bölüm mezunlarının Türkiye'de istihdam edilme olanakları oldukça düşük. Böyle olması bu mezunlara ihtiyaç olmamasından kaynaklanmıyor bence. Bana göre bu bir zihniyet sorunu; Türkiye'de bu alanlar yeterince önemsenmiyor ve bu gereksizlik yaklaşımı kamu veya özel her alana sirayet ediyor. Bu mezunlara istihdam alanı oluşturmak yerine, onları başka bir mezunların istihdam alanına kaydırmak çözüm olarak değerlendiriliyor!

Felsefe ve sosyoloji mezunlarının bu kursları fırsat görmesi kadar, "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" lisans mezunları da tehdit olarak görüyor. Zira "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" alanı mezunları, en hafif tabirle çalışma alanlarının ellerinden alındığını düşünüyor. Yapılan hesaplamalara göre 2017 yılına kadar "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" lisans programlarının vereceği mezunlar MEB'in rehberlik öğretmeni ihtiyacını karşılayacak rakama ulaşıyor. Özel sektör ise o tarihe kadar binlerce "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" alanı mezunu olmayan kişileri rehberlik öğretmeni olarak istihdam etmiş olacak...

Haberin Devamı

Haklı olarak "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" lisans öğrencileri ve mezunları bu uygulamaya itiraz ediyor. Fakat ne hikmetse seslerini felsefe ve sosyoloji mezunları kadar duyuramıyor. Ya da duyulmak istenmiyorlar. Sanki "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" alanı akademisyenleri de bu konuya yeterli ve net bir tavır sergileyemiyor ya da sergilemiyor.

Herşeyden önce emeğin hakettiği saygı bile böyle bir uygulamanın olmaması grektiğine işaret ediyor. Zira "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" mezunlarının rehberlik öğretmenliğini elde etmek için lise yıllarında beri gösterdiği emek ve çaba ile felsefe ve sosyoloji mezunlarının rehberlik öğretmeni olmak için gösterdiği emek ve çaba aynı değil. Hatta ciddi bir uçurum var arada.

Haberin Devamı

4 yıllık lisans programı ile verilen eğitim, 15-20 günlük kursla giderilmeye çalışıldığına göre; yarım rehber öğretmenliğin, yarım imam ve yarım doktorluk kadar vahim sonuçlar doğrucağı düşünülmüyor olsa gerek... Sanırım çocuklarımızın eğitimi için duyduğumuz kaygı, sağlığı için duyduğumuz kaygıya yetişmediği sürece, eğitimdeki aksaklıklar kimsenin umurunda olmayacak. Sahi, çocuklarımızı sağlıklı ve doğru beslemek için gösterdiğimiz çabayı, çocuklarımızın doğru ve sağlıklı bir eğitim alması için de gösteriyor muyuz?!

"Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" alanı öğrenci ve mezunları seslerini bir de Twitter'dan duyurmak istemiş. #MEBrehberlikkursunahayir hashtag'ını uzun süre TT listesinin ilk sırasında tutmuşlar. Umarım yetkililer seslerini duymuştur ve önemsemiştir. Ya da bedenimizi ve ihtiyaçlarını önemsediğimiz kadar, ruhumuzu ve ihtiyaçlarını da önemsediğimizde belki duyacaktır...

Haberin Devamı

Sinan ÇAĞIRAN - Psikolojik Danışman
facebook.com/sinancagiran
twitter.com/scagiran - facebook.com/scagiran