Herkes festival yapmalı mı?

Herkes festival yapmak zorunda mı ya da festivalden anladığımız nedir? Son dönemde ne yazık ki herkes her şeyin festivalini yapıyor. Kahve, elbise, çiçek, yemek bu liste uzayıp duruyor. Ama konumuz müzik... Bir kahve festivali yapmak kadar kolay olmayandan. İnanılmaz matematiği olan, kurgusu önceden yapılması gereken, sanatçı anlaşmaları, teknik ekibi, güvenliği neredeyse festivalin yapılacağı alanın zeminine kadar dikkat edilmesi gereken bir konu bu. “Benim beş müzisyen arkadaşım var. Hadi toplanın en iyisini biz yaparız. Facebook’tan çağırırım ben” gibi basite kaçmayacak bir konu bu. Sonuçta yıl sonu partisi vermiyorsun ki... Bir endüstrinin en önemli koluna hizmet etmeye çalışıyorsunuz. One Love, Sonisphere, Rock’n Coke gibi festivallerin sahne kurulumları, alanın özellikleri, işleyiş gazetecilerle buluşulup anlatılmıştı. Yakın zamanda global bazlı olan Sonar Festival için de bu gidişat izlenmiş, festival tanıtılmıştı.

Herkes festival yapmalı mı

Çok büyük isimler geldi Türkiye’ye... Enseyi karartmaya gerek yok geleceklerdir yine bir gün. Ama organizatörler Türkçe müziğin bu dönemde yükselişine para yatırmaya karar verdi. Özellikle İstanbul dışındaki seyircinin müzik açlığını hissetmiş olacaklar ki festivalleri ana akımın olduğu yerler değil, ülkenin başka köşelerinde yapmaya başladılar. Onları da eleştirdik bir bakıma, sanatsal duruşu bakımından. Ama hiçbiri ne sanatçısını ne de seyircisini yarı yolda bırakan işlerdi. Sonuçta bu festivallerin ham maddesi de sanatçı. Sahne boşsa seyirci ne için orada olacak ki... Birkaç gündür Bodrum Rock Festival’ine dair sanatçıların paylaştığı yazıları okuyorum. Hepsi teker teker aynı gün ya da bir sonraki gün gerçekleşmesi gereken konserlerini iptal ediyor. Çünkü ulaşım bedelleri ödenmiyor mesela şehre gidiş bileti alınıyor dönüş biletleri yok. Hiçbir açıklama yapılmıyor. Sözleşmeler yapılmıyor. Ücretler ödenmiyor. Pamela Spence’in açıklaması, “Bodrum Rock Festivaline, festival komitesinin sözleşme şartlarını hala yerine getirmemiş olması nedeniyle katılmayacağımız. Son güne kadar iyi niyetle bir çözüm için beklenmesine rağmen Bodrum Rock Festivali organizasyon komitesi konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmamış, sanatçının ismini ve görselini sosyal medya hesaplarında reklam değeri olarak kullanmaya devam etmiştir.” Ardından Gece Yolcuları, “Organizasyon yetkililerinin ne yapmaya çalıştıklarını anlamadığımız bir garabete dönüşmüştür. Her türlü iyi niyetimize, orada tüm müzisyen dostlarımız ve müzikseverler ile buluşabilme arzumuza rağmen, bırakın profesyonel ve mali şartları sağlamayı, sanatçısını festivalin yapılacağı şehre ulaştırmaktan aciz ve daha da vahimi, sanatçısı ile temas kurup ondan bir özür dilemeyi dahi beceremeyen bir anlayışın, etraflarında hangi isim veya isimler olursa olsun, rock adı altında herhangi bir etkinliğin içinde bulunması, bizim için kabul edilebilir bir şey değildir... Bu festivalde Gece Yolcuları yer almayacaktır.” Bunun gibi birçok açıklama sanatçılardan geliyor. Ama organizatörler Bodrum’da hiçbir şey olmamış gibi, “Tekelleşmeye karşı olan sevimli kahramanlarım benim. Biz buradayız burada olmayı tercih eden dostlarımızla” diyor.

Haberin Devamı

Anlayacağınız herkes festival yapmamalı! Sanatçının kıymetini bilemeyen, seyircisine yanlış program sunanlar, organizasyon yapamayanlar ise bu işe hiç bulaşmamalı.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR