Gazete Vatan Logo

Efes'ten Araplar'a helal bira

Efes Pilsen, alkolsüz bira Türkiye'de rağbet görmeyince Arap pazarını keşfetti. Efes, Arap ülkelerine 2002 yılında 1.2 milyon litre ihracat yaptı

Efes Pilsen'in daha önce iki defa Türkiye pazarına sunmasına karşın rağbet görmeyen alkolsüz birası, Müslüman Arap ülkelerinde tutuldu. Efes'in geçen yıl 1 milyon 208 bin litre alkolsüz bira ihracatının 624 bin litresi Suudi Arabistan'a yapılırken, 2003'de bu rakamın 850 bin litreye çıkarılması hedefleniyor. Efes Pilsen geçen yıl BAE'ye 351 bin litre, Filistin'e 172 bin litre ve Libya'ya 61 bin litre alkolsüz bira ihraç etti.
Alkolsüz bira ihracatını bu yıl 2 milyon litreye çıkarmayı hedefleyen Efes, bu üretimini Adana ve Lüleburgaz'da yapıyor. Firma bu yıl Yemen ve Kuveyt pazarına da alkolsüz bira ihraç etmeye başlamayı planlıyor. Efes Pilsen, biranın üretim sırasında alkolle temas etmediğini gösteren belgeyle, başta Suudi Arabistan olmak üzere Arap ülkelerine, "Efes" ile meyve aromalı "Diamond" ve "Festival" markalı alkolsüz bira ihracatı gerçekleştiriyor.
Arap ülkelerine ihraç ettikleri meyve aromalı alkolsüz biraların üretimine 2002 yılı içinde başlamalarına karşın, satışlarının 400 bin litreye ulaştığını belirten Efes Pilsen Pazarlama Direktörü Yüksel Gökbulut, "Önümüzdeki dönemde meyve aromalı alkolsüz bira satışının daha da büyüyeceğini, toplam satışlardaki payını en az 2-3 katına çıkartacağını düşünüyoruz" dedi.

Payı yüzde 1.4
Alkollü içecek satışının yasak olması nedeniyle alkolsüz biraya yönelen bazı Müslüman ülkeler, ithalatta da ön sıralarda yer alıyor. Suudi Arabistan geçen yıl 45 milyon litre, BAE 30 milyon litre, Kuveyt 10 milyon litre, Libya ise 500 bin litre alkolsüz bira ithal etti. Mısır ve söz konusu ülkelerin ithal ettikleri alkolsüz biralar içerisinde Efes'in payı yüzde 1.4 iken, bu pazarlardaki en büyük rakipler İsviçreli Moussy, Hollandalı Barbican ve Mısırlı Fayrouz.

Haberin Devamı