Gazete Vatan Logo

e-teminat mektubu ihracatı hızlandırır

Teminat mektupları artık elektronik ortamda paylaşılacak. e-teminat mektubunun pilot uygulaması Türk Eximbank ile Vakıfbank arasında başladı. e-teminat mektubu hızı ve etkinliği ile birlikte operasyonel riskleri de sıfırlayacak.

e-teminat mektubu ihracatı hızlandırır

Teminat mektuplarının elektronik ortamda paylaşılmasına imkan tanıyan Elektronik Teminat Mektubu Platformu’nun (ETMP) pilot uygulaması dün Kredi Kayıt Bürosu (KKB), Türk Eximbank ve Vakıfbank arasında imzalanan protokol ile başlatıldı. Türk Eximbank ile Vakıfbank arasındaki e-teminat mektubu uygulaması 2018 yıl sonuna kadar diğer bankaların da dahil olmasıyla yaygınlaşacak.

Kredi Kayıt Bürosu, Türkiye Bankalar Birliği ve tüm bankacılık sektörünün 2 yıla yakın zamandır üzerinde çalıştığı proje sonucunda, Temmuz ayı itibarıyla Vakıfbank ile Türk Eximbank arasındaki teminat mektubu işlemlerinin tamamı elektronik ortamda da gerçekleştirilebilecek. Böylece Türkiye’nin ilk e-teminat mektubu da Vakıfbank tarafından Türk Eximbank’a hitaben düzenlenecek.

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumundaki ihracatçılara çok daha hızlı ve etkin şekilde hizmet sunabilmek için bu projeyi çok önemli gördüklerini belirtti.

Sırada TCMB var

Türk Eximbank’ın dijitalleşme yönünde ihtiyaç duyduğu altyapı değişikliklerine hız verildiğini aktaran Yıldırım, gelecek dönemde TCMB ile Türk Eximbank arasındaki işlemlerin de tamamen elektronik ortamda yapılabileceğinin müjdesini verdi. Yıldırım, e-teminat mektubunun hızı ve etkinliği ile birlikte operasyonel riskleri de sıfırlayacağını belirterek, “KKB tarafından hazırlanan platform üzerinden ilk adımlarını Vakıfbank ile attığımız e-teminat mektubu işlemleri ile ihracatçılarımızın ihtiyaçlarını çok daha hızlı karşılayabilmenin yanında, hata, kayıp, zayiat, tahrifat gibi risklerden de tamamen korunmuş olacağız” dedi. Yıldırım, e-teminat mektubu platformuna yıl içerisinde diğer bankaların ve kamu kurumlarının da dahil olmasıyla proje kapsamının genişleyeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Yıldırım, şöyle devam etti: “Türk Eximbank olarak ihracatçılarımıza sunduğumuz destekleri artırmak amacıyla son 1 aylık dönemde bir yandan yeni ürünleri ardı ardına uygulamaya koyarken, diğer yandan da işlemleri hızlandırmaya yönelik e-altyapı projelerini yavaş yavaş devreye alıyoruz. İhracatçılarımıza sağladığımız finansman desteğini 2017’de 39 milyar dolardan yüzde 17’lik artışla 2018’de 46 milyar dolara yükselteceğiz. İhracatı destekleme oranımızı da yüzde 25’ten, yüzde 27’ye çıkartacağız.”

Haberin Devamı

Daha hızlı ve güvenilir işlem

Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, bankacılık sektörünün en temel ürünlerinden birisi olan teminat mektuplarının elektronik ortamda verilebilecek olmasının, operasyonel verimliliğin artması, işlem maliyetlerinin düşmesi, sahteciliğin önüne geçilmesi açısından önemine değindi. Özcan, “İlklere imza atmak ve değişime yön vermek genlerimizde yer alıyor. Bu anlamda teminat mektuplarının dijitalleştirilmesi sürecine dahil olmak ve sektörümüze öncülük etmekten gurur duyuyoruz” dedi. Özcan, uzun vadede işletmelerin, hem yükünün hafifleyeceğini hem de rekabette daha güçlü hale geleceklerini de bildirdi.