Yaşlanan bir rockstar gibiyim

Günümüz elektronik ve ambians müziğinin en yenilikçi isimlerinden Christian Fennesz 4 Kasım akşamı Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde olacak. Fennesz 1990’ların başlarında Viyana tekno sahnesini yaratan isimlerden biri... Sadece gitar ve laptop ile tek başına sahneye çıkması ile nam saldı. Ayrıca birçok elektronik müzik yapan isme de ilham oldu. Şu an turnede olan Fennesz ile kısa bir röportaj gerçekleştirdik...

Yaşlanan bir rockstar gibiyim

Dünden bugüne doğup büyüdüğünüz şehir Viyana’nın size ilhamı nasıl oldu?

Viyana beni o kadar çok etkilemedi. Güzel ve sakin bir şehir; ama ilhamımı başka şeylerden ve yerlerden alıyorum. Şehirler genellikle ilham vermiyor bana.

Son dönemde hangi sesler ya da enstrüman ilginizi çekiyor?

Aslında hala aynı benim için her şey. Gitar ve synthesizer ile sahne alıyorum. Müziklerimi de bu iki enstrüman üzerinden yaratıyorum.

Jim O’Rourke ile yaptığınız çalışmada sesleri başka bir boyutta bize sunuyorsunuz. Aranızdaki etkileşim nasıldı?

Bu albüm, Jim ile Japonya’daki turnemizden canlı kayıtlardan oluşuyor. Bu kayıtlar üzerine Jim’in Tokyo’daki stüdyosunda çalıştık. Jim 2005 yılından beri Japonya’da yaşıyor ve ülkeyi asla terk etmiyor. Onunla ne zaman çalışmak istesem kesinlikle Tokyo’ya gitmek zorundayım.

Haberin Devamı

İstanbul’da konser vermek size ne ifade ediyor?

İstanbul’da birkaç kez çaldım. Bu, Türkiye’deki ilk seferim değil. Daha yeni Kapadokya’da çaldım ve muhteşemdi. İstanbul’da çalmayı seviyorum. Muhteşem seyirci, etkileyici bir şehir. Tekrar gelmek için bekliyorum.

Her müzik elektroniğe dönüşüyor

Herbir albümünüz birbirinden farklı... Özellikle mi bunu tercih ediyorsunuz? Risk almak sizin müziğinizin temelini mi oluşturuyor?

Aslında emin değilim. Yeni bir alan keşfetmek için her zaman hevesliyim; ama yaptığım hep aynı yere kök salmak sanırım. Risk almıyorum, öyle gözüküyor olabilir dinleyici açısından.

Son dönemde elektronik müzik yapan müzisyenler rock star gibi... Peki size göre dinleyici elektronik müzikte yeniliğe açık mı?

Bilmiyorum. Muhtemelen herhangi başka bir yer gibi. İlk olarak öncüler vardı, sonraki jenerasyon para kazandı ve ardından da tüketim geldi. Her janrada ilginç müzisyenler ve yenilikçiler var. Bugün her bir albüm, bilgisayara giriyor bir noktada ve her müzik, elektronik müzik haline dönüşüyor.

Haberin Devamı

Şarkıları yaratım sürecinde birer kompozisyon gibi mi düşünüyorsunuz yoksa doğaçlama mı ortaya çıkıyor?

Her ikisi de olabilir. Eğer yaklaşım kompoziyon ağırlıklıysa mikste emprovize oluyor. Eğer emprovizeyse mikste kompozisyon oluyor.

Yaşlanan bir rockstar gibiyim

Dinleyiciler aptal değildir

Şarkılarınızı dinlerken siz neler hissediyorsunuz? Hipnotik bir etki mi yoksa melankoli mi?

Umarım ikisi de! Olmasını istediğim de bu. İtiraf etmem gerekirse eğer kaydı bitirdiğimde neredeyse bir daha hiç dönüp dinlemiyorum.

Sahnede nasıl bir adam oluyorsunuz?

Yaşlanan bir rockstar.

90’lı yıllarda sadece laptop ve gitar ile performans yapan bir müzisyen oldukça garip karşılanırdı. Şimdi ise çok normal. Sizce izleyicinin müzikal evrimi nasıl oldu?

İzleyici her zaman gelişiyor. Dinleyiciler aptal değil. Dinleyicinin bu tutumuna da minnettarım. Bazı insanlar bunu unutma eğiliminde. Daimi bir gelişim olduğunu es geçiyorlar hatta.

Haberin Devamı

Bugünlerde neler dinliyorsunuz?

Dürüst olmak gerekirse çok fazla müzik dinleyemiyorum. Dinlersem de eski şeyler genellikle. Johan Sebastian Bach, Wes Montgomery, Miles Davis. Biraz Bossa Nova, 80’ler pop, eski Brian Eno şarkıları gibi...

DİĞER YENİ YAZILAR