Biraz kafam karıştı

Biraz kafam karıştı

Ayşegül Aldinç’i kafama “güçlü kadın şarkıları söyleyen sanatçı” olarak mıhlamışım. Acı çekerken bile güçlü olanlar vardır... Sanırsam Ayşegül Aldinç de onlardan. Kaç yaşında olduğu beni ilgilendirmiyor, ama yıllar sonra onun gibi enerjik ve açık fikirli olabilme hayalini kuruyorum. Yeni albümü ‘Sek’iz’ kulağımda. Aldinç, “Tüm iz bırakanlara” adamış albümünü. Açılış Kenan Doğulu imzalı ‘Kendisi’ şarkısı ile... Albüme söz ve müzikleri ile katkısı olan sekiz müzisyen “Gökhan Türkmen, Eflatun, Göksel, Yüksek Sadakat, Mabel Matiz, Kenan Doğulu, Harun Tekin ve Nada” şarkılarda geri vokal de yapıyor. Şunun altını çizmem gerek bu albümün kafası biraz karışık. Elektronik, rock, pop, alternatif... Çoğu müzik türü konuk sanatçılardan kaynaklı albümde yer almış. Albümün her şarkısının düzenlemesi de farklı isimlerden geçmiş. Belki bu yüzden bir bütünlük yok, yoksa Ayşegül Aldinç bilerek mi böyle olmasını istemiş bilemedim. Bir dinleyici olarak bu ani geçişler beni yordu. Bu arada şarkıları dinlerken, geri vokali duymadan, hemen kimin yazdığını tahmin edebiliyorsunuz. Şarkı yazarlarının müzikal duruşları her şarkıya nüfus etmiş. (Yalnız Harun Tekin, Kim Kaybeder şarkısında ters köşeye yatırmış.) O yüzden “Ayşegül Aldinç” imzası baskın bir şekilde albümde hissedilmiyor.

Haberin Devamı

Bana göre albümün yıldızları ise Kendisi, Gör Beni ve Aşk Gelince... Gör Beni de Aldinç’in şarkıya girişine ve nakaratındaki vokallere bayıldım. Yalnız albümde şöyle bir sıkıntı var. Aldinç’in vokalleri kulağa çok derinden geliyor. Albümü dinlerken ister istemez vokallerin sesini yükseltmek istiyorsunuz. ‘Sek’iz’ Aldinç’in dostları ile bir araya gelip deneysel bir çalışma yaptığı, sadece single olarak kuvvetli ama bir albümde kaybolacak şarkılarla dolu bir albüm. Alimallah ya da Beni Hatırla’yı daha çok özleyeceğiz...

Ferman’a kulak verin

Biraz kafam karıştı

Öncelikle “Manga grubu dağılmadı” diyerek konuya giriş yapalım. Ferman Akgül, uzun zamandır üzerinde çalıştığı solo çalışması “İstemem Söz Sevmeni” single’ını hayranları ile buluşturdu. Ferman, bir bakıma bu ilk single’da kendi müzik dilini keşfetmek istiyor gibi... Sözleri Ferman Akgül’e, müziği Sabanis Giorgos’a ait şarkıya Buzuki Orhan’ın eşlik etmesi hüzünlü bir tat vermiş. Hatta bu şarkının havasını değiştirmiş. Albüm ayrıca Ferman Akgül’ün kurduğu plak şirketi 06 Records’un, EMI-Universal müzik işbirliği ile çıkan ilk işi.

Haberin Devamı

Ferman’ın, güçlü şarkı sözleri yazdığını düşünenlerdenim. İstemem Söz Sevmeni de bu klasmanda. Sanırsam bu durum sanatçının edebiyata yakınlığından kaynaklı... İstanbul’da yeni bir hayat kuran ve şehrin ilhamı ya da geride kalanlara dair şarkılar yazan söz yazarı çoktan büyüdü, daha olgun kelimelere ve müziğe sahip oldu. Bu şarkının çok daha farklı bir dinleyici kitlesi olacağına inanıyorum. Daha sonra gelecek Ferman Akgül solo çalışmaları için de kafamızda bir fikir yarattığını düşünüyorum. Ayrıca bu solo çalışmaların Manga, şarkılarına nasıl yansıyacağını merakla bekliyorum!

DİĞER YENİ YAZILAR