Gazete Vatan Logo

E-devlet sistemi nasıl kullanılıyor? Şifre gerekli mi?

E-devlet sistemi ile vatandaşlar artık tüm işlemleri tek çatı altında gerçekleştirebiliyorlar. E-devlet bir çok devlet kurumunun hizmetlerinin yürütülebildiği elektronik ortam devlet kapısıdır. E-devlet kullanmak isteyen vatandaşlar bir kaç işlemi gerçekleştirmelidirler.

E-devlet sistemi nasıl kullanılıyor? Şifre gerekli mi?

Devletin geliştirmiş ve hizmete sunmuş olduğu E-Devlet sistemi vatandaşların internet üzerinden gerçekleştirdiği işlemleri tek bir sistem altında gerçekleştirmek için hizmete sunulan bir sistemdir. İnternet ve teknoloji alanında her geçen yıl muazzam gelişmeler olmaktadır. Ülkemizde bulunan kurum ve kuruluşlarda bu gelişen internet teknolojine ayak uydurarak internet uygulamalarını geliştirmiştir.

Bu internet uygulamaları sayesinde vatandaşlar artık işlemlerini kurumlara gitmeden internet üzerinden gerçekleştirebilmektedir. Bu sayede bu kurum ve kuruluşlarda oluşan kalabalığın önüne geçilmiştir. E-Devlet sisteminden bir çok sorgulama işlemini fatura ödeme işlemini, belge çıkartma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Sabıka kaydı belgesine, öğrenci belgesine, SGK hizmet dökümü belgesine E-Devlet sistemi sayesinde ulaşabilirsiniz. Bir mahkemenizin durumunu da dava dosya sorgulama işlemi ile birlikte öğrenebilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğünün internet uygulaması sayesinde de araç sorgulama ve plaka sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bu sistemde Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet uygulaması da bulunduğu için 3 günlük hava tahmini de buradan ulaşabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığının internet uygulamasında vergi borcu sorgulama yapabildiğiniz gibi ödeme işlemini de gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET İLK GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

E-Devlet ana sayfasında 3 bölüm bulunmaktadır. Kamu kurumları bölümünde E-Devlet sisteminde yer alan bütün bakanlıkların internet uygulamalarına ulaşabilirsiniz. Adalet Bakanlığı, Başbakanlık, Cumhur Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi bir çok bakanlığın internet uygulamasına bu bölümden ulaşabilirsiniz. Ana sayfada yer alan belediyeler bölümünde ise bu sistem altında yer alan belediyelerin internet uygulamaları bulunmaktadır. Bu bölümden istediğiniz belediyenin internet uygulamasına ulaşabilirsiniz ve işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Diğer bir bölüm olan ve bütün hizmetleri kapsayan bölüm E-Hizmetler bölümüdür. Bu bölümde E-Devlet sisteminde yer alan bütün internet uygulamaları bulunmaktadır. Bu bölüme giriş yaparak istediğiniz internet uygulamasına ulaşabilirsiniz ve işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu bölümde çok kurum olduğu için ulaşmak istediğiniz kurumu bulmakta zorlanabilirsiniz. Bu yüzden ulaşmak istediğiniz kurumun baş harfini sol taraftan seçerek kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Yada arama yerine kurumu arayarak ulaşabilirsiniz. E-Devlet sisteminden işlem gerçekleştirebilmek için sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. E-Devlet sistemine ana sayfada yer alan sisteme giriş linkini tıklayarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra karşınıza E-Devlet sistemine giriş yolları gelecektir. Bu giriş yollarından herhangi birisi ile sisteme giriş yapabilirsiniz. Bu giriş yollarından E-Devlet şifresi ile giriş yolunu seçerseniz eğer sistem sizden T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi isteyecektir. E-Devlet şifrenizi bilmiyorsanız eğer üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanınız ile istediğiniz PTT kurumuna giderek 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra giriş sayfasına T.C. kimlik numaranız ile beraber girerek giriş yapabilirsiniz. E-Devlet sistemine diğer giriş yolları mobil imza ile giriş, T.C. kimlik kartı ile giriş, elektronik imza ile giriş ve internet bankacılığı ile giriştir.

Haberin Devamı