2 güçlü kadın sesi

2 güçlü kadın sesi

Bu hafta iki farklı kadın sesinin, iki güçlü performansına şahit oldum.

İlk olarak Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin Salı konserleri kapsamındaki Şebnem Ferah’tı. En son tarihini bile hatırlamadığım bir Rock’n Coke sahnesinde Şebnem Ferah’ı canlı izlemiştim. Sahnedeki enerjisini ve sesinin gücünü neredeyse unutmuştum. İlk kez oturmalı bir düzende sahneye çıkan Ferah, ‘Ya Hep Ya Hiç’ şarkısı ile açılışı yaptı. Neşesi oldukça yerindeydi. Ferah, sahnede seyircisini motive eden müzisyenlerden. Yaşça küçük hayranlarının onurunu kırmıyor, onlara hayata dair ne kadar güçlü olmaları gerektiğini aşılıyor. Sanatçının şarkı sözleri de bir bakıma öyle değil mi? Konserin bana göre en can alıcı kısmı akustik performanstı. Tüm orkestrayı etrafına toplayan sanatçı, arada mızıkada çalarak şarkılarını söyledi. Ferah’ın sesinin ne kadar taze kaldığını bir kez daha fark ettim. Ülkede bir kadın olarak hâlâ rock’n roll yapabiliyor olduğu için ve tarzına manasız değişiklikler katmadığı için kendisine teşekkür etmemiz gerek. Seneye albüm çıkarmasının 20’nci, sahnede olmasının ise 30’uncu yılını kutlayacak olan Ferah’ın konserleri adeta geçmişe bir yolculuk gibi... Şarkıları ile anılarınız, ergenlik dönemleriniz akla geliyor. Şarkıların da kokusu olduğunu düşünenlerdenim. Yalnız Zorlu PSM’de yapılan konserlerde şöyle bir problem oluyor... Konser izleyicisi oturduğu için herhalde, şarkılara eşlik ederken biraz utanıyor. Gür bir şekilde söyleyemiyor. Formal bir durumdaymış gibi hissediyor kendini. Aslında oldukça rahat bir ortam orası, bağırarak söyleyin şarkılarınızı, sonuçta müzik yarışmasında değilsiniz!

Haberin Devamı

2 güçlü kadın sesi

Melis’in sesi artık daha gür

İkinci gittiğim konser ise Melis Danişmend’in Salon İKSV’de gerçekleşen albüm lansmanıydı. Albüm miksleri yetişemediği için çıkışı da Ocak ayına kaldı. Ama Melis, hayranlarına ufak bir sürpriz yapıp ‘Bugünler Parlak’ single’ını yayınladı. Konser sırasında yeni albümden şarkıları da esirgemeden söyledi. Melis’i sahnede ilk günden beri izleyen biri olarak, söylemek gerek ki sesi inanılmaz değişmiş. O kadar güçlenmiş ki şarkıları söylerken birazcık bile sesi zorlanmıyor. Sahnede izleyicileri ile iletişimi de oldukça sıcak olmuş. Melis’in en güzel yanı şarkı sözlerinde hayatta gözden kaçan ayrıntıları dile getirmesi. Yeni albümde de bunu sıkça göreceksiniz. Sanki Melis için uzaktan sevmek, aşk acısına dair şarkı sözleri geride kalmış... Umut dolu şarkıları. Müziğine çok yakışan tuşlu çalgılar ve çello sesini yeni albümde çok duyacaksınız. Albüm lansmanına biraz ters köşe olacak ama konserin en tepe noktası Duman’ın ‘Haberin Yok Ölüyorum’ şarkısının cover’ını çalmasıydı. Melis, bu şarkıyı öyle güzel söylüyor ki o sade, sakin kadın bir anda gümbür gümbür bir performans ile karşımıza çıkıyor. Herhangi bir Melis konserine giderseniz, bağıra bağıra bu şarkıyı söylemesini isteyin ondan.

Haberin Devamı

Sahnenin diğer yıldızları

Şebnem Ferah ve Melis Danişmend’i sahnede bu kadar diri tutan ve rahat olmalarını sağlayan da bir bakıma yıllardır beraber çalıştıkları müzisyen arkadaşları. İkisinin konserinde gözünüz sadece şarkı söyleyen de değil. Danişmend de davulda Burak Gürpınar’a, Ferah’ta ise Metin Türkcan’ın gitar çalarkenki parmak hareketlerine takılıp kalıyorsunuz. Solistlerin asla es geçmemesi nokta zaten bu değil midir? Müzisyenleri de sahnedeki oyun alanına katmak.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR