Otizmli çocuk jimnastikle engel tanımaz

“Otizm Farkındalık Günü’’ ile beraber tüm Nisan ayı “Otizm Farkındalık Ayı” olarak dünya genelinde bilinir. Otizmin sorunları ve çözümleri tüm ay süresince gündem de olmakta ve hedef; yapılan araştırmalar ile erken teşhislerin konulması, tedavilerin yaygınlaştırılması.

Haberin Devamı

Otizm; sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğu. Hastalık genellikle yaşamın ilk 2 yılında ortaya çıkıyor. Otistik çocuklar genelde öğrenme zorluğu çeker. Büyük bir kısmında farklı seviyelerde zeka geriliği görülse de, zeka seviyeleri normal otistik çocuklar da vardır. Ancak genel zeka seviyeleri ne olursa olsun, bu özel çocuklar çevrelerindeki dünyayı algılamakta ortak bir zorluk çekerler.

Evet, işim sayesinde bugüne kadar otizmin tipik özelliklerine sahip birçok çocukla tanıştım. Her tanıdığım fazla yada eksik özelliğe sahip çocukların ortak yanları, hepsinin bir noktada otizm başlangıcı yada içerisinde olmasıydı. Bu süreçte ailelerin yaklaşımı ve farkındalığının çok önemli bir rol oynadığını gözlemledim. Çünkü, aile bireylerinin bu durumu kabullenmeleri, çocuğun otizmi yenmesi adına oldukça büyük bir rol oynamaktadır. Aileler bu durumu kabullenip ne kadar erken önlem almayı başarırlarsa, bu süreç o kadar verimli olmaktadır. Durumu kabullenmiş bir aileye sahip çocuk ile kabullenmemiş çocuk arasındaki farklar gün geçtikçe ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle farkında olmak ve bilerek yol almak için lütfen bilinçsizce hareket etmeyin.

Otizmi yenmenin günümüzde birçok methodu, terapi yöntemi ve tedavisi bulunmakta. Yıllar boyu yapılan ve yapılmaya devam edilen birçok araştırma sayesinde, bilimsel olarak kanıtlanmış birçok teknik bu süreçte uygulanmakta. Ama her yaştan herkesin yapacağı ortak bir tedavi yöntemide tabiki spor. Otizmin tipik özelliklerini yukarıda sıralarken birçok sosyal ve fiziksel eksiklik göze çarpıyor. Her bireyde olduğu gibi, sporun sağladığı olanaklar otizmde de maksimumda uygulanmalı.

“Fiziksel aktivite ve sosyalleşme şansı”
Çünkü otizmli çocuklarda, fiziksel ve sosyal gelişim için, bir spor ortamında yapılacak olan beceri eğitimi hiçbir tedavi yönteminde sağlanamıyor.
Bugüne kadar karşılaştığım otizmli çocukların ailelerinden gelen en büyük beklenti, eğlenceli bir ortamda çocuklarının otizmi yenmelerine bir olanak sağlayabilmemiz oldu. Bir psikolog, bir doktor yerine belli dönemlerde bir spor uzmanı ile uygulanan beceri eğitimleri, otizmli çocukların hem zihinsel hem bedensel gelişimlerine ciddi bir katkı sağlar. Spor ile çocukların eksik yönleri tamamlanmakta fazla olan karakteristik yanları spor disiplini içerisinde törpülenir.

Uzun zaman çalışmış olduğum öğrencilerim de gördüğüm gerek fiziksel gerek sosyal gelişimler beni her zaman, kendimi bu yönde geliştirmeye teşvik etti. Son zamanlarda, otizmli ve engelli çocukların sayısının artması ile beraber “Jimnastik Engel Tanımaz” adlı bir sosyal sorumluluk projesi ile, hayatımızda başımıza gelmeden anlayamadığımız yada farkında olmadığımız bu durumlar için daha büyük bir farkındalık yaratmayı hedefliyorum.
Umarım en kısa sürede bu projeyi hayata geçirmeyi başarır, sporun gerek otizmli gerek engelli herkes için ne kadar önemli bir rol oynadığını gösterme şansını yakalarım.
Otizm ve spor ilişkisi içerisinde tüm ailelerin de üzerlerine düşen görevleri yapmalarını, bir uzman olarak şiddetle tavsiye ediyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR