Gazete Vatan Logo

Efkan Ala: Jandarma kesinlikle İçişleri’ne bağlanacak

Darbe girişimleri yaşanmaması için yapısal değişim işaretini veren İçişleri Bakana Ala, “Bu yapı darbe üretiyor, çünkü güç dağılmamış. Silahlı kuvvetlerde güç tek yerde toplanmış. Demokratik ülkelere bakın darbe yapılmıyor çünkü nereyi ele geçirecekler” dedi

Efkan Ala: Jandarma kesinlikle İçişleri’ne bağlanacak

İçişleri Bakanı Efkan Ala, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından merak edilen soruları yanıtladı. Darbe girişiminin ardından alınan önlemleri aktaran Ala, “Jandarmayı kesinlikle İçişleri Bakanlığı’na bağlayacağız” dedi.

Olası darbelerin önlenmesi için güç dağılımına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden İçişleri Bakanı, daha önce kısmen İçişleri Bakanlığı’na bağlanan Jandarma Genel Komutanlığı’nın tamamen İçişleri’ne bağlancağını belirtti. Ala’nın NTV’deki konuşmasının satır başları şöyle:

‘Sistem zafiyeti’

“Genelkurmay 16.00’da haberdar edilmiş önlemler alınmış. Ama bunun daha erken haber alınması gerekiyordu, böyle bir durum var. Fakat şöyle de bir durum var, sistem zaafiyeti var. Bu yapıyı öyle bir kurgulamalıyız ki bir daha Türkiye’de darbe olmamalı. Bu yapı darbe üretiyor, çünkü güç dağılmamış. Silahlı kuvvetlerde güç tek yerde toplanmış. Demokratik ülkelere bakın darbe yapılmıyor çünkü nereyi ele geçirecekler.”

‘Tehlike kalkmadı’

“İstihbarat emniyete verilmeliydi. Tekrarlanmaması için gereken işler yapılacak. Tehlike tamamen ortadan kalkmadı. Hızlı kararlar alıyoruz. Jandarmayı kesinlikle tamamen İçişleri Bakanlığı’na bağlayacağız. İkincisi askeri yani bu Genelkurmay, Milli Savunma, Başbakanlık, düzenlemeler değerlendirilecek. Güç temerküzünden kaynaklanan orayı ele geçirdiğinizde bütün Türkiye’yi ele geçirdiğiniz hissini vermeyeceğiz. Öyle bir sistem oluşturulmalı, güç öyle bir dağılmalı ki, siyaset karar verdiğinde güç öyle bir yönlendirilmeli ki, bir daha istihbarat almasanız bile öyle bir şey olmasın. Öyle demokratik ülkeler var ki, kimse darbe yapamaz.”

Haberin Devamı

‘Güç bölünmeli’

“Daha önce bir takım ağır silahlar vardı Özel Harekat’ta, onlar alındı. Halbuki güç bölünmeli. Efendim bize güvenmiyor musunuz? Alıp güveneceksiniz. Bir bakıyorsun ki Türkiye’ye ne maliyetler ödetilmiş.”

Ankara’da ne işi var?

“Mekanize Zırhlı Tugay’ın Ankara’da ne işi var. Kaçıncı kezdir tankları Ankara’da yürütüyorlar. Kendi kendini besleyen, hesap vermeyen bir yapı olunca, farklı yerlerden yönlendiriliyor. Ama Türkiye bizim hükümetlerimiz dönemlerde her bir krizden milletin menfaatine fırsat çıkartıyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğü nasıl, Jandarma da öyle olacak. Yetiştirme, atama bizde olacak. Yeniden yapılanma ihtiyacı var, yeni kurumlar da olabilir. Belli kurumlarda toplanmış tekeli kesinlikle bölmek lazım. İstihbaratı da yeniden ele alıp şekillendirmek lazım.”

Haberin Devamı

O geceyi anlattı

“O gece Erzurum’dan akşam uçağıyla Ankara’ya geliyordum. Esenboğa’ya indikten sonra yakın korumam efendim darbe oluyor dedi. O arada Hakan Fidan aradı telefonda ‘Efendim darbe oluyor bizi bombalıyorlar’ dedi. Uçaktan indik havaalanına geçtik. Oraya geçtikten sonra çok çeşitli haberler vardı. Benim jandarma yaverim yanımdaydı, tanklar geliyor diye belirtti. Sayın Cumhurbaşkanı’nı aradım ulaşamadım. Ben emniyete geri çekilmeyecekleri emrini verdim. Ardından size bağlandım. Havaalanında bir karargah oluşturduk ve oradan olayları yönettim. Malatya’dan Diyarbakır’a mesaj iletmişler Efkan Ala Van’dan geliyor F-16’ları Malatya’ya indirin diye talimat vermişler.”

Haberin Devamı