Gazete Vatan Logo

Efsane isim öldü

New York Times’ın Pulitzer ödüllü muhabiri Anthony Şadid, Suriye’den kaçarken öldü

Bir kaçakçı grubuyla yola çıkan ünlü gazetecinin atlara alerjisi olduğu ve bunun astım krizini tetiklediği belirtildi. Şadid’in cenazesini arkadaşı 5 km sırtında taşıyarak Türkiye’ye soktu

ABD’de son dönemde yetişen en önemli muhabirlerden olan ve Ortadoğu’yu en iyi tanıyan gazetecilerden biri olarak gösterilen Pulitzer ödüllü Amerikalı gazeteci Anthony Şadid, gizlice girdiği Suriye’den Türkiye’ye dönmeye çalışırken sınırda hayatını kaybetti.

Amerika’nın saygın gazetesi New York Times’ın Beyrut büro şefliğini yapan 43 yaşındaki Şadid, Suriye’deki isyanla ilgili haber hazırlamak için foto muhabiri Tyler Hicks’le birlikte geçen hafta Türkiye üzerinden gizlice Suriye’ye girdi. Çalışmalarını tamamlayan Şadid ve Hicks, yine kaçak yoldan Türkiye’ye dönüşe geçti. Astımı ve atlara alerjisi bulunan Amerikalı gazeteci, sınıra 5 kilometre kala rahatsızlandı. Hicks’in müdahalelerine rağmen hayatını kaybetti. Hicks, New York Times yöneticilerini telefonla durumdan haberdar etti ve birkaç saat sonra Şadid’in cenazesini sırtında taşıyarak Cilvegözü Gümrük Kapısı yakınlarından gizlice Türkiye’ye soktu. Gümrük bölgesinde TIR bekçiliği yapan bir gençten yardım isteyen Hicks, Şadid’in cesedini bu kişinin otomobilinin bagajına koyarak Reyhanlı ilçe merkezine doğru yola çıktı.

Otopsi Adana’da

Amerikalı foto muhabiri, polis ve jandarmaya ulaşarak olayla ilgili bilgi verdi. Saat 02.00 sıralarındaki bu ihbar üzerine harekete geçen güvenlik güçleri Cilvegözü Gümrük Kapısı ile karayolu arasındaki İbrahim Paşa Kavşağı’nda karşıladıkları otomobili durdurdu. Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı da olay yerine gelerek inceleme yaptıktan sonra Şadid’in cenazesi Reyhanlı Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Cumhuriyet Savcısı, ön otopsi yaptırdığı ve ‘nefes darlığı sonucu ölüm’ raporu verilen Amerikalı gazetecinin cenazesini genel otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu’na gönderdi.

‘Bir anda yığıldı’

Kaçakçıların yardımıyla Türkiye’den Suriye sınırına geçmeyi başardıklarını söyleyen Hicks, İdlib sınırında gece vakti dikenli tellerin arasından geçip Suriye tarafına girdiklerini, burada kendilerini at sırtında rehberlerin karşıladığını anlattı. Hicks, Şadid’in at alerjisinden dolayı ilk gece de astım şikayeti yaşadığını ancak daha sonra düzeldiğini belirtti. Hicks, Şadid’in öldüğü sırasında yaşananları da şöyle anlattı:

“Sınırdan yürüyerek çıkıyorduk. Atlılar önümüzden gidiyordu. Soluk soluğa kalan Şadid, iki eliyle bir kayaya tutundu. Yanında durup ‘İyi misin’ diye sordum. O sırada yere yığıldı. Bilinci yerinde değildi, belli belirsiz nefes alıyordu. Birkaç dakika sonra nefes almamaya başladı.” Hicks, yarım saat boyunca kalp masajı yaptığını ama Şadid’i hayata döndürmeyi başaramadığını da belirtti.

Davutoğlu ve Arınç’tan mesaj

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Twitter’dan yayımladığı mesajda “Sadece iyi bir gazeteci olarak değil, gerçek bir dost olarak da Anthony Şadid’in ölümü beni derinden üzdü. Yaşamının son anlarında bile gerçeğin peşinde koşuyordu” diye yazdı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da “Bursa mitingimizi izlemeye gelmişti. Seçimler üzerine sohbet etmiştik. Bende güzel izler bırakmıştı. Bu sabah ölüm haberini büyük bir üzüntü ile öğrendim” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı