Gazete Vatan Logo

E-devlet sorgulama işlemleri nasıl yapılır? e-Devlet şifresi nasıl alınır?

E-devlet, vatandaşlar tarafından kamu hizmetlerine daha kolay ve hızlı ulaşması için devlet tarafından uygulamaya geçirilen bir sistemdir. E-devlet ile elektronik ortamda pek çok kurum tarafından yapılan işlemler online yapılabilir. Böylece uzun kuyruklarda beklenmeden, zaman kaybedilmeden kısa sürede işlemler gerçekleştirilebilir.

E-devlet sorgulama işlemleri nasıl yapılır? e-Devlet şifresi nasıl alınır?

e-Devlet, vatandaşlara büyük kolaylıklar sunar. Kamu kurumları tarafından yapılan işlemlerdeki yoğunluk da sistem sayesinde azalır. Gün geçtikçe yeni hizmetlerin eklendiği e-Devlet sisteminde şu an 330 kuruma ait 2 bin 11 hizmet verilmektedir. Sistem üzerinden kayıt olan ve işlem gerçekleştirmiş olan kayıtlı kullanıcı sayısı ise 32 milyon 845 bin 203’tür.

E-DEVLET GİRİŞ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-DEVLET SİSTEMİNE NASIL GİRİŞ YAPILIR?

e-Devlet sistemine girmek için birden fazla seçenek bulunur. Bu seçenekler; e-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı, elektronik imza, internet bankacılığı ve mobil imzadır. e-Devlet şifresi ile giriş en çok kullanılan giriş yöntemidir. e-Devlet şifresi ile giriş için herhangi bir PTT şubesinden e-Devlet şifresi alınması gerekir. Şifre için 2 Türk Lirası ücret alınır. Kapalı zarf içinde verilen şifrenin başkalarıyla paylaşılmaması gerekir. Şifre, kişisel bilgilere erişim için kullanıldığı için paylaşılması durumunda güvenlik açısından bir sorun oluşturabilir.

Haberin Devamı

e-Devlet sistemine giriş için, www.turkiye.gov.tr internet sitesine girilir. İnternet sitesine girildikten sonra ekranın sağ üst kısmında yer alan ‘’Sisteme Giriş’’ butonu tıklanır. Kimlik doğrulama sayfasında ilgili yerlere T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi yazılır. ‘’Sisteme Giriş Yap’’ butonuna tıklanarak e-Devlet sistemine girilmiş olur.

E-DEVLET İLE HANGİ İŞLEMLER YAPILIR?

e-Devlet sistemi ile vatandaşlar tarafından yapılacak işlemler, ekranın sol üst kısmında yer alır. Bu menüde ‘’e-Hizmetler’’, ‘’Kamu Kurumları’’ ve ‘’Belediyeler’’ seçenekleri bulunur. Bu seçeneklerde kendi içinde alt menü ve başlıklara ayrılır. Genel olarak e-Devlet ile sorgulama, bilgi alma ve başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir. En çok işlem yapılan kurumlar Sosyal Güvenlik Kurumu, Adalet Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’dır.

e-Devlet ile Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı işlemleri yapılabilir. ‘’Ne Zaman Emekli Olabilirim’’ uygulamasıyla emeklilik hesaplama işlemi yapılabilir. Araç plakasına kesilen trafik cezası olup olmadığı kontrol edilebilir. Sicil kaydı, öğrenci belgesi çıktısı alınabilir. Tapu işlemleri, askerlik işlemleri gibi pek çok çeşitli işlem sıra beklemeden kolayca halledilebilir.

Haberin Devamı

E-DEVLET ŞİFREMİ UNUTTUM NE YAPMALIYIM?

e-Devlet şifresi unutulursa sistem üzerinden yeni şifre oluşturulabilir. e-Devlet üzerinden yeni şifre alınabilmesi için sisteme daha önce giriş yapıldığında cep telefonu numarasının kaydedilmiş olması gereklidir. Şifre için giriş kısmından ‘’Şifremi Unuttum’’ bağlantısına tıklanarak gerekli talimatlara göre şifre yenilenebilir. Bunun dışında PTT şubesine gidilerek de yeni bir şifre talebinde bulunulabilir.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

PTT şubeleri tarafından verilen e-Devlet şifrelerini akılda tutmak kolay olmayabilir. Şifre değişikliği yapılmak istendiğinde sisteme giriş yapılır. Ekranın sağ üst kısmında yer alan ‘’Benim Sayfam’’ butonuna tıklanır. Ardından açılan sayfa üzerinden ‘’Şifre ve Güvenlik Ayarlarım’’ butonuna tıklanır. ‘’Şifremi Değiştir’’ butonuna tıklanarak yeni şifre oluşturma işlemi gerçekleştirilebilir.

Haberin Devamı