Gazete Vatan Logo

E-Devlet sistemine nasıl giriş yapılır?

E-Devlet, vatandaşların tüm kamu işlemlerini tek yerden yürütebileceği bir elektronik sistemdir. Peki e-Devlet sistemine nasıl giriş yapılır? e-Devlet şifresi nedir? e-Devlet sisteminde hangi işlemler gerçekleştirilir? İşte detaylar!

E-Devlet sistemine nasıl giriş yapılır?

E-Devlet devlet tarafından vatandaşlara sunulan hizmetlerin elektronik olarak sunulmasını sağlayan sistemdir. E-Devlet sistemi sayesinde vatandaşlar devlet hizmetlerini en kolay ve en etkin bir yoldan daha hızlı, kaliteli ve kesintisiz olarak güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmektedirler. Klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan, e-Devlet sistemi ile birlikte devletin her bir kurumu ve bu kurumlar ile birlikte sunulan hizmetlere tüm birey ve kurumların bilgi ve iletişim teknolojileri sayesinde kolaylıkla erişmeleri hedeflenmektedir. Sistem üzerinden gerek kişisel bilgilere ulaşım gerek ise güvenlik gerektiren elektronik hizmetlere erişim sağlayabilmek için şifre, e -imza veya mobil imza gibi kimlik bilgilerini doğrulamaya yarayan araçlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kimlik doğrulama araçlarından sadece bir tanesi ile e- devlet üzerinden sunulan entegre edilmiş elektronik hizmetler kolaylık ile alınabilmektedir. Yine sistem üzerinden alınabilecek elektronik hizmetlerden bazıları için ise ödeme yapılması gerekebilir. Bu durum karşısında da yine sistemden ödeme birimi hizmeti kullanılarak bu ödeme işlemleri güvenli bir şekilde halledilebilme imkanına sahiptir.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

E-Devlet Şifresi Alma

E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için gerekli olan bir şifre vardır. Bu şifre herhangi bir PTT şubesinden kolaylık ile temin edilebilmektedir. PTT şubesine şahsen müracaat yaparak, T.C kimlik numaranızın yazılı olduğu kimlik belgeniz ile birlikte sahip olabilirsiniz. E-Devlet şifresi için 2 lira ücret ödenmesi gereklidir. Almış olunan şifre ile birlikte e-Devlet sitesine girilerek gerekli olan hizmetlere ulaşım sağlanabilir.

E-Devlet Şifremi Unuttum

E-Devlet şifrenizi unutmanız halinde herhangi bir PTT şubesine gidip yeni bir şifre talebinde bulunabilirsiniz. PTT şubesine gitmeden de yeni bir şifre edinmeniz mümkündür. Bunun için ise daha önce e-Devlet sistemine giriş yapıp kullanıcı profilinizde yer alan cep telefonu bölümünü doldurup tanımlama yapmış olmanız gerekmektedir. Eğer cep telefonunuz için tanımlama yaptıysanız şifrenizi ücretsiz olarak yenileyebilirsiniz. Şifre yenileme işlemini e-Devlet sitesi üzerinde yer alan giriş sekmesinden şifremi unuttum kısmına tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz. Bunların yanı sıra yine e- imza, mobil imza veya internet bankacılığı seçeneklerini de kullanarak e-Devlet şifre yenileme işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Alınmış olunan şifrenin kişinin bilgisi olmadan iptal olma durumu ya da kullanıma kapatılması söz konusu değildir. Sistem üzerinden şifre kullanılarak uzun süre bir giriş işlemi gerçekleştirilmemiş olsa bile e-Devlet şifresinin geçersiz duruma gelmesi asla söz konusu değildir.

E-Devlet Şifre İşlemleri

E-Devlet sistemine giriş için e-Devlet şifresinin yanı sıra mobil imza veya elektronik imza seçeneklerini de kullanabilirsiniz. Peki nasıl?

1)Mobil İmza

Mobil imzaya sahip olmak isteyenlere e-Devlet sistemi üzerinden ücretsiz bir şekilde bu hizmet sağlanmaktadır. Fakat mobil imzayı alabilmek için GSM operatörleri kullanıcılardan belirli bir ücret talep etmektedir. Mobil imza güvenlidir ve ıslak imza niteliği taşımaktadır. Mobil imza ile sisteme giriş yapabilmek için e-Devlet sistemi üzerinden T.C. kimlik numaranızı, cep telefonu numaranızı ve GSM türünüzü gerekli alanlara eksiksiz bir biçimde doldurmanız gerekmektedir.

2)Elektronik İmza

Elektronik imza da ıslak imzaya eşdeğer bir imza türüdür. Sanal ortam içerisinde kimlik tespiti için kullanılır. Elektronik imza ile giriş yapabilmek için ise sadece T.C kimlik numaranız yeterli olmaktadır.

E-Devlet Hizmetleri Nelerdir?

E-Devlet sistemi üzerinden sunulan hizmetleri üç bölüme ayırabiliriz. Bunlar sorgulamalar, başvurular ve bilgi alma kısımlarıdır. Bilgi edinme kısmında adli sicil kaydı vb. işlemler gerçekleştirilebilir. Sorgulama kısmında ise ne zaman emekli olunacağı bilgisi gibi bilgiler edinilebilir. Başvuru kısmında ise emeklilik işlemleri için yapılması gereken bir başvuru veya benzeri başka bir işlem gerçekleştirilebilir. Verilen örnekler dışında sistem üzerinden 30’a yakın devlet kurumu ile ilgili olarak yüzlerce işlem online olarak kolaylık ile halledilebilir.

E-Devlet Hizmetlerinin Faydaları

E-Devlet sistemi devlet kurumlarının yapmış olduğu işlemleri daha etkin ve daha verimli bir hale getirmektedir. Kurumlar arası iletişimin tek bir kaynaktan sağlanıyor olması devletin etkin rol oynamasını sağlamaktadır. Online olduğu için kırtasiye masraflarını azaltarak devletin masraflarını düşürmektedir. Vatandaşlar ise devlet kurumlarında gerçekleştirmek istedikleri herhangi bir işlem için uzun sıralarda saatlerce beklemeyip zaman tasarrufu sağlamaktadırlar. Zaman tasarrufunun yanında bir de çeşitli belge veya damga ücretlerini ödeme zorunluluğundan da kurtulmuş olurlar.

Haberin Devamı