Gazete Vatan Logo

E-Devlet sistemine nasıl girilir? E-Devlet ile hangi işlemler yapılır?

Türkiye’de devlet tarafından vatandaşlara sunulan hizmetlerin daha hızlı ve daha kolay bir şekilde verilmesini sağlayan sisteme e-Devlet denilir. e-Devlet sistemi ile bilgi alma, sorgulama ve başvuru gibi pek çok işleminizi kolaylıkla gerçekleştirebilme imkanınız bulunmaktadır.

E-Devlet sistemine nasıl girilir? E-Devlet ile hangi işlemler yapılır?

Her geçen gün e-Devlet sistemine yeni işlemler eklenmektedir. Son olarak devlet tarafından, vatandaşlara aile nüfus kayıt örneği alabilme imkânı sunuldu. Hem devlet işlerinin hızlanması hem de vatandaşların sırada bekleme derdi olmaması büyük bir avantaj sağlamaktadır.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

e-Devlet’e Nasıl Giriş Yapılır?

e-Devlet sistemine giriş için birden fazla seçenek sunulmuştur. e-Devlet şifresi, elektronik imza, mobil imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı seçenekleri ile giriş yöntemleri bulunmaktadır. e-Devlet şifresi herhangi bir PTT şubesinden 2 TL ücret karşılığında temin edilebilmektedir. Belirtilen giriş yöntemlerinden birisi ile kimlik doğrulaması yaparak sisteme giriş yapabilirsiniz.

e-Devlet Sisteminden Hangi Kurumlar İle İşlem Yapılır?

e-Devlet sistemi onlarca kurumu bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle, Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri yoğun olarak gerçekleştirilmektedir. e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra sayfanın sol tarafında bulunan ‘’e-Hizmetler’’ menüsünden Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantısına tıklayarak, açılan sayfadan SGK hizmet dökümü, prim işlemleri, emeklilik işlemleri, genel sağlık sigortası borcunun sorgulanması, emekli aylığı bilgileri gibi pek çok önemli işlem kısa sürede halledilebilir. Bunlar dışında 4A, 4B ve 4C işlemleri, tedavi bilgilerinin sorgulanması ve şahıs ödeme, sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilir.

Haberin Devamı

e-Devlet ile en fazla işlem yapılan kurumlardan bir tanesi de Gelir İdaresi Başkanlığı’dır. Gelir İdaresi Başkanlığı menüsü ile vergi borcunuzun sorgulaması yapabilir, ödeyebilirsiniz. Bunlardan başka elektronik vergi levhası sorgulama işlemlerinizi de yapabilirsiniz.

Adalet Bakanlığı da, e-Devlet ile işlem yapılan bir başka kurum olarak üst sıralarda yer almaktadır. Burada da bir davanız var ise takibini yapabilirsiniz. Mahkeme dava dosyalarını da e-Devlet ile takip edebilir ve işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, işlem gerçekleştirilen bir başka kurumdur. IMEI sorgulama, çalıntı ve kayıp ihbarları, mobil hattın sorgulanması ve numara taşıma gibi işlemler de bu kurumun e-Devlet üzerindeki bağlantısından gerçekleştirilebilmektedir.

Haberin Devamı

e-Devlet Şifresi Unutulursa Ne Yapılmalıdır?

e-Devlet şifresi ile giriş yöntemini kullanan vatandaşların, e-Devlet şifreleri unutmaları halinde PTT şubesine giderek yeni bir şifre talep etme hakkı bulunmaktadır. Bunun dışında daha önce sisteme giriş esnasında, cep telefonu numarası sisteme kayıt edilmiş ise ücretsiz olarak şifre değiştirebilir. Cep telefonu onay işlemini yapanlar şifre alabilmek için de e-Devlet internet sitesi üzerinden ‘’Şifremi Unuttum’’ bağlantısına tıklamanız yeterlidir.

e-Devlet Şifresi Nasıl Değiştirilir?

PTT şubesi tarafından verilen şifre akılda kalıcı olmayabilir. Bu gibi durumlarda şifre değişikliği yapmak isteyenler, e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra sayfanın üst bölümünde yer alan ‘’Benim Sayfam’’ bağlantısına tıklamalıdır. Sonrasında ‘’Şifre ve Güvenlik Ayarlarım’’ bağlantısına girilerek açılan sayfadan ‘’Şifremi Değiştir’’ butonu ile e-Devlet şifresinin değişim işlemi gerçekleştirilebilir.

Haberin Devamı