Sahnede var olabiliyor ve büyüyoruz

Müzisyen Ferman Akgül, yine bir projeye imza atıyor ve Unplugged Music Festival’i ile farklı bir müzik deneyimi sunmayı hedefliyor

Son dönemde Türk müzisyenler de organizatörlük işine bulaştı ve festivaller organize etmeye başladı. Oysa ki yurt dışında bu akımı başlatan hiç şüphesiz Jane’s Addiction’ın vokali Perry Farrell’di. Farrell, 90’lardan bugüne dünyanın birçok yerinde yapılan Lollapalooza Festivali’nin kapılarını ilk kez Şikago’da açmıştı. Lollapalooza, bir konsept festivalidir, fazlasıyla ana akımdır ve şehirlidir. Bizde son dönemde yapılan festivallerin sanatsal bir bakış açısı olmadığından karşımıza çıkanın konser mi yoksa festival mi olduğunu anlayamadığımı birçok kez dile getirdim.

Müzisyen Ferman Akgül de tüm bu eleştirilerime bir yanıt niteliğinde tasarladığı Unplugged Music Festival ile karşımıza çıktı. 26-27 Ağustos tarihlerinde Alaçatı’da gerçekleşecek festivalin özelliği sahneye çıkan sanatçıların şarkılarını akustik düzenlemeler ile seslendirecek olması. Fikir çok iyi, sanatçıların yaklaşımı da heyecan verici. Göksel, Mirkelam, Ceza, maNga, Mabel Matiz ve Suzan Kardeş sahne alacak isimler.

Ferman, ikinci oğlu Axel’i yeni kucağına aldığı için mail yoluyla sorularımı ilettim, o da tüm bu koşturma arasında Unplugged Music Festival’i bizlere anlattı.

Haberin Devamı

Sahnede var olabiliyor ve büyüyoruzGün boyu müzik ile iç içe olacaksınız

Festival yapma fikri nasıl ortaya çıktı?

2 sene önce dünyanın en prestijli müzik yarışmalarından bir tanesi olan GBOB’den Türkiye ayaklarını yapmamız için teklif geldi. Bu yarışmayı festival formatına çevirip yapmanın planlarını yaparken, dünya finalinin tarihi ertelendi. Biz de bekleyeceğimize, başka bir festival yapalım dedik.

Son dönemde yapılan festivaller konseptsizliği ile öne çıkıyor. Sen ise bu açığı kapatmaya çalışmışsın gibi... Festivalin özellikle akustik olmasına nasıl karar verdin?

Haklısın. Çoğu festival sadece bir konser niteliğinde geçiyor. Hem katılımcı hem de sahnedekiler için... Farkettik ki akustik bir festival hiç olmamış. Daha doğrusu salt müzik kokan bir festival organizasyonu pek olmamış. Konseptin üst başlığı için “unplugged” çok iyi bir isimdi. Ayrıca Nirvana ile birlikte ikonlaşmış bir kalıp olduğu için festivalin neye benzeyeceğini çok iyi anlattı. Gün boyu sokak müzisyenleri ve yeni yetenekler ile tam bir panayıra dönüştüreceğiz o eşsiz deniz manzarasını. Workshoplar, gitar kiralama köşeleri, yemek tadım köşeleri de olacak.

Haberin Devamı

Festivalde merak ettiğim isimlerden biri de Ceza...

Tüm müzik tarzları arasında en akustik tarz rap. Sadece ağız ritmleri ve akapella şiir denemeleri ile başlayan bu kültürden daha yalın ve akustik bir tarz yok. Ceza canlı enstrümanları da kullanıyor sahnesinde. Eminim bu festival için de çok değişik hareketler izleyeceğiz.

maNga’nın yeni albümünde DJ sürprizimiz olacak

Devamlı özel projeler yapıyorsun. Hayranların maNga’ya az zaman ayırdığını düşünmesini sağlamışsın. Sence de öyle mi?

Kesinlikle değil. Bu süre içinde aslında maNga için çok ilham topladım. Yeni albüm için birçok fikir var kendi adıma. Şimdi konserler de çoğaldı. Yepyeni bir solukla gelecek maNga. Hem Spa karakteri ve animasyonlar geri dönecek, hem de bir DJ sürprizimiz olabilir. Kısacası maNga benim için beynimin en önemli noktalarından birinde.

Haberin Devamı

En içine sinen ve en hayal kırıklığına uğratan işlerin nelerdi?

Son solo albümüm en içime sinen çalışmalarımdan biri oldu. Keza maNga’nın Şehr-i Hüzün ve son albümü gibi... Hayal kırıklığına uğrayacak bir durum yok. Çünkü ben “başarı” diye nitelendirdiğim çoğu şeyi her projemden sonra alabildim. Şimdi ironik olacak belki ama maNga’nın akustik albümünün çok iyi anlaşılamaması belki biraz beni üzmüş olabilir.

Konsept olarak gittiğin en iyi müzik festival hangisiydi?

New York’ta CMJ festivali vardı. Hem katılımcıydık, hem de konser verdik. Tüm sokaklara yayılan müthiş bir organizasyon.

Her festival dönüşü şarkı yazıyorum

Yerli müzisyenlerin yer aldığı festivaller eskisine oranla çok fazla. Bunun size bir avantajı oluyor mu?

Özellikle alternatif ve rock müzik çaldıkça var olabiliyor ve büyüyor. Festivaller seyirci ile olan ilişkimizi sıcak tutuyor. Ayrıca bize büyük bir ilham da oluyor bu. Her festival dönüşü şarkı yazmaya başladım ben mesela.

Haberin Devamı

Unplugged Festivalde yer alan sanatçılar sence nasıl farklılıklarla sahnede yerini alacak?

Mabel ilk kez bizim festival için özel düzenlemeler yapacak. İsmini 20 Temmuz’da duyuracağımız iki büyük isim var. Onların şovu çok enteresan olacak. Ceza’yı hepimiz deli gibi merak ediyoruz zaten. Eğer vakit olursa aslında herkesle buluşup kısa belgeseller de çekmek istiyorum.

Sıradaki projen nedir?

Öncelikle solo albüme bir klip daha çekeceğim. Ondan sonra Unplugged’ın İstanbul ayağı ve GBOB müzik yarışması gelecek. Aynı zamanda maNga’nın yeni albümü için çalışmalara başladık.

Müzik adına adım atmanı sağlayan ilhamların neler oluyor?

Şu sıralar en büyük ilham kaynağım oğullarım.

DİĞER YENİ YAZILAR