Gazete Vatan Logo

Ebola virüsü nedir? Nasıl bulaşır?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika’da binlerce insanın ölümüne yol açan Ebola virüsüne karşı geliştirilen aşıya ilk kez onay verdi. Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ), yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD’li ilaç şirketi Merck tarafından geliştirilen ve Ervebo adını taşıyan ebola aşısı, DSÖ’nün kalite, güvenlik ve fayda standartlarını taşıyor. Peki, Ebola Virüsü nedir? Ebola virüsü bulaşıcı mı?

Ebola virüsü nedir? Nasıl bulaşır?

DSÖ tarafından bugüne dek yapılan en hızlı ön yeterlilik sürecinden geçen ve dünyanın ilk tanınan aşısı olan Ervebo'nun, lisanslı olarak 2020’nin ortalarında piyasada olması bekleniyor. Hafta başında Avrupa Komisyonu tarafından onaylanan aşı, virüs nedeniyle 2 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde uzun süredir deneniyordu. Can almayı sürdüren virüs, Aralık 2013'te ilk olarak Batı Afrika'da yayılmıştı. Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 2014-2017 yıllarında görülen salgında, 30 bin kişiye virüs bulaşmış, 11 binden fazla kişi ölmüştü.

Ebola virüsü nedir, nasıl bulaşır?

Ebola virüsü, yüzde 50 ile yüzde 90 vakanın ölümle sonuçlandığı ateşli bir hastalığa neden olan bir virüstür. Kökeni hâlâ saptanamasa da bazı maymun türlerinin ebola için ana konak olabileceği düşünülüyor. Meyve yarasalarının patojenin doğal rezervuarını oluşturduklarına inanılmaktadır. Ebola virüsü hakkında diğer teori de virüsün, yarasalardan kalan meyve artıklarını yiyen maymun, domuz ve diğer bazı hayvanlara bulaştığıdır. Virüs insanlara hayvanların kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu bulaşır. Hayvanlardan insanlara bulaşırken, kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu insandan insana da bulaşabilir.

Haberin Devamı

Ebola hastalığının belirtileri

Virüsün bulaşması ile belirtilerin ortaya çıkmasına kadar geçen süre 2 ile 21 gün arasında değişir. Baş ağrısı, vücutta yaygın ağrılar, yüksek ateş, gözlerde konjunktivit, kanamalar, bulantı ve cilt döküntüleri görülen en yaygın belirtilerindendir. Ayrıca belirti olarak, böbrek ve karaciğer fonksiyon bozuklukları da görülür. En doğru teşhis için doktora danışmak gerekmektedir.

Ebola tanısı

Özellikle hastalığın erken evresinde, ebola ile sarı humma, lassa humması, dang humması veya sıtma gibi diğer bazı hastalıklardan ayırmak zor olduğundan, şüpheli vakalarda hastalar erken dönemde karantinaya alınmalıdır. Kanda ve deride de tespit edilen Ebola virüsü için öncelikle incelemek için numuneler alınır. Ebola virüsü ile çalışmak ve ebola enfeksiyonu olduğundan şüphelenilen hastalardan örnekleri incelemek için sadece çok yüksek güvenlik düzeyine sahip özel laboratuvarlara izin verilir.

Haberin Devamı

Ebola hastalığının tedavisi

Şimdiye kadar, ebola için etkili bir tedavi yöntemi bulunamadığından, ölüm oranı çok yüksektir. Ancak Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul edilen aşı ile ölüm oranlarının düşürüleceği öngörülüyor.