İyi tasarımcı kumaşı bilir

Genç tasarımcıların hayal güçlerinin yarıştığı ve 11 yılda birçok tasarımcının kendi kanatlarıyla uçması için onlara destek vererek cesaretlendiren İTHİB Kumaş Tasarım Yarışması bu yıl bir ilke imza atarak yarışmayı hem katılımcıları hem de jürisiyle uluslararası platforma taşıyor. Yarışmanın gelişimine katkı sağlayan Hakan Akkaya ile tasarım dünyasını konuştuk.

İyi tasarımcı kumaşı bilir

Sizi projeye dahil etmek zor mudur?

Aslında hem zor hem de kolay. Duygusal profesyonelim… Herkesle her şeyi yapabilirim ama yürekten inanmam gerek o projeye.

İTHİB’te inanmanızı sağlayan neydi?

Hazır giyimden gelen bir tasarımcıyım. Sektör her zaman benim için önemli. Bu sanayinin kazanıyor olmasını istiyorum. Tecrübemi paylaşıp, çok fazla gence ulaşmak istiyorum. İTHİB kanalı ile tasarımcılara büyük yatırım yapılıyor.

Son dönemde tasarımlarınıza şehirde neler ilham veriyor?

Yaşadığım her şey beni etkiliyor ama ben büyük oynamayı seviyorum. Yeni koleksiyonumda köleliğe karşı bir tavrım var. İşin içine girdikçe inanılmaz alt başlıklar çıktı. Marjinal bir alt başlığı seçtim. Bir şekilde etkileniyorsun ve bunun farkında olmuyorsun neden olduğunu. Daha bütüne bakıyorum.

Haberin Devamı

Sınırları her zaman zorlarım

Daha mı minimalleştiniz yoksa daha mı abartılısınız?

Değişiyor. Deli dolu bir tipimdir, ruh halim de böyle. Bazen çok sakin kalabiliyorum. Son koleksiyonumu gören, “emin misin?” diyor. O zaman bu koleksiyon benim için tamamdır. Bayağı iddialı bir koleksiyon çıkacak karşınıza. Umarım altından kalkabilirim.

Son dönemde kumaşlarınızı nereden alıyorsunuz?

Türkiye’den çok kumaş kullanıyorum. İtalya, Fransa… Kapalıçarşı’da birkaç kumaşçım var. Bazen sadece sohbet için gidiyorum. 17 yıldır onları tanıyorum.

Çok farklı çevrelerin sizi tanıyor olması, sizi daha mı çok içine kapanan bir tasarımcı haline getirdi?

Bu dönem biraz TV programının çalışma saatlerinin ağırlığından çok evime kapandım. Hayatımın hiçbir döneminde bu kadar evde olduğumu hatırlamıyorum. Beni besleyen şeylerden biri de sosyalliktir aslında. Tanındıkça, işin çok daha zorlaşıyor. İçinde yaşadığım coğrafyanın kurallarını bilen bir kişiyim. Başkalarına zarar vermeden kendi sınırlarını zorlayan bir tasarımcıyım.

Haberin Devamı

İyi tasarımcı kumaşı bilir

Kıskançlık duygusundan hemen kurtulmalıyız

Bir tasarımcı ilk olarak neyi bilmek zorunda?

Kesinlikle kumaşı. İşimiz kumaşla başlıyor. O yüzden bu yarışmayı da çok önemsiyorum. Kumaşın karışımını anlaman lazım.

Yabancı ülkelerde tasarımcılar sanatçı ile de dergilerin moda editörü de iyi olmak zorunda. Türkiye’de böyle öncelikler var mı?

Evet, var. Ama şöyle acı bir durum da var. Dergileri eline aldığında hep aynı isimleri görüyorsun. Birkaç modacı, bir-iki fotoğrafçı, beş tane stylist… Her şeyin onların ekseninde döndüğünü sanıyorlar. Öyle bir dünya yok.

Televizyona çıktığınız için daha mı farklı sizinle ilişkileri?

Aslında yukarıdan bakmaya çalışanların içinde kıskançlık duygusu var. Ben sadece televizyonla var olmadım. Sektörde önemli markalar ile çalışmış bir tasarımcıyım. Ama televizyonun sana getirdiği popülerite kıskanılıyor. Çünkü televizyonun bana yaptığı tanınırlığı, 10 milyon dolar harcasam başaramazdım. Ama hiç rahatsız değilim. Ben insanları alkışlamayı bilen biriyim. Zeynep Tosun’un son koleksiyonunu gördüm ve gece 11’de Zeynep’i arayıp övdüm. Arkadaşlarımın defilelerine gidip, onların başarısını kutlamayı bilirim. Net de bir adamım. O yüzden karşıdan da bunu bekliyorum. O yüzden kıskançlık duygusundan kurtulmalıyız.

Haberin Devamı

Türk kadını maskülenleşti

Son dönemde kadınların hangi kıyafetlerle daha mutlu olduğunu görüyorsunuz?

Türk kadını daha maskülenleşti. Zaten çok bakımlı oldukları için, kıyafet bakımından da sadeleşmelerini sağladı bu durum.

İTHİB bu yıl uluslararası kumaş tasarımı oldu. Bunu nasıl sağladınız?

İTHİB’in başkanı İsmail Gülle ile iki yıldır çalışıyoruz. Kumaşın popüler olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Dünya İtalya’dan kumaş kullanıyor. Ama biz teknik olarak dünya ile yarışıyoruz. Fakat kumaş tasarımı olarak geri kaldık. Kumaş bakımından da parlamalıyız. Bu yıl yarışmamız uluslararası oldu. Yurt dışından inanılmaz çok başvuru var. Türk gençleri de çok iyi başvuru dosyaları gönderiyor.

Haberin Devamı

Seçilen kumaşla tasarlanacak kıyafeti kim yapacak?

Benim atölyem yapacak. Kumaşlar 100 bin metre üretilecek gibi düşünüyoruz. Gençler yarışma için 30 Mayıs’a kadar başvuru yapabilecek.

İyi tasarımcı kumaşı bilir

DİĞER YENİ YAZILAR