Gazete Vatan Logo

Edirne’den Adana’ya herkes geldi söndürmek zor

İzmir’de yangın kâbusu sürüyor. Gümüldür’deki yangın için Türkiye’nin her kentinden itfaiyeciler seferber oldu. Orman Genel Müdürü Üzmez, ‘Alevlerin yüzde 70-80’i çevrelendi’ dedi

Edirne’den Adana’ya herkes geldi söndürmek zor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Gümüldür’de orman yangınının sürdüğü alanda yaptığı açıklamada, “Yangında son durum iyiye doğru gidiyor. Dünkü çok kötü hava şartları yok. 500 hektarın üzerinde alan zarar gördü iki üç nokta kaldı. Havadan ve yerden dozer ve itfaiyelerle canhıraş çalışıyoruz” dedi.

Türkiye’nin Edirne’den Adana’ya kadar bütün gücünü buraya aktardıklarını 9 helikopter, 4 uçak, 128 itfaiye ve 2 bine yakın işçi, mühendis, memur olarak çalıştıklarını belirten İsmail Üzmez, şunları söyledi:

Rüzgar çıkmazsa söner!

“Hemen hemen yangının yüzde 70-80’ini çevirdik. Az bir riskli bölge kaldı, onu da karşı ateş yakarak yok etmeye çalıştık. Yangın tek noktada, başladığı yerde devam ediyor, çevreledik. Bunu bizim ekiplerimiz bilinçli yaptı. Rüzgar çıkmadığı takdirde iyi netice alınacağını düşünüyoruz. Çalışmalarımız sürüyor.”

Bunun adı ‘doğal afet’tir

Prof. Dr. Orhan Şen: Küresel ısınma dünyanın en büyük problemlerinden biri. Bunun sebebi karbondioksit kuşağının kalınlaşması. Uzun yıllardır, 299 ve 300 ppm olan karbondioksit kuşağı Mayıs 2017 itibariyle 409 ppm’yi geçti. Kuşak kalındığındaki bu yüzde 35’lik artış, küresel ısınma etkisinin artışını gösteriyor.

Haberin Devamı

İlk olarak kuraklık, aşırı yağış, bunaltan sıcaklıklar artmaya başladı. Meteorolojik uç ve ekstrem değerler göreceğiz. Türkiye’nin bulunduğu enlemde kuraklık daha sık yaşanacak. İkinci ise aşırı yağışlar, seller. Bunların hepsi depremin dışında olan doğal afetler. Şu anda yaşadığımız aşırı sıcaklıklarda doğal afet olarak adlandırılabilir.

Vücudun alıştığı bir sıcaklık var ve bölgede yaşayan insanlarda bu sıcaklığa eş değerdir. Eğer küresel ısınma bu sıcaklığı 10 derece yukarıya çıkartırsa vücut tepki vermeye başlayacak ve sorunlar ortaya çıkacak. Bunlar beyin kanaması ve kalp hastalıklarına etki edecek.

Ateşle uğraşmayın ateşsiz piknik yapın

Orman Genel Müdürü Üzmez, sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde sürdüğü şu gülerde vatandaşları ateşten uzak durmaları konusunda uyararak, “Piknik ateşi, avcı ateşi, çoban ateşi, sigara ateşi, belediyelerin çöplük ateşleri, bağ- bahçe ateşleri, anızlar yakılıyor oradan alevler ormana geçiyor ve akciğerlerimiz yanıyor. 120 yıllık ağaçlar 30 saniyede yok oluyor. İki hafta sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde seyrederken ateşle uğraşmayın. Ateşsiz piknik yapın. Orman yangınlarını gözetleyen bin 176 kulemiz var. Bizim gözümüz kulağımız olun. Alo 177’yi 7 gün 24 saat ücretsiz olarak çevirin. Bu ormanlarımızı akciğerlerimizi kurtarmış oluruz” dedi.

Haberin Devamı

Düşen helikopter mürettebatı Rus

Yangın söndürme çalışması sırasında yangına müdahale eden helikopterlerden birinin ‘bambi’ adı verilen su tankı Tahtalı Barajı’nda su aldığı sırada bir cisme takılması sonucu düştü. 3’ü pilot 5 personel kendi imkanlarıyla helikopterden çıktı. Su üstünde bekleyen Rus Alex Kamormov (57), Rus Votintcev Aleksal (29), Rus Dimitri Khazov (39), Alper Ereneydın (30), Muhterem Gürtekin’e kazayı gören diğer helikopterden can yelekleri atıldı.

Kurtarma botu görevlisi ve güvenlik şefi Çetin Aydın ise “Kazaya da zamanında müdahale ederek yaralıların daha kötü bir sonuç yaşanmadan tahliyesini sağladık” dedi.

Haberin Devamı

Baraj zarar görürse iki ayda telafi edemeyiz

Güvenlik Amiri Metim Acim, yangının başladığı andan itibaren üst makamları bilgilendirdikten sonra tüm personeli göreve çağırdıklarını belirterek, şunları söyledi, “Yangın büyük oranda söndürüldü. Soğutma çalışmaları ve küçük çaplı yangın alanlarına müdahale devam ediyor. Bizim İZSU güvenliği olarak önceliğimiz su alma tesisinin korunması. Çünkü bu tesisin zarar görmesi durumunda telafisi 2 ayı bulabilir.”

Poşeti 5 liradan tonlarca satılıyor

Kuzey Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının etkisini yoğun olarak hissettirdiği Adana’da hizmet veren buz fabrikası, üretimini iki katına çıkararak talebe yetişmeye çalışıyor. Günde 30 ton satışa ulaşan işletmedeki buz kalıpları perakende ve toptan olarak alınabiliyor. 13 kilogramlık buz kalıplarının adedi 5-6 liradan satılıyor.