La La Land ile müzik ruhunuza dokunsun

Bazı filmler sountrack’leri ile adeta güç gösterisi yapar. La La Land ya da Türkçe adıyla Aşıklar Şehri film müzikleri ile baş yapıt gibiydi. Yeni nesil bir Hollywood müzikalinin naif ve içten aynı zamanda aşırı derecede romantik olması şaşırtıcı bir gelişmeydi herkes için. Bunda hiç şüphesiz senaryo yazarı ve yönetmeni Damien Chazelle’in etkisi büyük. Chazelle’in müzik ile olan bağı ve bunu her filminde kuşkusuz çok yerinde kullanması seyirciler için de unutulmaz hislerin uyanmasına neden olabiliyor. Filmin hiç kuşkusuz en akılda kalan şarkısı ise City of Stars’dı.

Chazelle bir röportajında yarattığı gerek şarkılarla gerekse mekan bazında eski ve yeni paradoksunu şöyle anlatıyor; “Los Angeles’ta yaşamak, film tarihiyle dolu bir şehirde yaşamak demek. Nereye dönerseniz dönün kült olmuş filmlerin geçmişi ile karşılaşıyorsunuz. Birçok yönden, geçmişi silmek veya yok saymaya kararlı görünen bir endüstride ilerlemeye çalışıyoruz. John Legend ve Ryan Gosling’in caza dair yaptığı bir tartışma vardır filmde. Bir sanat formunu geçmişiyle mi korumaya çalışıyoruz yoksa onu marjinalleştirerek tüm riski göze alıp onu geleceğe doğru itmeye mi?”

Haberin Devamı

Ryan Gosling filmde geleneksel cazın formlarını değiştirmeyi asla tercih etmeyen bir sanatçı olarak karşımızda... John Legend ise filmde eğer cazı yeni müzik formları ile bir araya getiremezsek öleceğini ve yeni nesil ile bir bağ kuramayacağını savunuyor. Bu derinlemesine tartışılacak bir konu. Bazı müzik türlerine asla el değmemesi gerektiğini düşünenlerdenim... Caz müziğine elektronik öğeler katınca sanki çiğ bir hale dönüşüyormuş gibi geliyor. Onun o derinlikli, acıları ifade eden, özgürlüğü kendi formuyla en iyi şekilde anlatan halini bozmamak gerek. Ama rock ve pop için aynısını düşünmüyorum. Doğaları gereği her daim gelişmesi gerektiğini düşünüyorum. La La Land bu açıdan da zihnimizi açan filmlerden. Kendinize bir iyilik yapın ve emin olun birçok Oscar’ı kucaklayacak bu filme biletinizi alın.

Ryan Gosling’in notalar ile yakınlığı

La La Land’in başrollerinden Ryan Gosling de birçok filminde şarkı söyleme yeteneğini ön plana çıkaran oyunculardan. Filmi özel kılanda Gosling’in piyano çalışındaki incelik ve karakterli ses tonu. Oyuncu, Blue Valentine filminin bir sahnesinde ukulele gitar ile çaldığı ve söylediği ‘You Always Hurt the One You Love’ şarkısı ile de bizi gönlümüzden vurmuştu. Gosling’in müzik ile bağı ise hafife alınmalı. Zach Shields ile kurduğu Dead Man’s Bones adlı grubu ile albüm bile çıkardı. Hatta ufak çaplı bir turne yapıp Amerika’nın birçok eyaletinde şarkılarını seslendirdi. Gruba festivallerde Silverlake Konservatuarı Çocuk Korosu da eşlik etti. Grubun müziği ne şimdiye ait, ne geçmişe... Gotik bir sound’un üzerine, indie gitarlar ile bezeli. Gosling’in hayran olduğu sanatçılar Chet Baker ve Elvis Presley... Yakın zamanda da Song to Song adında bir şarkı yazarını canlandırdığı filminin vizyona gireceğini de müjdeleyelim!

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR