Gazete Vatan Logo

Ecrimisil davası nedir? Haksız işgal tazminatı şartları

Ecrimisil kira değildir, haksız işgal suretiyle kullanımın karşılığı olan bir tazminattır. Ecrimisil davalarında haksız işgal nedeniyle oluşan zararın tazmin edilmesi suretiyle zararın giderilmesi amaçlanmaktadır.

Ecrimisil davası nedir? Haksız işgal tazminatı şartları

Ecrimisil, haksız işgal tazminatı anlamına gelmektedir. Ecrimisil davası hakkında tüm merak edilenleri Avukat Şule Büyükkartal Aytan anlattı. Ecrimisil kira değildir, haksız işgal suretiyle kullanımın karşılığı olan bir tazminattır. Ecrimisil davalarında haksız işgal nedeniyle oluşan zararın tazmin edilmesi suretiyle zararın giderilmesi amaçlanmaktadır.

Türk Medeni Kanununun 995.maddesine göre iyi niyetli olmayan zilyet haksız alıkoyma sebebiyle verdiği zararlar ya da mahrum bıraktığı ürünler karşılığında tazminat ödemek zorundadır. Dolayısıyla ecrimisil davalarında haksız işgal tazminatı şartlarının oluşabilmesi bakımından mal ya da taşınmazın davacının rızası dışında kullanılmış olması ve davalının da kötü niyetli olması koşullarının bulunması gereklidir.

Ecrimisil davaları 5 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Dava tarihinden itibaren geriye dönük en fazla 5 yıllık ecrimisil talep edilebilir. Dava tarihinden sonra ki dönem için talepte bulunulamaz.

Ecrimisil davalarından önce gönderilecek ihtarname ile ecrimisil talep edildiğinin muhatabına bildirilmesi gerekmektedir. Mirasçılar arasında açılacak ecrimisil davalarında ise ihtarname çekme zorunluluğu bulunmamaktadır. Yargılama sırasında taşınmazın niteliğine uygun olarak bilirkişi marifetiyle keşif ve inceleme yapılarak haksız işgal tazminatı miktarı belirlenmektedir. Uygulamada kira geliri üzerinden ecrimisil tespitinde taşınmazın değerine etki eden tüm faktörler birlikte değerlendirilerek getirebileceği kira geliri emsal kira bedelleriyle karşılaştırılarak rayice göre belirlenir.

Haberin Devamı

Ayrıca malikin mülkiyet hakkı nedeniyle müdahalenin men’i (el atmanın önlenmesi) davası ile birlikte ecrimisil talep etmekte mümkündür.