Gazete Vatan Logo

E-Devlet sistemine nasıl girilir? E-Devlet ile hangi işlemler yapılır?

E-Devlet sistemi, vatandaşların kamu hizmetlerine daha kolay ulaşmasını sağlayan bir sistemdir. Sistem sayesinde kamu kurumlarının iş yükü de hafifledi. Vatandaşlar tarafından kamu hizmetleri için, kurumlarda sıra beklenilmeden birkaç dakika içinde işlem yapılabiliyor. Kamu kurumlarına ait pek çok hizmetin verildiği E-Devlet sistemine her geçen gün yeni bir hizmet eklemesi de yapılıyor.

E-Devlet sistemine nasıl girilir? E-Devlet ile hangi işlemler yapılır?

E-Devlet sistemi, milyonlarca vatandaş tarafından kullanılıyor. 300’den fazla kurumun hizmet verdiği sistemde yaklaşık olarak 33 milyon kayıtlı kullanıcı bulunuyor. Vatandaşlar E-Devlet ile zaman tasarrufu sağlayarak işlemlerini kolayca halledebiliyorlar. E-Devlet ile askerlik belgesi sorgulamadan trafik cezası sorgulamaya, tapu bilgisi sorgulamadan hizmet dökümü belgesi sorgulamaya kadar pek çok işlem yapılabiliyor.

E-DEVLET GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR? E-DEVLET ŞİFRESİ İLE SİSTEME NASIL GİRİLİR?

E-Devlet sistemine giriş için www.turkiye.gov.tr internet sitesine girilmelidir. İnternet sitesi üzerinde birden fazla giriş seçeneği yer alır. Bunlar; e-İmza, E-Devlet şifresi, internet bankacılığı, mobil bankacılık ve T.C. kimlik numarası ile giriş seçenekleridir. E-Devlet şifresi ile giriş yapabilmek için, E-Devlet şifresi sahibi olunmalıdır. Hali hazırda E-Devlet şifresi yoksa, en yakın PTT şubesine gidilerek şifre temin edilebilir.

E-Devlet şifresi, 2 Türk Lirası karşılığında kapalı zarf içerisinde verilir. E-Devlet şifresi, kişisel bilgilere erişim imkanı sağladığı ve şifreyi alan kişi adına işlem yapılabildiği için önemlidir. Bu nedenler şifrenin başka kişilerle paylaşılmaması gerekir. E-Devlet şifresi alındıktan sonra, www.turkiye.gov.tr internet sitesine girilir. Şifre ile birlikte T.C. kimlik numarası ilgili yerlere yazılarak sisteme giriş yapılır.

Haberin Devamı

Sisteme giriş yapıldıktan sonra, ekranın sol tarafında yer alan menü üzerinde ‘’e-Hizmetler’’, ‘’Kamu Kurumları’’ ve ‘’Belediyeler’’ butonları kullanılarak istenilen kurum üzerinden işlem gerçekleştirilebilir. Her kuruma ait olan hizmetler, kendi bölümü altındaki menüde yer alır.

E-DEVLET ŞİFRESİ UNUTULURSA NE YAPILMALIDIR?

E-Devlet şifresinin unutulması halinde yine sistem üzerinden gerekli işlemler yapılarak yeni şifre oluşturulabilir. Bunun için, daha önce sisteme giriş yapıldığında cep telefonu numarasının sisteme kayıt edilmiş olması gereklidir. Sistemde cep telefonu numarası kayıtlı değilse, şifre unutulması halinde işlem yapılamaz. Bu durumda PTT şubesine gidilerek yeni E-Devlet şifresi talebinde bulunulması gereklidir.

Haberin Devamı

Şifresini herhangi bir nedenden dolayı değiştirmek isteyen kullanıcılar da sistem üzerinden şifrelerini değiştirebilirler. Sisteme giriş yapıldıktan sonra ‘’Benim Sayfam’’ bağlantısına girilir. Açılan menüden ‘’Şifre ve Güvenlik’’ bağlantısına tıklanarak istenilen şifre oluşturulabilir.

E-DEVLET SİSTEMİNDE HANGİ HİZMETLER SUNULUR?

E-Devlet sisteminde yaklaşık olarak 2 bin hizmet veriliyor. En çok işlem yapılan kurumlar; Sosyal Güvenlik Kurumu, Adalet Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’dür. En çok işlem yapılan hizmetler ise; hizmet dökümü belgesi sorgulama, araç plakasına yazılan ceza sorgulama işlemleridir. Bunlar dışında Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden ‘’Ne Zaman Emekli Olabilirim’’ uygulaması ile de emeklilik için yaş hesaplaması da yapılabilir.