Zamanın ruhu alternatif müzikte!

Müzik için ne kadar heyecanlanıyoruz ya da yeni çıkan bir albümün ilk şarkısını dinlerken neler hissediyoruz? Müzik ne kadar ulaşılabilir olduysa dinleyicisi için bir o kadar heyecansız hala geldi... Aklımıza takılan bir şarkıyı cep telefonumuzda internet varsa nerede olursak olalım dinleme lüksüne sahibiz artık. Dinleyici olarak hiç bu kadar hazıra konan ve keşiften uzak bir dönemimiz olmamıştı herhalde. Yüz milyonlarca şarkılık havuzda yeni şarkıcıların da kendini göstermesi de hiç bu kadar zorlaşmamıştı. Bu zorluğun içinde hala üretebilen sanatçılar olduğu için de şanslıyız. Emre Aydın işte o isimlerden. Kötü işlerini analiz edebilen daha iyisini yapmak için hala çaba sarf eden müzisyenlerden... Emre ile müzikal köklerine döndüğü Sen Beni Unutamazsın single’ı üzerine konuştum...

Zamanın ruhu alternatif müzikte

Müziğe hala bağlı olmanı sağlayan şey nedir?

Ben bir müzik dinleyicisiyim, müzisyen olmamın dışında. Son dönem ise inada bindirdim. Birincisi müziğe çok elverişli dönemlerden geçmiyor da olsak daha çok müzik üretilmesi lazım. İkincisi de alternatif kategorisinde görüyorum müziğimi, evet pop türüne de yakınım ama… Pop piyasasına hakim olmayan alternatif isimlerin de ilk 5 listelerinde yer alabildiğini gösterebilme derdindeyim. Keşke alternatif müzik hareketi başlatsak bir şekilde. Bu iki anekdot beni müzik yapmaya motive ediyor.

Haberin Devamı

Bundan önceki işin Ölünmüyor’u çok beğenmemiştim. Sen Beni Unutamazsın isk öklerine geri döndüğün, sağlam bir şarkı olmuş…

Ölünmüyor, hızlı tüketilen şarkı kategorisindeydi. Ama dinleyicim o şarkıyı kabullenmedi ve sevmedi. Bu şarkıyı yazarken insanlar sevecek mi, sevmeyecek mi düşüncesine dalmadım. Bu da ister istemez müziğime olumlu bir şekilde yansıdı.

Neden albüm çıkarmıyorsun? Single çıkarmak daha mı az risksiz?

Yakında bir single daha çıkaracağım sonrasında ise albüm planım var. Ama diğer taraftan da çok korkuyorum. Albüm uzun süren bir süreç.

Eylül Geldi Sonra albümü kötü bir zamanda çıkmıştı ve o albüm hiç çıkmamış gibi olmuştu. Bu durum işte beni korkutuyor. Sürekli single fikri dinleyici olarak benim de tercih ettiğim bir şey değil.

Haberin Devamı

Yeni müzisyenler beni de motive ediyor

Zamanın ruhu alternatif müzikte

Bir single’ın stream kanallarında kazancı nasıl oluyor?

Artık yapımcılar stream müzikten gelirini kazanmaya başladı. Üç gelirimiz var. Konserler, söz yazarlığından telif, yorumculuktan alınan telif… Stream müzik kanallarının hepsi artık bir ödeme yapıyor.

Şarkı yazıyor musun?

Sürekli yazmıyorum. Fikir biriktiriyorum. Kıyıda köşede şarkı olma yolunda ilerlemiş kelimelerim oluyor.

Google’da kendini aratıyor musun?

Hayır aratmıyorum. Ekşisözlük’e bile 7 yıldır kendim hakkında ne yazmışlar diye bakmadım. Ama youtube’dan şarkının günlük grafiğine bakıyorum.

Son dönemde neler sana ilham veriyor?

Sinema filmleri… Buray’ın ilk albümü mesela çok beğendim. Hala duyguları olan müzik yapanlar çıkıyor olması motive ediyor beni. Kalben’i çok beğeniyorum. Alternatif müziğin yeniden çıkışı beni müzik yapma konusunda motive ediyor. Zamanın ruhu bu müzik.

İngillizce şarkı yapmak büyük cesaretmiş

Diskografine baktığın zaman ‘Keşke bu şarkıyı çıkarmasaydım’ dediğin işlerin oldu mu?

Haberin Devamı

6. Cadde ile çıkardığım ilk albümün sound’unun çok kötü olduğunu düşünüyorum. Afilli Yalnızlık albümünün de sound’unun abartıldığını düşünüyorum. Çok güzel bir albümdü ama oradaki her şarkı hit değildi. Hoşçakal, Son Defa şarkıları o albümde sanılıyor ama değildi.

Farklı türden işler yapmayı planlıyor musun? Çok iyi cover’lar yapıyorsun mesela…

Birçok projelerim var sonra vazgeçiyorum. Bir cover yapmayı planlıyorum İngilizce sonra yine vazgeçiyorum. Yedi yıl önce İngilizce single çıkarmayı düşündüğümde hiç donanımım yokmuş. Büyük cesaretmiş. Dediğim gibi bir albüm çıkarma planım var. Galiba ona başladığım an her şey şekillenecek.

Yeni dünyanın müziğine hakim misin?

Sanmıyorum. Yeni soundları kaçırdığımı hissediyorum bazen. Bir sürü işi farkında olmadan kaçırmışım. Yerlileri dinliyorum ama…

Hala sahneye çıkarken heyecanlanıyor musun?

Çok uzun süredir heyecanlanmıyorum. Ama adrenalin her zaman yüksek. Seyirci donuksa biraz geriliyorum. En son büyük bir Türkiye turnesi yapmıştık, o da çok ayaklı bir festivaldi. Heyecanımız yüksekti. Sahneler gittikçe küçüldü. Şimdi de alışveriş merkezlerine geçti olay.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR