Gazete Vatan Logo

Eğer Cheney’e ağladıysan cezanı en ağır şekilde çek

CHP Lideri Deniz Baykal, Erdoğan'ın "Baykal döneminde rüşvet verdim" sözlerine ne dedi?

Anayasa değişikliğine karşı çıkan CHP lideri Baykal sert konuştu: Laiklik boğazlanırken, sesi çıkmasın diye demokrasi davulu mu çalacaksınız? Cheney’le iddianameyi konuştuysan en ağır şekilde cezalandırılmanı isterim

CHP lideri Deniz Baykal, AKP’ye yönelik kapatma davası sonrasında gündeme gelen ”iktidar-muhalefet uzlaşsın“, ”Erdoğan-Baykal buluşsun“ taleplerine kapıyı kapatırken, Anayasa değişikliklerine de karşı çıktı. Baykal şöyle konuştu:

Araba niçin devrildi?: Sorun CHP-AKP, Erdoğan-Baykal çatışması mı? Hayır bu değil. Sorun iktidarın, devlet düzeni ile, Anayasa ile çatışmasıdır. Siyasetin uyarıları işe yaramayınca, devreye hukuk girdi. Şimdi herkeste bir telaş. Ne yapacağız? Ne yapacağız değil, niçin buraya geldik. Niçin araba devrildi? Bu tablo 1923’den beri gündeme gelen bir durumdur. Demokrasimizin rayına oturduğunu söylemeyiz. Üç tane açık açık askeri müdahale oldu. Dört tane parti kapatıldı. Bu geçmişi bildiğimden ben de 2002’de gidip uyardım.

Yanlışın hesabı soruluyor: Cumhurbaşkanlığı seçiminde uzlaşmayı dışlamadan başlayan pek çok yanlışlık yapıldı. Uyarılarımız dinlenmedi. Şimdi iddianame çıktı. Olay yapılan yanlışların hesabını sormaya yöneliktir. Bu tartışma din-laiklik tartışmasıdır. Biz hukuka görev kalmasını istemedik. Ama siyaset önleyemedi. Hukuk şimdi bu yanlışa müdahale ediyor. Hukukun elini tutmak, ’Anayasa’da laikliğe gerek yok’ anlayışıdır. Anayasa, hukuk kendisini korumayacak mı? Hukuk işlerse kaos çıkarmış, hayır asıl kaos hukuk işlemezse çıkar.

Bırak parmak acısın: Toplum anlayışımızda ’şeriatın kestiği parmak acımaz’ sözü vardır. ’Parmak acıyacaksa şeriatı değiştiriverelim’ anlayışı yoktur. Parmak acıdı diye isyan etme, şeriat işlesin, parmak acısın. Bozulmaması gereken Atatürk Cumhuriyeti’dir.

Çözüm hukuktur: Bir de bu demokrasi paketi aşkı çıktı. Demokrasi paketinin içinde üstünü kapatmak istediğiniz bir konu var. Laiklik ilkesi katledilirken, boğazlanırken, sesi çıkmasın, duyulmasın diye demokrasi bandosu, davulu, trampetleri mi çalacaksınız? Eğer ortada bir Anayasa ihlali varsa, artık o iş siyasetin değil, hukukun işidir. Çözüm hukuktur. Asıl hukuku engellemek kaostur.

Neredeydiniz?: Türkiye’de ipini koparan birden bire bize akıl veriyor. Ne yapmamız gerektiğini anlatıyorlar. Biz bu mücadeleyi yıllardır götürüyoruz, bu devleti biz kurduk. Siz laikliğin Müslüman bir toplumda ne kadar önemli olduğunu biliyor musunuz? Bu işe bu kadar meraklıysanız, RP kapatılırken neredeydiniz? RP için ’müstehak, hakkıdır kapatılmalı’ diyordunuz. Niçin, çünkü RP milliciydi. Kıbrıs konusunda sertti. RP olsa bu Vakıflar Yasası çıkar mıydı?

Sokrates örneği: ABD Başkan Yardımcısı Cheney geldi. Anlaşılan Başbakan onunla görüşmesinde iddianameyi şikayet konusu yapmış. Sokrates, haksız bir şekilde idama mahkum edildiğinde, yakınları, arkadaşları, bu hükmün haksız olduğunu, kendisini kaçırıp, hapisten kurtarmaya hazır olduklarını belirterek, izin istediler. Sokrates, ’Yanlış, haksız olabilir ama memleketimin kanunlarının uygulanmasına karşı çıkmak, benim kesinlikle yapamayacağım bir şeydir. Ülkenin yasalarının işlemesi için gerekirse canımı bile vermeye hazırım’ diyerek, baldıran zehrini içmeye hazır olduğunu söyledi. Bir o manzaraya, bir bu manzara bakın. Bizimki gidiyor, Cheney’e, ’Başsavcı iddianameyi hazırladı’ diye ağlaşıyor. Diğer suçlardan bir şey söylemem de bu eğer gerçekten olmuşsa, bundan dolayı senin hakkında en ağır cezanın alınması gerektiğine inanıyorum.

Tiynetinde rüşvet varsa Baykal ne yapsın?

Başbakan, son olarak 30 yıl önce rüşvet verdiğini ifade ediyor. Arkadaşım senin tiynetinde rüşvet vermek varsa, Deniz Baykal sana ne yapsın? 30 yıl öncesini konuşup, bugün itiraf ediyor. Rüşvet vermekle, rüşvet almak hukuki ve ahlaki açıdan aynı kapıya çıkmıyor mu, konumu aynı değil mi? Başbakan’ın rüşvet sözcüğünü ağzına almasını tavsiye etmem.


Egemen Bağış: 70 yaşına geldin iftira atıyorsun!

AK Parti'nin dış ilişkilerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı son açıklamaları nedeniyle eleştirdi.

İstanbul Merkezi'nin Brüksel bürosu açılışı nedeniyle Belçika'da bulunan Bağış, Baykal'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Dick Chaney'in görüşmesine ilişkin bazı sözleri üzerine şu açıklamayı yaptı:

'Millet vicdanında yargılanarak müebbet muhalefete mahkum olan ana muhalefet partisinin değişmez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez genel başkanı, her zamanki hırçın tavrı ile sayın Başbakanımıza iftiralarla sataşmıştır. Kendisi sayın Başbakanımızın ABD Başkan Yardımcısı Cheney ile ilgili olarak ABD Büyükelçisinin hiçbir zaman yapmadığı bir beyanı varmış gibi konuşmuş ve Başbakanımızın, Cheney ile görüşmesinde iddianameden yakındığını iddia etmiştir.

Görünen o ki demokratik yollarla iktidara gelme umudunu yitiren Sayın Baykal, 70 yaşına girmeye hazırlanırken iftira ile siyaset yaparak gene siyasetçilere başarısızlık örneği sunuyor. ABD Büyükelçisinin böyle bir beyanı olsaydı bunu hepimiz bilirdik. Sayın Baykal'ı, sözünü ettiği bu beyanatın varlığını ispat etmeye çağırıyorum. Sayın Baykal'ın artık iftiralar ile siyaset yapılamayacağını öğrenmesini umuyorum.

Eğer bu ispatı gerçekleştiremezse kendisinin düşeceği acizliği yüce milletimizin takdirine sunuyorum. Gerek ekonomide, gerekse iç ve dış politikada her şey iyi giderken buhranlar yaratma konusundaki maharetini bir kez daha kanıtlayan Baykal'ı, Türkiye'nin huzuru, istikrarı ve aydınlık yarınları için dürüst siyaset yapmaya davet ediyorum.'

BAŞBAKANLIK: İFTİRA

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan
açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkan Yardımcısı Dick
Cheney ile Ankara ziyareti sırasında yaptığı görüşmeye atfen bazı medya
organlarında "iftira mahiyetinde yakışıksız sözlere" yer verildiği
belirtilerek, "Hiçbir mesnedi olmayan maksatlı spekülasyonların hangi
amaçla sürdürüldüğü hususunu kamuoyumuzun takdir ve değerlendirmesine
bırakıyoruz" denildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Sayın Başbakanımızın, Ankara'yı ziyareti sırasında ABD
Başkan Yardımcısı Sayın Dick Cheney ile yaptığı görüşmeye atfen bugün
bazı medya organlarında iftira mahiyetinde yakışıksız sözler yer
almıştır.

Daha önce, bir gazetenin konuyla ilgili haberinde, yetkililerin, ABD
Büyükelçiliği adına iddiayı reddettiği kayda geçirilmiş, mutat
bilgilendirme toplantısında aynı gazetenin yorumu ve spekülasyona
dayandırdığı bu haber, Başbakanlık tarafından da yalanlanmıştır.

Hiçbir mesnedi olmayan bu maksatlı spekülasyonların hangi amaçla
sürdürüldüğü hususunu kamuoyumuzun takdir ve değerlendirmesine
bırakıyoruz."


Haberin Devamı