Gazete Vatan Logo

Ege'de dehşet!

24 kişi hayatını kaybetti

Ege'de dehşet!

Kaçakları taşıyan sürat teknesi battı, 8 kaçak kurtarılırken ölenler arasında altında bez bağlı 3 aylık bir bebek ile 4 çocuk bulunuyor.

Ezine ilçesine bağlı Tavaklı beldesinin 10 mil açığında, uluslararası sularda kaçakları taşıyan tekne battı. Tekne kaptanının saat 02.00’de Sahil Güvenlik Alo 158 hattını arayarak, “Batıyoruz, teknede 30 kişi var” dediği ve daha sonra bağlantının kesildiği bildirildi. Feci kazada, 8 kaçak kurtarılırken 24 kişinin cesetlerine ulaşıldı. Teknede bulunanların, İran, Pakistan, Suriye ile Afganistan uyruklu olduğu belirlendi. Pazartesi günü de Libya’dan İtalyan kıyılarına geçmeye çalışan elverişsiz bot batınca, 31 kişi boğularak can vermişti.


Ölüme yolculuk

Yetkililerin önüne geçemediği göçlerde, AB sınır güvenliği ajansı Frontex’in son verilerine göre geçtiğimiz yıl Avrupa sınırlarında yakalanan 141 bin kaçak göçmenden, 55 bini Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçti. Göçmenler 2010 yılına kadar, sınırı geçmek için en çok İspanya, İtalya ve Yunanistan’ı kullansa da, 2010 yılından sonra İtalya ve İspanya’dan girişler, Kuzey Afrika ülkelerine tanınan ticari ayrıcalıklı anlaşmalar sayesinde sıfırlandı. Böylece Avrupa’ya ana giriş noktası Yunanistan oldu.

300 milyon dolarlık suç!

Göçmen kaçakçılığının bir yıllık vurgunu yaklaşık 300 milyon dolar. 2011 yılında 44 bin 415 yasa dışı göçmen yakalandı. Yasadışı göçte ilk beşte yer alan ülkeler ise Burma, Filistin, Afganistan, Pakistan ve Somali. Ölüm tehlikesiyle özgürlüğe kaçan göçmenler aç kalma, donma, boğulma, hastalanma, trafik kazası ile sınırlarda ve özellikle İran sınırında İran askerlerince ateş açılması sonucunda yaşamlarını yitiriyorlar. Türkiye’ye giriş öncesi İran’da Tahran, Yunanistan’da Atina ve Türkiye İstanbul’da ve nadiren İzmir’de toplanma merkezleri bulunuyor. Türkiye, Yunanistan ve İtalya yasadışı göçmen konusunda ortak çalışma yürütüyor ancak ortak operasyonlar ise henüz yeni gelişen bir uygulama.

Kaçakların çoğu erkek

- % 88’i erkek, % 12’si kadın
- Ortalama yaş 26
- Yarısı 19-25 yaşında
- Beşte biri 26-30 yaşında
- Yaş aralığı 1’den 80’e kadar
- 10 göçmenden 7’si bekar
- % 25’i okuma yazma bilmiyor
- Kaçaklar arasında ilkokul mezunu % 40 oranında
- Ortaokul mezunu % 20 civarında
- Liseye hiç gitmeyenlerin % 85 oranında
- İşsizlerin oranı % 36.3
- Serbest meslek %34.6
- İşçilerin oranı % 13.6

Haberin Devamı