Gazete Vatan Logo

Efsane asker vefat etti

İkinci Dünya Savaşı'ndan tam 29 yıl sonra teslim olmayı kabul eden Japon asker Hiroo Onado 91 yaşında hayatını kaybetti. İkinci Dünya Savaşı'nın bittiğine Onado'yu dönemin Filipinler Devlet Başkanı ikna etti. Onado kılıcını törenle, devlet başkanına vererek teslim oldu.

İkinci Dünya Savaşı'nın bittiğine inanmadığı için Filipinler'de 4 arkadaşıyla birlikte ormanda yaşayan Japon istihbarat subayı Hiroo Onado 91 yaşında hayata veda etti.

Ailesi, Onado'nun başkent Tokyo'da bir hastanede kalp yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirtti.

İkinci Dünya Savaşı'nın bitiminden tam 29 yıl sonra 1974'te dönemin Filipinler devlet başkanına, kılıcını vererek teslim olan Hiroo Onado'nun sıradışı bir yaşam öyküsü vardı:

Hiroo Onoda, İkinci Dünya Savaşı'nda 20 yaşındayken, 1944 yılında teğmen olarak Pilipinler'deki Lubang adasına gönderildi. Görevi, müttefiklere karşı gerilla savaşı yürütmekti.

Onoda, gerilla savaşı ve istihbarat konusunda eğitim almıştı ve bu bilgisini adada uzun yıllar boyunca kullandı.

"ASLA TESLİM OLMA!"
17 Aralık 1944 yılında Lubang garnizonuna katıldığında, kendisine liderlik görevi verildi. Komutanı kendisine verdiği emirde, "asla intihara teşebbüs etmemeleri, teslim olmamaları, ne kadar süre geçerse geçsin kendilerini adadan alacakları ve tek asker kalana kadar görevlerini sürdürmeleri, hindistan cevizi yiyerek beslenmeleri" vardı. Onado bu emri fazlasıyla yerine getirdi.

Onado, adadaki görevi sırasında havaalanını havaya uçurmak ve limana zarar vermeyi planladı. Komutanlarından destek göremedi. Bir süre sonra birlik küçük hücrelere ayrılarak adada kalmaya devam etti. 4 kişilik bir hücre oluşturdu.

Adada 4 kişilik hücre sadece üzerlerinde bulunan giysileri ve az miktarda yiyecekle yaşam mücadelesi vermeye başladı. İnek ve bazı çiftlik hayvanlarını da yakalarayarak yediler.

"SAVAŞ BİTTİ" İLANINI GÖRDÜ AMA...
Onado'nun hücresi varlığını sürdürürken, diğer hücrelerin elemanları yakalandı veya öldürüldü. Onado ilk kez 1945 yılı ekim ayında savaşın sona erdiğini duyuran, uçaktan atılan ilanları gördü. Ancak yakın zamanda diğer hücrelere saldırı olduğu için bunu ciddiye almadı.

Onado ve arkadaşları için birkaç kez daha ilanlar atıldı, anonslar yapıldı fakat bu onları ikna edemedi. Bu arada hücre, "yerli kılığındaki düşman" olarak gördükleri için adadaki sivil halka saldırılar düzenlemeye devam eti. 1949 yılında bir hücre elemanı teslim oldu.

1953 yılında hücre elemanlarından birisi yaralanarak yaşamını yitirdi. Onado ve diğer hücre elemanı arkadaşı, Japon ordusunun kendilerine vereceği görevi beklemeyi sürdürdü. 1972 yılında Onado dışındaki hücre elemanı, Filipin askerleriyle çatışırken öldürüldü.

ÖLDÜĞÜ SANILIRKEN
Bu hücre elemanının cesedi bulununca, 1959 yılında öldüğü sanılan Onado'nun da hayatta olduğu anlaşıldı.

Nairo Suzuki isimli eski asker, Onado'yu aramaya karar verdi. Suzuki, Onado'nun eski komutanı Binbaşı Taniguchi'ye ulaştı ve 1974 yılı mart ayında eski komutanı savaşın bittiğine Onado'yu ancak inandırabildi.

Haberin Devamı