Gazete Vatan Logo

Egeli sanayiciler yüzen fuarla yelken açacak

Yüksek girdi maliyetleri ve ağır vergi yüklerine karşı ayakta kalmaya çalışan Türk sanayicisi çıkışı ihracatta görüyor

Egeli sanayiciler de onbinlerce dolar ödeyip, yurtdışındaki bir fuara katılmaktansa kiralanacak bir gemiyle bir ay sürecek organizasyonda Akdeniz ülkelerindeki 6- 7 limana uğrayarak, satış ve tanıtım yapmaya çalışacak.

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) oluşturulan komitede `Yüzen Gemi Projesi' ile ilgili çalışmalar devam ediyor. İçinde, mobilya, tekstil, mermer, inşaat sektörleri gibi yaklaşık 40 farklı meslek komitesinden 150 kadar sanayiciyi Akdeniz ülkelerine taşıyacak geminin Mayıs ayında demir alması planlanıyor. Gemi limana gelmeden önce ticaret ataşelikleri vasıtasıyla bölgedeki ticaret ve sanayi odaları ile sanayi bölgelerinden alınacak adreslere davetiye yollanıp, gemide kokteyller ile ziyaretçiler, katılımcılarla buluşturulup broşür, numune dağıtılacak, açıklama yapılacak. Akdeniz ülkelerini kapsayan `Yüzen Fuar Projesi' bir başlangıç olarak ve İzmir'in önünü açacak bir proje olarak nitelendirilirken, başarılı olması durumunda da Karadeniz için de benzer bir proje uygulanması düşünülüyor.

Fuarın fizibilite araştırması ve projesini hazırlayan EBSO eski meclis üyesi Haldun Olcay, başlangıçta fuar süresini 50- 60 gün ve 12 liman olarak belirlediklerini ancak sanayicilerin bu süreyi çok uzun bulmasının ardından liman sayısını 6 veya 7'de bırakacaklarını söyledi. Olcay, "Bu süre ilk fuar için yeterli bulundu. Üçer gün liman kalışı stand hazırlama ve yol alışı ile 25 günde tamamlanacak. Rodos, Lazkiye (Suriye), Beyrut (Lübnan), İskenderiye (Mısır), Bingazi, Trablusgarp (Libya), Tunus, Malta, Girit, Pire (Atina) limanlarında fuar yapılacak. Liman çevresindeki illerden ziyaretçiler davetiyelerle getirilecek. Her liman şehrinde folklor gösterileri yapılacak. Bu bir milli proje" dedi.

Yeni mezun olmuş yabancı dil bilen gençleri de gemide standlarda istihdam etmek istediklerini söyleyen Olcay, "Bu gençlerin eğitim programı sonunda sertifika ile fuarcılık ve ihracat konusunda bilgilenmelerini istiyoruz. EBSO Vakfı olarak, yaklaşık 150 çocuğun eğitimine destek oluyoruz. Bu proje sonunda elimize geçecek kazancı da vakfa aktararak, yine çocukların, gençlerin eğitimine destek olmayı hedefliyoruz" dedi.

Olcay, ayrıca Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu'nun da projeyi beğenerek sahip çıktığını, konuyu Türkiye İhracatçılar Meclisi ve bakanlık nezdinde destekleyerek, projeye teşvik için başvuracağını söylediğini anlattı.

KURTULUŞ İHRACATTA

Projenin hazırlanmasıyla ilgili kurulan komitede görev alan EBSO Mobilya Meslek Komitesi Üyesi Rıdvan Hasgüçmen, faaliyet gösterdiği sektör açısından Yüzen Fuar Projesi'nin önemine değindi. Mobilya sektöründe ithal malların girişi, büyük firmaların iki yıla varan oranlarda vade yapması, fuarlara katılımdaki yüksek navlun ücretlerinin küçük ve orta ölçekli mobilya üreticilerini darboğaza soktuğunu belirterek, "Mobilyada iç piyasada çok büyük sıkıntı var. Bu sıkıntıyı aşmak için yüzen fuar projesi bize yardımcı olacak. Piyasada yüzde 70'e varan oranda daralma var. İhracat yapmayan sanayicinin ayakta kalma şansı çok az. Çıkış yolumuz ihracatta. 3-5 büyük firma ihracat yapıyor. Ancak sektörde ağırlıkla küçük ve orta ölçekli firmalar var. KOBİ'ler iç piyasaya mal satamamaya başladı. İzmir dışından gelen büyük mobilya firmaları da 2 yıla varan oranlarda vade yapıyor. Bu da KOBİ'leri zora soktu" dedi.

Hasgüçmen ayrıca, mobilya sektöründeki firmaların yurtdışındaki fuarlara katılım maliyetinin de yüksek olduğuna işaret ederek, bu proje sayesinde birçok ülkeye gitme şanslarının olacağını vurguladı.

Haberin Devamı