Bize güvenmeyi deneyin!

Günümüz koşullarında, her geçen gün gelişen teknolojide çocukların hızına, onların değişen kültürlerine ve aile yapılarına yetişmek, biz eğitimciler için hareket kabiliyeti gerektiren bir durum. Özellikle okul öncesi çocuklar ile çalışan eğitimciler için her an zor bir durum ile karşı karşıya kalabilmek çok mümkün.

Haberin Devamı

Her ailenin çocuğunu yetiştirme tarzı, karakteristik özellikleri, sizin o çocuk ile aileyi tanıdığınız güne kadar başlarından geçen olumlu ve olumsuz yaşanmışlıklar, ailenin eğitimciden beklentileri kısacası herkes farklı. Hal böyle olunca biz eğitimciler için, çocuğu analiz etme ve iyi tanıma dönemi oldukça hassas. Çünkü eğitimin ilk başlarında, bir eğitimci olarak hiç beklemediğiniz yanlış anlaşılmaların ortasında kalmak, iyi niyet çerçevesinde öneride bulunduğumuzda bile aileler tarafından yanlış anlaşılma olasılığımız çok yüksek.

Meslek hayatım boyunca zaman zaman bu tarz sorunlarla karşı karşıya kaldım ve benimle birlikte birçok eğitimci arkadaşımla ortak sorunlar yaşadığımızı gözlemledim. Bu yazım ile ebeveynlerin eğitimcilerden beklentileri olduğu kadar, bizlerin de onlardan beklentilerimiz olduğunu, çocuklarına daha iyi eğitim verebilmemiz için onların desteğine, güvenine ve en önemlisi de saygılarına ihtiyacımız olduğudur.

Evet biz henüz anne/baba olmamış olan genç eğitimciler olsak da, biliyoruz ki sizler en değerli varlıklarınızı bizlere emanet ediyorsunuz. Şunu bilmelisiniz ki, bir eğitmenin eğitiminden öte çocukları sevmesi, çocuklara kattığı her değerde mutlu oluyor olabilmesi, bir eğitmeni akademik özelliklerinden daha ayrıcalıklı kılar. Çünkü herkes eğitim alabilir, kendini geliştirebilir ama herkes sahip olduğu bilgiyi sevgi ve saygı çerçevesinde çocuklara aktaramaz. Önce bunu istemesi ve bunu iyi yönetebilmesi gerekir. Çocuklara kendisini sevdirirken aynı zamanda saydırabiliyor olması gerekir.

Biz genç eğiticilerin çok zaman duyduğu ve ne yazık ki saygı duyulmadığını hissettiği bir cümle şudur; “Siz henüz anne yada baba değilsiniz, anne, baba olunca anlarsınız.” İnanın bu şekilde düşünen bir ebeveyn için bizlerin verimli olabilmesi oldukça zor. Çünkü bilgiyi paylaşan ve aktaran bir insanın ebeveyn olması gerekmez.

Bizler evet henüz ebeveyn olmasak da, eğitim hayatımız boyunca anne ve babalarımızın destekleri sayesinde “Eğitici” sıfatına ulaştık. O süreçte sizler nasıl çocuklarınız için en iyiyi, en doğruyu bulmaya çalıştıysanız eğer bizlerin aileleri de aynı şekilde bizleri bugünlere getirdi. O yüzden sizin hassasiyetinizi öncelikle kendi hayatımızdan yola çıkarak sonrada aldığımız pedegojik eğitimler ile destekleyerek anlayışla karşılıyoruz.

Ama biz eğitimciler de, sizlerin kendi mesleklerinizde beklediğiniz güveni ve saygıyı sizlerden bekliyoruz. Emin olun sınırları çizilmiş disiplinli bir eğitim ile genç eğiticiler olarak yeni nesillere katacağımız değer, tahmininizden çok daha fazla olacaktır.
Lütfen bize güvenmeyi deneyin, siz de değişeceksiniz, çocuğunuz da...

DİĞER YENİ YAZILAR