Gazete Vatan Logo

E devlet üzerinden İMEİ sorgulama nasıl yapılır?

İmei sorgulama cep telefonu kimlik sorgulaması olarak adlandırılabilir. İmei sorgulama sayesinde telefonunuzun yasal durumunu öğrenebilirsiniz. İmei sorgulama online olarak yapılabilir.

E devlet üzerinden İMEİ sorgulama nasıl yapılır?

Teknoloji ile birlikte hayatımıza giren birçok alet ve icat bulunmaktadır. Günümüzde kullanım alanı en fazla olan teknolojik icat cep telefonlarıdır. Cep telefonlarımız aracılığı ile artık yalnızca arama ve mesaj yolu ile iletişim kurmayız. Bunların yanında görüntülü konuşma ve buna benzer birçok yol ile iletişim halinde olabilmekteyiz. İnternet kullanımına sahip olan telefonlara akıllı telefon denmektedir. Bugünlerde elinde akıllı telefon olmayan bir insana rastlama oranınız oldukça düşüktür. Akıllı telefonlara verilen çok miktarda parayı, yatırım olarak gören insanlar da bulunmaktadır. Cep telefonlarımızı bir operatöre ait SIM kartları ile kullanabilmekteyiz. Akıllı telefon, tablet veya herhangi bir telefonun iç tarafında bir kod bulunmaktadır. Bu kod her elektronik alet için farklıdır. Cihazlarımızın çalınması durumunda veya kaybolması durumunda mağdur durumda kalmamak için bu kod kullanılır. Cihaz o şekilde bulunmaya çalışılır. Bu koda imei kodu denmektedir ve bahsetmiş olduğumuz gibi her cihaz için farklı bir imei kodu vardır.

Haberin Devamı

IMEI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Her cep telefonu ve 3G bağlantılı tablet, farklı bir imei kodu içermektedir. Bu kod, cep telefonun ömrü boyunca hep aynı kalır. "International Mobile Equipment Identity"nin ("Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği") kısaltılmış ismi olan imei kodunu telefonunuzun kutusunda ve garanti belgelerinizde görebilirsiniz. Ayrıca cep telefonunuza ait imei kodu telefonun kendisinde de kayıtlı durumdadır. Telefonunuza kayıtlı olan imei kodunu bulabilmek için telefonunuzun arama ekranına “*#06#” yazmanız yeterli olacaktır. Telefonunuzun ekranında bu imei kodunu görebilirsiniz. imei kodu, 14 haneli bir sayı olan ve 2 haneli bir SV kodu ile 16 haneye çıkabilir. Bu ek haneler, sadece yeni çıkmış olan cihazlarda yani akıllı telefonlarda bulunmaktadır.

İmei'nin cihazları tanımaktan onları mobil sağlayıcı aracılığı ile engellemeye kadar birçok amacı bulunmaktadır. Telefonunuz çalındığında veya kaybolduğunda hizmet sağlayıcınızı bu konuda bilgilendirmeniz gerekmektedir. Bilgilendirdikten sonra hizmet sağlayıcınız cihazın mobil ağlardan engellenmesini sağlayabilir. Günümüzde polis, çalınmış olan telefonları takip etmek için bahsetmiş olduğumuz bu imei kodlarını kullanmaktadır. imei kodunuzun operatörünüze ait SIM kartınızla herhangi bir ilgisi yoktur. Telefonunuz çalınırsa; SIM kartı değiştirilip, aynı zamanda bütün ayarları sıfırlansa bile imei kodu her zaman aynı kaldığı için takip edilebilmektedir. İmei kodunun değiştirilmesi kolay değildir ve bu durum bazı bölgelerde yasa dışı sayılmaktadır.

Haberin Devamı

Ancak imei kodu değiştirme işlemi yapan insanlar da bulunmaktadır. Hırsızlar, değiştirebilirler ise (genellikle imei kodunun ne işe yaradığını bilemezler) çaldıkları telefonların imei kodunu olay ile alakasız başka bir kullanıcının imei kodu ile değiştirebilmektedirler. Bu nedenle imei kodunuzu internet üzerinde veya herhangi bir yerde paylaşmamanızı tavsiye ediyoruz.

İmei Sorgulama İşlemi İnternet Üzerinden Nasıl Yapılır?

Haberin Devamı

İmei sorgulama işlemi internet üzerinden E-Devlet sistemi yardımı ile yapılabilmektedir. E-Devlet sistemi üzerinden herhangi bir işlem gerçekleştirebilmeniz için normalde bir şifreye ihtiyacınız vardır. Ancak imei sorgulama işlemi her telefona özel olduğu için E-Devlet sistemi üzerinden şifresiz olarak yapılabilmektedir. imei sorgulama işlemi için E-Devlet sisteminin imei sorgulama sayfasına giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra açılacak olan ekran üzerindeki ilgili boşluğa imei kodunuzu yazarak “Sorgula” seçeneğine tıklayınız. Böylece E-Devlet sistemi üzerinden imei sorgulama işleminizi yapmış olacaksınız.