Gazete Vatan Logo

Ege’de beklenen tsunami gelmedi!

Ege genelinde Muharrem İnce yüzde 43.5, Tayyip Erdoğan 42.9 oy aldı. İzmir, Aydın, Muğla’dan Millet İttifakı zaferle çıktı. Ancak oy oranında beklendiği gibi bir artış yaşanmadı. Denizli, Balıkesir, Uşak ve Manisa ise Cumhur İttifakı ile Erdoğan’ı zirveye taşıdı

Ege’de beklenen tsunami gelmedi!

Ege Bölgesi’ndeki illerde, 1 Kasım 2015 seçimlerinde oluşan tablo aynen dünkü milletvekili ve cumhurbaşkanı seçimlerinde de karşımıza çıktı. Ortaya çıkan tabloya bakınca, “Ege cephesinde yeni bir şey yok” diyebiliriz. İzmir’i bir kenara bırakacak olursak, Muğla ve Aydın, Millet İttifakı’na güçlü destek verdi. Bu iki ilin seçmenleri, aynı zamanda CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi tercih etti. Denizli, Balıkesir, Uşak ve Manisa, her zaman olduğu gibi AK Parti’yi yine zirveye taşıdı. Cumhur İttifakı, bu illerde açık ara fark yaptı. Buralarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da hatırı sayılır miktarda oy aldı. AK Parti; Manisa’nın Soma, Kırkağaç, Yunusemre, Saruhanlı, Kula, Demirci, Alaşehir ve Gördes ilçelerinde CHP’ye iki, hatta üç kat fark atma başarısını gösterdi. AK Parti, Murat Baybatur, Uğur Aydemir, İsmail Bilen, Semra Kaplan Kıvırcık ve Güzide Kasap’ı; CHP Özgür Özel, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen’i; MHP Erkan Akçay’ı, İYİ Parti de Taner Akkal vekil seçildi.

Haberin Devamı

16 ilçede tulum

Denizli’deki tablo, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci faktörüyle değişmedi. Bu kez aday gösterilmese de Zeybekci, AK Parti Teşkilatı ile bölgede çok çalıştı. Sonuçta AK Parti ve Erdoğan, Bekilli ve Sarayköy dışındaki 16 ilçede tulum çıkardı desek, abartmış olmayız. Öyle ki CHP’ye Tavas’ta yüzde 23, Acıpayam’da yüzde 26 fark attı. AK Parti Denizli’den yine 4 vekil çıkardı, CHP bu kez 2 değil 3 vekillik kazandı. İYİ Parti adayı Yasin Öztürk de TBMM’ye gitmeye hak kazandı. Uşak’ta Eşme ve Ulubey’de 1-2 puan farkla önde olan CHP, AK Parti’den merkezde yüzde 20, Banaz’da yüzde 22 fark yedi. Balıkesir’de 1 Kasım seçimlerinde AK Parti 4, CHP 3, MHP’nin bir vekillik kazanmıştı. Vekil sayısının 9’a çıkarıldığı bu kentte AK Parti’nin milletvekili sayısı 5’e yükseldi, CHP 3’te kaldı. Bir vekillik de İYİ Parti kazandı. AK Parti’den Adil Çelik, Belgin Uygur, Yavuz Subaşı, Mustafa Canbey ve Pakize Aydemir; CHP’den Ahmet Akın, Fikret Şahin, Ensar Aytekin; İYİ Parti’den de İsmail Ok milletvekili oldu. MHP, burada da kaybetti.

Haberin Devamı

Çerçioğlu farkı

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Önümüzdeki yerel seçimde yine adayımızdır” dediği isim. Çerçioğlu, bu motivasyonla partisine büyük katkı sağladı. Sonuçta CHP, Aydın’da yine birinci parti çıktı. Nazilli, Çine ve Efeler’de AK Parti-CHP ve Erdoğan-İnce rekabetinin başabaş gitmesi, CHP’li kurmayları çok şaşırttı. Kuşadası, Didim ve Söke’de CHP’nin AK Parti’ye yüzde 15 ile yüzde 37 arasında fark atmış olması, AK Partililer tarafından bile yadırganmadı. Vekil sayısı bir artırılan Aydın’da CHP Bülent Tezcan, Hüseyin Yıldız ve Süleyman Bülbül ile kazandı. AK Parti’nin 3 olan vekil sayısı değişmedi, Mustafa Savaş, Kuvvet Erim ve Metin Yavuz seçildi. MHP, Deniz Depboylu’yu; İYİ Parti de Adnan Sezgin’i Meclis’e gönderdi. 1 Kasım’da Muğla’dan 2 vekil çıkaran AK Parti, yine iki vekilde kaldı; Yavuz Demir ve Yelda Erol Gökcan seçildi. CHP ise vekil sayısını 3’ten 4’e çıkardı; Mürsel Alban, Suat Özcan, Burak Erbay ve Süleyman Girgin’i Meclis’e gönderdi. MHP burada da kaybetti, kazanan İYİ Partili Metin Ergun oldu.

Haberin Devamı

Ege’nin yeni vekilleri

ESKİ Milli futbolcu Alpay Özalan İzmir’den AK Parti milletvekili oldu. DİSK başkanlığından siyasete girmek için istifa eden Kani Beko CHP’den İzmir milletvekili oldu. Ergenekon davasında hapis yatan teğmen Mehmet Ali Çelebi de artık CHP’den İzmir milletvekili. DP Genel başkanı Gültekin Uysal da İYİ Parti’den Afyon milletvekili oldu.

Başkan oy kuyruğunda

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu oyunu Urla ilçesindeki 80. Yıl Gazi Ortaokulu’nda kullandı. Kocaoğlunun, eşi Türkegül Kocaoğlu ile birlikte oy kullandığı 1005 nolu sandıkta 330 seçmen oy kullandı. Muharrem İnce’ye 226, Recep Tayyip Erdoğan’a 69, Meral Akşener’e 25, Demirtaş’a ise 10 oy çıktı. Milletvekili seçimleri için sandıktan CHP’ye 173, AK Parti’ye 63, İYİ Parti’ye 50, HDPye 23, MHPye 11, SPye 3, Vatan Partisi’ne ise 2 oy çıktı. 5 oy ise geçersiz sayıldı.

İzmir’de 46 kişi hakkında işlem yapıldı

Haberin Devamı

İZMİR’de cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinde 46 kişiye ‘Seçim Kanununa Muhalefet’ suçundan işlem yapılırken, oy kullanma sırasında aranan 2 kişi de gözaltına alındı. İşlem yapılanlar arasında oy kullanma işlemini telefonla çekenler ve propaganda yasaklarını ihlal edenlerin de olduğu belirtildi. Ayrıca farklı suçlardan aranması bulunan 2 kişi de gözaltına alındı.