Gazete Vatan Logo

Efsane cerrah vefat etti

Ünlü cerrah Tarık Minkari 85 yaşında hayata veda etti. Tıp dünyasında “virtüöz cerrah” olarak kabul edilen Minkari’nin mesleği ile ilgili pek çok kitabı ve makalesi yayımlandı. Ancak o yayın dünyasındaki asıl ününü emekli olduktan sonra 30 kitapta topladığı anı ve gezi yazılarıyla yaptı.

TIP dünyasında 18 tekniğiyle çığır açan efsane cerrah Tarık Minkari 85 yaşında hayatını kaybetti. Evliya Çelebi kulağına “Ahirette seyahat acentası yok, biraz da dünyayı tanı” diye fısıldayınca, emekliliğinin ardından dünyayı dolaşan ve yazdığı gezi kitaplarıyla “Cerrah Çelebi” ünvanını alan Minkari bugün Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazından sonra son seyahatine çıkıyor.

“İnsanlar ikiye ayrılır; doktorlar ve diğerleri. Doktorlar ikiye ayrılır; cerrahlar ve diğerleri. Cerrahlar ikiye ayrılır; genel cerrahlar ve diğerleri; genel cerrahlar da ikiye ayrılır; Tarık Minkari ve diğerleri...”

Tıp dünyasında “Minkari teknikleri” ile anılan Erol Tarık Minkari’nin mesleki başarısı, yakın dostu Gazeteci Aydın Boysan’ın bu tarifiyle ölümsüzleşir.

“Virtüöz Cerrah” olarak mesleği bıraktı

Tarık Minkari, 1925 yılında Bartın’da evin 5. erkek çocuğu olarak aileye katılır. İkinci Dünya Savaşı’nın en ateşli döneminde, 1942’de girer Tıp Fakültesi’ne. 1948’de cerrahi asistanı, 1952’de uzman, 1957’de doçent, 1964’te 39 yaşında profesör olur. Özofagus, mide, pankreas, safra yolları, kolon, diafragma, bronş ve pelvik ekzantrasyon cerrahisinde kullanılmış 18 orijinal kişisel teknik ve modifikasyonları literatüre girer. Meslektaşları Gürcan Ünal, Yılmaz Kafadar, Olcay Alver, Sadık Perek ile, mide, yemek borusu, pankreas, karaciğer ve safra yolları cerrahisi hakkında 11 kitap yazar, 250’den fazla makalesi, yerli ve yabancı dilde yayınlanır. Ama asıl yazarlığı aktif mesleğine “virtüöz cerrah” olarak nokta koyup, dünya turuna çıktığı 1992’den sonra başlar:

Ahirette seyahat acentesi yok

“1992 yılında 67 yaş nedeniyle beni emekliye ayırdılar. O gece rüyama Evliya Çelebi girdi. ‘Ya cerrah, gece gündüz ameliyat yapıyorsun, kesiyorsun biçiyorsun, bu işten bıkmadın mı?’ Bıkmamıştım ama onu gücendirmemek için ‘Bıktım’ dedim. Eğildi kulağıma ‘Biraz da dünyayı tanımaya çalışsana, ahirette seyahat acentası yok!’ dedi. O günden beri de canımın istediği her yere gittim, 5 kıtayı dolaştım.”

Kısa zamanda “Cerrah Çelebi” ünvanını alan Minkari anılarını ve gezilerini, Bir Cerrahın Anıları, Anılar-Portreler-Tören, Şaştım Kaldım, Hoş ya da Boş, Neler gördum neler?, Yetmişin Baharında, Keyfimin Sepeti, Coştum Koştum, Önce Bayılt Sonra Ayılt kitaplarının da içinde yer aldığı 30 kitapta topladı.

Frankfurt Kitap Fuarı başladı

DÜNYANIN en büyük kitap ve yayıncılık organizasyonu olan Frankfur Kitap Fuarı’nın 62’ncisi dün başladı. Pazar gününe kadar açık kalacak fuara 50’si Türkiye’den olmak üzere toplam 6 bin 930 yayınevi katılıyor. 60 kadar Arjantinli yazarın katılacağı fuarda okumalar dışında Arjantin edebiyatı, sanatı ve kültürünün tanıtıldığı paneller düzenlenecek.

Fuarın ilk gününde Türk yayıncıların bulunduğu 5 numaralı salonda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde Türkiye Yayıncılar Birliği, Basın Yayın Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Yazarlar Birliği, İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş temsilcilerinin oluşturduğu Ulusal Organizasyon Komitesi tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Türk yayıncılığının ulaştığı konumun memnuniyet verici olduğunu söyledi.


Osmanlı Kuran’ı 237 bine satıldı

İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da düzenlenen “İslam ve Hint eserleri” müzayedesinde, Osmanlı dönemine ait Kuran-ı Kerim 103 bin 250 sterline (yaklaşık 237 bin TL) satıldı.
Dünyaca ünlü Christie’s müzayede evindeki açık arttırmada, 407 eser arasından Osmanlı dönemine ait 70 kadar eser de satışa çıkarıldı. Bu eserler arasında seccadeler, Kuran-ı Kerimler, halılar, İznik çinileri, ibrikler ve hatlar yer aldı.
İlginin yoğun olduğu müzayedede, 16. yüzyılın ilk yarısına, Kanuni Sultan Süleyman dönemine ait Kuran-ı Kerim, 103 bin sterline alıcı buldu. Müzayedede yüksek fiyata satılan bir diğer eser ise, yine Osmanlı döneminden, 18. yüzyılın ikinci yarısına ait yaldızlı bakır tombak oldu. 115 bin 250 sterline (yaklaşık 265 bin TL) alıcı bulan ve üzerindeki zinciriyle nadir örneklerden biri olan tombağın, 20 bin ile 30 bin sterlin arasında satılması öngörülüyordu.

2. Mahmud’un mektubu 140 bin TL

Müzayedede, Osmanlı Sultanı 2. Mahmut’un mektubu ise 61 bin 250 sterline (yaklaşık 140 bin TL) satıldı. Aynı fiyata alıcı bulan bir diğer önemli eser ise, 1560 tarihli İznik çinisi sürahi oldu. Üzerinde gemi motifleri bulunan sürahi, 61 bin 250 sterline (yaklaşık 140 bin TL) satıldı. Bu arada müzayedede, İranlı müzisyen Abdülkadir El Meragi’nin Osmanlı Sultanı 2. Murat’a ithaf ettiği “Mekasıd ül-Elhan” adlı ilmi eseri satılmadı.

Bir müzayede de Sotheby’s’den

LONDRA yapılan ikinci İslam eserleri müzadeyesinde toplam 7.1 milyon sterlinlik satış yapıldı. Sotheby’s Müzayede Evi’nin düzenlediği açık artırmada en pahalıya satılan parça, 9’uncu yüzyılın ikinci yarısından kalma Abbasi dönemine ait seramik bir kase oldu. Seramik kase 713 bin 250 sterline satıldı. Onu Pers dönemine ait bir elyazması takip etti. Elyazması belge 601 bin 250 sterline satıldı. 9-10’uncu yüzyıldan kalma meşhur “Mavi Kuran”ın altın bezemeli bir sayfası ise 529 bin 250 sterlin’e alıcı buldu.

Apel, çeşme serisiyle açıldı

GALERİ Apel sezon açılışını ‘çeşme’ konulu bir sergiyle yapıyor. 30 Ekim’e kadar sürecek sergide, Bayram Candan, Şakir Gökçebağ, Can Göknil, Aslımay Altay Göney, Yücel Kale, Kurucu Koçanoğlu, Suzy Hug Levy, Canan Pak, Tuğrul Selçuk, Maria Sezer, Yıldız Şermet ve Y.Bahadır Yıldız’ın eserleri bulunuyor. www.galeriapel.com

Türk seramikleri İtalya’da

GEÇTİĞİMİZ hafta Bologna’da açılan Uluslararası Seramik Fuarı “Cersaie”de Türk seramik sanatçılarının eserleri sergilendi. “CeramİSTanbul” başkanı Mutlu Başkaya ve Türkiye Seramik Tanıtım Grubu başkanı Bahadır Kayan’ın bir basın toplantısı ile açtığı sergide ünlü oyuncu Sera Yılmaz onur konuğu oldu. (Hürriyet)

Haberin Devamı