Gazete Vatan Logo

Edirne’den Avrupa’ya hoşgörü mesajı!

Restore edilen Edirne’deki Avrupa’nın üçüncü büyük sinagogu açıldı. Başbakan Yardımcısı Arınç, “Türkiye laik devlettir. Laik devlet her dinin inancına, ibadetine yardımcı olmaktır” dedi.

Edirne’den Avrupa’ya hoşgörü mesajı!

Edirne’nin Maarif Caddesi’nde bulunan ve geçmişi 1905 yıllarına dayanan Avrupa’nın 3’ncü büyük sinagogu dün uluslararası boyuttaki konuklarıyla açıldı. Başbakan YardBülent Arınç ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun katılacağı büyük açılış öncesi kente gelen çok sayıdaki Musevi, restorasyonu tamamlanan sinagogu gezdi. Ardından dini kıyafetlerini giyerek sabah duası yaptı. David Azuz, kadınların da üst kattan izlediği sabah duasını yapmadan önce 46 yıl de önce sinagogun son duasını yaptığını söyledi. David Azuz, 1965 yılında Edirne’ye geldiğini ifade ederek, “1969 yılına kadar buranın hocalarıydım. Son olarak burada dua okuduktan sonra İsrail’e döndüm. Burada 46 yıl sonra buraya döndüm. Burasının yeniden restore edilmesini sağlayan herkese sonsuz teşekkürler” dedi.

Ardından Azuz, sinagogun sabah duasını yaptırdı.

‘Hayırlı bir iş için geldim’

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katıldığı, Edirne’deki Büyük Sinagog’un açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’deki din ve vicdan özgürlüğünün ne noktaya geldiğini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Arınç, sinagogun Abdülhamit’in fermanıyla 1907 yılında büyük Edirne yangınında yanan 13 sinagogun yerine yapanımsattı. Başbakan Ahmet Davutoğlu şahsında, hükümeti temsilen güzel ve hayırlı bir iş için Edirne’de bulunduğunu aktaran Arınç, şöyle konuştu:

“Türkiye bir hukuk devleti olduğu kadar bir laik devlettir. Laik devlet bütün dinlere saygı göstermektir, din ve vicdan özgürlüğüdür, ibadet özgürlüğüdür, farklı inanç gruplarının bir arada yaşaması için her dinin ibadetine inancına, ibadetine yardımcı olmaktır, gayret etmektir. Bu sebeple Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, yıllardır vakıf eserlerinin ihyası için gayret sarf ediyor.”

Avrupa gerimizde kaldı

Edirne’deki sinagogun açılışının önemine değinen Arınç, şöyle devam etti, “Bu Türkiye’deki din ve vicdan özgürlüğünün ne noktaya geldiğini göstermesi bakımından önemlidir.

Bir taraftan antisemitizm bir İslamofobi, bir tarafından da ırkçılığa karşı Türkiye’de birlikte yaşamanın örnekliğini göstermemiz gerekiyor. Hamdolsun ki Türkiye’de antisemitizm yoktur, batıdaki gibi İslamofobi’nin karşıtı olan bir konu yoktur ve ırkçılık yoktur.

Haberin Devamı

Tabanda zemin bulamamıştır. Bugün Avrupa’da ve başka yerlerde yaşananlara baktığımız zaman bizden ne kadar geride olduklarını görüyor ve üzülüyoruz” diye konuştu.

Açılışı yapmayacağını söyleyen Vali Dursun Ali Şahin de törendeydi (beyaz saçlı)

Bu vatanda Müslüman’ın ne kadar hakkı varsa Yahudi’nin de o kadar var

Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Bülent Arınç ise bir Müslüman’ın ne kadar hakkı varsa, Yahudi ve Hristiyanların da hakkı olduğunu belirterek şunları söyledi, “İsrail hükümetiyle ilişkilerimizdeki sorunlar sebebiyle ülkemize yönelik suçlamalar getirdiğini, maalesef bazı grupların da Türk Musevi Cemaatini suçladığını üzüntüyle gözlemliyoruz. Gerek İspanya’dan gerek Nazi Almanya’sından gelen Yahudiler bu toprakları vatandaşları olarak kabul etmiş, tarih ve kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olmuş ve ülkemize çok katkılarda bulunmuştur. Bu vatanda bir Müslüman’ın ne kadar hakkı varsa, bir Yahudi’nin, bir Hristiyan’ın başka inanç grubunun da o kadar hakkı vardır.”

Haberin Devamı

Arınç konuşmasında laiklik ve dine saygıya vurgu yaptı..

Ataları için geldiler

Sinagogun açılışı için gelenler onun çok yakınındaki Musevi mezarlığını da ziyaret etti. Kimi ‘Dedem kunduracı mişon’u bulun lütfen derken, kimisi mezar taşlarının fotoğraflarını çekti.

Açılış sabah erken saatlerinde edilen dualarla başladı.

Açılışa gelenler folklorik danslarla sinagogun ibadete girmesini kutladılar. Bir müzik ekibi de konser verdi.

NEŞEYLE AÇILDI

Vakıflar, Edirne’deki sinagogu 5 milyon liraya restore etti.