Yeni neslin müzik sevdası

“Rocco ile 20. Roxy Müzik Günleri” yarışmasının bu seneki jürilerinden biri de bendim. Aslında yarışmaya son zamanlarda uzaktan bakıp gençlerin, böyle yarışmaları ne kadar ciddiye aldığını merak ediyordum. Jürinin yarışmacılara sonrasında ne kadar destek verdiklerini de. Kazanan ya da kazanmayanların eksiklerini daha sonra sorgulayıp, sorgulamadıkları diğer meraklarımdandı... Yarışma kapsamında 116 grubun teker teker şarkısını dinleyip ilk 16’yı belirledik. Öncelikle şunun altını çizmem lazım. Jüri çok ciddi bir çalışma gösteriyor. Gözlemlerimden yola çıkarsam eğer herkes 116 isim hakkında notlar almıştı. Adaletli ve sanatsal değeri yüksek bir seçim yapmak için ekstra dikkat söz konusuydu. İlk üç belli olmuşken, gördüğüm hataları da sizinle paylaşmak isterim...

Yeni neslin müzik sevdası

- Bir müzik yarışmasına grubunuz adına kayıt gönderirken lütfen biraz daha dikkatli olun. “Paramız yoktu, amatör kayıt yapamadık” gibi bahaneler 2016 yılında ciddiye alınmaz. Evinizde halledebiliyorsunuz artık kayıt işlerini. Malumunuz youtube’dan video anlatımı da var. Demolar arasında barda çalarken sesini kaydedip gönderen çokça vardı. Bu bir kere yarışmaya saygısızlıktır. Biraz daha özen.

Haberin Devamı

- Vokallerde baskın ‘s’ler ve heceleyerek şarkı söyleme alışkanlığından kurtulamamışız. Bunun ilhamını veren müzisyeni çok merak ediyorum.

- Büyük Ev Abluka’dan alınan ilham ile yola çıkarak enteresan sözler yazılmaya çalışan bir koloni oluşmuş. Alternatif müziğin gençler arasında popüler olması şahane bir şey ama öyle sözler yazmışlardı ki mantık ya da duygu ile yakından uzaktan bir alakası yoktu. Ayrıca Kalben benzeri kızlarımız da azımsanmayacak kadar çoktu.

- Kayıtlarını dinlerken bayıldığım ama sahnesi oldukça eksik, kayıtlarında ilgimi çekmeyen ama sahnede inanılmaz şaşırmama neden olan gençler vardı. Lütfen daha çok konser video’su izleyin ve sahnenin büyüsünü yaşamayı unutmayın. En büyük sıkıntı ise sahnede hemen star olduğunu sananlar ve heyecandan ne yazık ki şarkılarını iyi söyleyemeyen müzisyenlerdi.

Orijinallik bitmiş!

Haberin Devamı

Yeni neslin müzik sevdası

- Dinlediğim 116 gruptan özgün olan işler ortaya koyan bir elin parmağı kadardı. Jüri konusunda kıdemli arkadaşlarım bu yılın geçen yıla kıyasla çok daha iyi olduğunu belirtti. Yine de karbon kağıdı misali birbirinin aynısı onlarca şarkı dinlemek yorucuydu. İnternet hayatımızın bu kadar merkezi, müziğe ulaşmak bu kadar kolayken neden bu tekrar? Dünya müzik sahneleri çok değişti. Ana akım müziği dediğimiz bir olgu var ama artık yeni dünyada orijinal ya da kimliği olan işler çok daha ilgi çekiyor. Gençlerin bu kadar basmakalıp, yenilikten uzak bir müzikal anlayışı olması beni çok üzdü.

- Elenen gruplar hatalarını merak edip sorma gereği bile duymadı. Merak denen olgu müzik anlamında çok önemlidir. Çok daha fazla sormak ve daha da çalışmak lazım. Başarılı olmuş çoğu grubun temelini oluşturan etken, saatlerce bir arada çalışmalarında yatar. Mesela soru sormaktan çekiniyorsanız müzik belgeselleri izleyin. Emin olun işinize yarayacaktır.

- Birinci olan grup Zeytin benim ilk 16’lık listemde yoktu. Ama sahnede izledikten sonra tüm fikrimi değiştirdiler. Sahnedeki enerjilerine bayıldım. Orada adeta fırtına estiriyorlar. Müziği ise tam da kalplerinde hissediyorlar... Profesyonel anlamda çıkarıcakları ilk EP’yi merakla bekliyorum. Umarım bu işin peşini bırakmazlar ve 10 yıl sonra da Zeytin adını duyarız.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR