Gazete Vatan Logo

Ege’de kapışma

Tofaş’ın ürettiği Egea’ya yurt dışından yoğun talep gelince ihracat 3 ay erkene çekildi. İç pazara da araç yetiştiremeyen Tofaş’ın planı şaştı. Türkiye ve İtalya, Egea için kapıştı.

Ege’de kapışma

Tarihinin en büyük yatırım hamlesine start veren Tofaş, Egea projesiyle beklentilerini aştı. 1 milyar dolarlık projenin ilk bebeği olan Egea sedan, Türkiye ile İtalya arasında kriz çıkarttı.

Dünyada ilk olarak Türkiye’de satışa sunulan Egea’ya yurt dışından gelen yoğun talep, ihracatın 3 ay erkene çekilmesine neden oldu. İsmini Ege denizinden alan Egea’nın İtalya’daki satış tarihinin Şubat 2016’dan Aralık’a alınmasına bir de iç pazarda öngörülerin üzerinde ilgi görmesi eklenince, Tofaş’ın üretim planları şaştı. Şirket siparişleri yetiştirmekte zorlanmaya başladı. İki ülke daha fazla otomobil almak için kıran kırana bir mücadeleye girişti. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, Egea’nın İtalya ile Türkiye arasında tatlı bir rekabete yol açtığını belirtti. Eroldu, “Tofaş’ın ürettiği Egea’yı kim alacak mücadelesini veriyoruz. Biz iç pazara daha çok Egea vermeye çalışırken, İtalya da aracı bir an önce ithal edip kendi ülkesinde satışa sunmak istiyor” dedi.

Eroldu, Egea’nın İtalya’da satılmaya başladığı söyleyerek, şunları kaydetti: “2015’te ihracat planlamıyorduk. Ancak yüksek taleple Egea’yı Tipo ismiyle İtalya, İspanya, Sırbistan ve Belçika’ya ihraç edeceğiz. Bu yıl 4 bin araç göndermeyi planlıyoruz. 2016 hedefimiz 100 bin adet.”

Haberin Devamı

Dışarıda ‘Tipo’ adıyla satılacak

Cengiz Eroldu (sağda) ve Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç, yurt dışında Tipo adıyla satılacak Egea’yı Dubai’de tanıttı.

Behzat amirimin aracından istiyorum

Egea’yı alabilmek için ülkeler adeta kavgaya tutuşurken, Tofaş iç pazarda da beklentilerin üzerinde ilgiyle karşılaştı. Egea’dan 3 haftalık süreçte 2 bin adetten fazla satıldı.

3 bin 500 kişi de sırada bekliyor. Otomobilin satışlarında Behzat Ç. karakteriyle ünlenen Erdal Beşikçioğlu’nun oynadığı reklam filminin de etkisi olduğunu söyleyen Cengiz Eroldu, “Reklam filmi çok tuttu. İnternette 2 günde 5 milyon izlendi. Bayilerimize gelip ‘Amirimin aracından almak istiyorum’ diyenlar çıkıyor” diye konuştu.

Yeni yatırım sinyali

Tofaş, Egea projesinde yer alan hatchback ve station wagon modellerin devreye girmesiyle Mart’ta üçüncü vardiyaya geçecek. Şirket Bursa fabrikasına 2 bin kişi alacak. Cengiz Eroldu, Egea’nın Tofaş’ı çok farklı bir yere taşıyacağını belirterek, “Talep olursa yatırımı gündeme alırız” dedi.

Haberin Devamı