Gazete Vatan Logo

e-Devlet sorgulama işlemleri nasıl yapılır? e-Devlet şifresi nasıl alınır?

e-Devlet, devlet tarafından vatandaşlara sunulan hizmetlerin elektronik ortamda sunulmasını sağlayan sisteme verilen isimdir. e-Devlet ile devletin vermiş olduğu hizmetlerin vatandaşlara daha kolay ve daha etkin olarak, hızlı ve kaliteli şekilde ulaştırılması amaçlanmaktadır. Peki e-Devlet ile hangi işlemler yapılır?

e-Devlet sorgulama işlemleri nasıl yapılır? e-Devlet şifresi nasıl alınır?

e-Devlet üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin sayısı, yapılan çalışmalar ile artmaktadır. Bu da vatandaşların devlet hizmetleri sırasında sıra beklemeden daha kolay ve rahat bir şekilde işlemlerini yapmasını sağlar.

E-DEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

e-Devlet Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?

e-Devlet sistemine girmek için birden fazla seçenek vardır. Bunlar e-Devlet şifresi, mobil imza, T.C. kimlik kartı, elektronik imza ve internet bankacılığı seçenekleridir. e-Devlet seçeneği en fazla kullanılan giriş seçeneklerinden bir tanesidir. e-Devlet şifresi ile giriş yapmak isteyen vatandaşların PTT aracılığı ile şifre alması gereklidir. Şifre 2 TL ücret karşılığında kapalı bir zarf içerisinde size verilecektir. Şifre ile kişisel bilgilere erişim sağlandığı için şifrenizi kimse ile paylaşmamanız, güvenliğiniz açısından iyi olacaktır.

e-Devlet sistemine giriş işlemi için, www.turkiye.gov.tr internet sitesine giriniz. İnternet sitesine girdikten sonra da ekranın sağ üst tarafında yer alan ‘’Sisteme Giriş’’ butonuna tıklayınız. e-Devlet şifresi ile giriş yapacaksanız, T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi yazıp giriş yapabilirsiniz. Diğer giriş seçenekleri ile giriş yapacaksanız, yine sizden istenen bilgileri yazıp giriş yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

e-Devlet ile Hangi İşlemler Yapılır?

e-Devlet sistemi ile vatandaşlar tarafından yapılabilecek olan hizmetler, ekranın sol üst köşesinde e-Hizmetler, Belediyeler ve Kamu Kurumları olarak kategorilere ayrılmış. Bu kategoriler içerisinde de çeşitli hizmetler yer almaktadır. e-Devlet ile başvuru, sorgulama ve bilgi alma işlemlerinizi yapabilirsiniz. Örneğin e-Devlet üzerinde bulunan ‘’Ne zaman emekli olabilirim?’’ uygulamasıyla emeklilik için kalan sürenizin hesaplamasını yapabilirsiniz. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ile ilgili işlemleriniz olduğunda gerçekleştirebilirsiniz. Araç plakanıza kesilmiş bir ceza olup olmadığının sorgusunu yapabilir ya da adli sicil kaydınızı sorgulayabilirsiniz. Öğrenci belgenizin çıktısını alabilir ve tapu bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Bu ve benzeri pek çok hizmeti daha kolay ve sıra beklemeden almak için tek yapmanız gereken e-Devlet sistemine giriş yapmaktır.

Haberin Devamı

e-Devlet Şifremi Unuttum Ne Yapmalıyım?

e-Devlet şifresi unutulduğunda e-Devlet sisteminden yeni bir şifre alımı yapılabilir. e-Devlet sistemi üzerinden yeni bir şifre alabilmek için daha önce sisteme giriş yapıldığında cep telefonu numarasının da kayıt edilmiş olması gerekir. Aksi halde PTT şubesine giderek yeni bir şifre talebinde bulunulması gereklidir. Şifre alabilmek için sistem üzerinden ‘’Şifremi Unuttum’’ butonuna tıklanması ve verilen talimatların uygulanması yeterlidir.

e-Devlet Şifresi Nasıl Değiştirilir?

PTT şubesinden alacağınız e-Devlet şifresi akılda kalıcı olmayabilir. Bu gibi durumlarda şifre değişikliği yapmak için sisteme giriş yapınız ve ekranın üst kısmında bulunan ‘’Benim Sayfam’’ butonuna tıklayınız. Açılan bölümden ‘’Şifre ve Güvenlik Ayarlarım’’ butonuna tıklayınız. Gelen sayfadan ‘’Şifremi Değiştir’’ butonuna tıklayarak şifre değişikliğinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı