Gazete Vatan Logo

Efsane avukatı kaybettik!

89 yaşında hayata gözlerini yumdu

İfade özgürlüğü davalarıyla tanınan ve eski başbakan Adnan Menderes’in avukatlığını da yapan 89 yaşındaki efsane avukat Burhan Apaydın hayatını kaybetti.

Türk hukuk tarihinin önemli yapı taşlarından biri olan ve eski başbakan Adnan Menderes’in avukatlığını yapan 89 yaşındaki avukat Burhan Apaydın dün Kadıköy’deki evinde gece 03.00 sıralarında hayatını kaybetti. Beyhan Apaydın yaptığı açıklamada, eşinin önceki akşam gayet iyi ve neşeli olduğunu belirterek, şunları anlattı: “Hatta akşam yemeğinden sonra dışarı çıkmak istedi. Bir gün önce parlamento dergisine ve TBMM Başkanlığı’na 27 Mayıs dönemiyle ilgili yazılar yazmıştı. Dün akşam da yazılarını son kez kontrol etti. Yattıktan sonra saat 02.30’da uyandı ve su istedi. Su verdikten sonra tekrar uyudu. Saat 03.00’da ses duydum ve kendisine seslendim, ancak tepki vermedi...”

İdam haberini cezaevinde aldı

Burhan Apaydın, Doğan Yurdakul ve Cengiz Erdinç tarafından kaleme alınan ‘Adalet Savaşçısı’ isimli kitabında Adnan Menderes ile ilgili anıları ve tanıklıklarına da yer vermişti. Cumhuriyetle yaşıt olan ve meslek hayatındaki 64 yılda iki bin davaya imza atan Apaydın, kitap için “Bu eser Adnan Menderes’e karşı yarım kalan savunmamın devamıdır” demişti. Apaydın, kitabında Menderes’le ilgili şunları anlatmıştı: “Menderes’in avukatlığını aldıktan sonra yolda rastladığım tanıdıklarımız takip ediliyorum da görülürüm diye yollarını değiştiriyorlardı. Menderes bana, ‘Burhan Bey, ben idamdan korkmuyorum. Yalnız beni tarihe mürtekip başbakan olarak geçirmek istiyorlar’ demişti.” Apaydın, kitapta Menderes’in Yassıada’da ütü olmadığı için pantolununu yatağının altına koyarak yaptığı ütüyü, yanında Kuran olduğu halde din propagandası yapıyor demesinler diye okuyamadığını dile getirmişti. Apaydın, dava süreci içinde tutuklandığını ve cezaevindeyken Adnan Menderes’in idam haberini duyduğunu anlatmıştı.

Burhan Apaydın kimdir?

Avukatlığa 1948 yılında başlayan Burhan Apaydın, o dönemdeki siyasi davalarda sanıkların savunmalarını üstlendi. Eski başbakanlardan Adnan Menderes’in teklifine rağmen milletvekilliğini kabul etmeyen Apaydın, 27 Mayıs darbesinden sonra İstanbul Barosu Yönetim Kurulu’nun yasaklamasına rağmen Adnan Menderes’in avukatı oldu. Apaydın, Yassıada duruşmalarında kardeşi Orhan Apaydın ile savunma avukatlığı yaptı. Adalet Partisi’nden 1961 yılında milletvekili seçilen Apaydın, 1965’te politikayı bırakarak avukatlığa geri döndü. Apaydın, gazetecilerden tiyatroculara kadar hemen her ifade özgürlüğü davasında yasaklanan ya da soruşturulan fikirlerde savunma tarafında yer aldı.

Haberin Devamı