Gazete Vatan Logo

Eğit-Donat ABD'nin oyalama taktiği

ABD yönetimi, Eğit-Donat projesini yeniden başlatma kararı aldı. Eğitimlere muhaliflerle birlikte PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin de dahil edilmesi tepki çekti. Halep Askeri Meclisi Başkanı General Zahir Sakit, “Proje sadece ABD’nin yeni bir oyalama taktiğidir” diyor

Eğit-Donat ABD'nin oyalama taktiği

ABD yönetimi, 2015 yılı Şubat ayında başlattığı, ancak Eylül ayında başarısızlıkla sona eren 'Eğit-Donat' programını yeniden uygulama kararı aldı. 500 milyon dolarlık ilk girişimle 5 bin muhalifin 8 ay içerisinde eğitilmesi hedeflenmiş ancak eğitilen muhalif savaşçı sayısı sadece 54'te kalmıştı.

ABD BİZİ OYALIYOR

Yeni Şafak'a açıklama yapan Halep Askeri Meclisi eski Başkanı General Zahir Sakit, savaşın ilk başladığı günden bu yana ABD'nin muhaliflere karşı dürüst davranmadığını ve'Eğit-Donat'ın gerçekte muhalifleri oyalama ve aldatma projesi olduğunu söyledi.

MUHALİFLER PYD İLE EĞİTİM GÖRECEK

ABD Savunma Bakanlığı tarafından Suriyeli muhalif grupların eğitilmesi amacı ile Türkiye ve Ürdün'de bulunan kamplarda verilecek yeni dönemdeki eğitime PYD bileşeni gruplardan da isim istendi. Halep ve Haseke bölgelerinde halen PYD ile ittifak halinde olan Suvvar Rakka ve Ceyş es Suvvar gibi gruplar da 'Eğit-Donat' kapsamında muhaliflerle birlikte Ürdün Kampında eğitime tabi tutulacak.

PENTAGON 500 TÜRKMENİ İSTEDİ

Haberin Devamı

Bir önceki 'Eğit-Donat'ın başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle gizlilik içerisinde yürütülen çalışmalar için Pentagon, Dışişleri Bakanlığı'ndan 500 Türkmen'in ismini istedi. Eğitime ilk etapta 2 bin kişi programa dahil edilecek.

IŞİD'LE SAVAŞMA ŞARTI

Eğit-Donat'ta gruplara verilen silah ve mühimmatın yalnızca İŞİD'le savaşta kullanılması şartı getirildi. Halep'in kuzeyinde halen İŞİD'e karşı savaşan muhaliflerin İŞİD'le verdiği mücadele Suriye genelinde aktif olan cephe toplamının yalnızca % 15'ni teşkil ediyor. IŞİD'le mücadele kapsamında bir grup ılımlı muhalifin eğitimine Mayıs ayında başlanacak. Öncelikli olarak IŞİD'e karşı savaşılan bölgelerde eğitilmiş muhaliflerin konuşlandırılması planlanıyor.

NUSRA SALDIRMIŞTI

Geçtiğimiz yıl Suriye'ye giren ilk 'Eğit-Donat' grubu Azez'de Nusra Cephesi'nin saldırısına uğramış, 29 Temmuz 2015'te 'Eğit-Donat' Komutanı Albay Nedim'in de bulunduğu 21 kişi Nusra tarafından alıkonulmuş ve ABD'nin verdiği mühimmat ele geçirilmişti.

Esed rejimi Türkmen köylerini hedef alıyor Suriye'de Beşşar Esed güçleri, Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı'na havan, füze ve roketlerle yeniden saldırı başlattı. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Esed rejimine ait birlikler, muhaliflerin kontrolündeki Türkmen köylerini, havan, füze ve roketlerle yoğun şekilde vuruyor. Ağcabayır, Sallur, Kelez köyleriyle birçok mevzinin hedef alındığı saldırılarda, bombalar bazı evlere isabet etti. Bölgedeki şiddetli patlama sesleri Hatay'ın Yayladağı ilçesinden de duyuluyor. Türkmendağı'nın güneyindeki Ağcabayır köyü, iki gün önceki çatışmalarda muhaliflere geçmiş, rejimin bölgede büyük kayıp verdiği kaydedilmişti.

Haberin Devamı