Gazete Vatan Logo

E-Devlet sistemine nasıl giriş yaparım?

Hemen hemen tüm işlemlerin yapılabildiği E-Devlet uygulamasını telefonlarınıza indirerek de tüm işlemleri cepten yapabilirsiniz. E-Devlet mobil hakkında ve E-Devlet şifre hakkında tüm detaylara haberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

E-Devlet sistemine nasıl giriş yaparım?

Teknolojinin her alanda olumlu yansımalarını gördüğümüz bu günlerde işlerimizin daha da kolaylaştığının da farkındayız. Teknoloji entegre sistemlerin gelişmesi ve yaygınlaşması ile bizler zamandan tasarruf ederek birçok işlemi halledebiliyoruz. Hatırlarsanız bundan 10 yıl öncesine kadar bir fatura yatırmak için ya da bir devlet dairesinde işlem yapabilmek için uzun saatler sıralarda beklerdiK. Adliyede veya emniyette işlemlerimizi halledebilmek bazen günlerimizi alırdı. Öyle ki; bir işlemi halledebilmek için birçok yere gitmek gerekir, bir dilekçe göndermek sonucun beklemek derken süreç uzar da uzardı. Özellikle devlet ile ilgili işlerde bekleme süreleri uzar ve insanlar bu durumdan hep şikayet ederdi. Bu durumun sıkıntısını yıllardır hem vatandaş hem de devlet kurumları çekerdi. İşte bu yüzden yıllardır yapılması tasarlanan bir proje vardı. Bu proje kapsamında devlete ait tüm kurumların bilgileri tek bir ortama aktarılacak ve bu bilgiler vatandaşın kolayca erişebileceği ücretsiz bir ortam olacaktı. Bu amaçları bir araya getirerek 2006 yılında ‘’ E- Devlet’’ sistemi oluşturuldu.

Haberin Devamı

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşların tüm özlük bilgilerinin bulunduğu aynı zamanda da devletin tüm kurumlarının kişiler ile ilgili bilgileri veri tabanında kayıt altına aldığı bu sistem 2006 yılından bu yana kullanılmaktadır. Bu sistem tamamen ücretsizdir. E devlet sistemini isteyen internet üzerinden giriş yaparak isteyenler ise akıllı telefonlarına ‘’mobil uygulama’’ olarak indirerek 7 gün 24 saat istenilen yerden kullanabilir. Tabi ki E- Devlet sistemini kullanmak için birer kullanıcı adı ve şifre gerekmektedir.

E- Devlet Şifresini Nasıl Alırım?

Öncelikle E- Devlet sistemine girmek isteyen herkesin bilmesi gereken bir durum; E- Devlet kişiye özel bilgi barındıran bir sistemdir. Sisteme bir ‘’kullanıcı adı’’ ve bir ‘’şifre’’ ile girilmektedir. E- Devlet sisteminde bulunan kullanıcı adı kişilerin TC kimlik numarasıdır. 11 haneli bu numara sisteme girilir. Daha sonra sisteme bir E- Devlet şifresi girilmelidir. E- Devlet sistemine girmek için E- Devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde sisteme giriş yapamazsınız. E devlet sistemine 5 farklı türde giriş yapabilirsiniz. Bunlardan ilk olanı; E devlet şifresi ile giriş işlemidir. Ülkemizde bulunan tüm PTT şubelerine giderek 2 TL karşılığında bir E- Devlet şifresi alacaksınız. Ardından TC kimlik no ve E- Devlet şifresi ile sisteme girebilirsiniz. İkinci giriş şekli ise ‘ Mobil İmza’ dır. Mobil imza sahibi olan kişiler E- Devlet sitesine giriş yapabilirler. Üçüncü giriş şekli ise ‘’Elektronik İmza!’’ dır. E- imzanın kimlik numarasını sisteme girerek giriş yapabilirsiniz. Dördüncü giriş şekli ise; TC Kimlik Kartı ile giriştir. Beşinci ve son giriş şekli de ‘’internet bankacılığı’’ şeklidir. İnternet bankacılığı kullanarak E- Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz.

Haberin Devamı