Gazete Vatan Logo

E-Devlet şifresi nasıl alınır ve nasıl kullanılır?

e-Devlet, Türkiye vatandaşlarının kamu hizmetlerini internet üzerinden daha hızlı ve daha kolay bir şekilde gerçekleştirmesi amacı ile kurulmuş bir sistemdir. e-Devlet sistemi ile hangi işlemler gerçekleştirilir? e-Devlet şifresi nasıl alınır? Sisteme giriş işlemi nasıl gerçekleştirilir? e-Devlet ile ilgili tüm detaylar haberimizde!

E-Devlet şifresi nasıl alınır ve nasıl kullanılır?

e-Devlet sistemi ile devlet içinde bulunan her bir kurum ve bu kurumların sunmuş oldukları hizmetlere, bilgi ve iletişim teknolojileri vasıtasıyla tüm bireylerin erişmeleri hedeflenmiştir. Sistem üzerinde işlem yapabilmek için e-Devlet şifresi, e- imza ya da bir mobil imza sahibi olunması gerekmektedir. Bu seçeneklerden bir tanesi ile kimlik bilgileri doğrulandığında istenen işlem gerçekleştirilebilir. Sunulmuş olunan bazı hizmetler karşılığında belirli bir ücret ödemesi gerekebilir. Bu durumda da sitemde yer alan ödeme birimi üzerinden ödeme yapılabilir.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

PTT şubesine T.C. kimlik numaranızın yazılı olduğu kimlik belgeniz ile şahsen müracaat yapmanız halinde size cüzi bir ödeme karşılığında şifreniz kısa süre içerisinde verilecektir. Bu işlem için sadece 2 TL işlem ücreti ödemeniz gerekecektir.

e-Devlet İle Hangi İşlemler Yapılır?

e-Devlet sisteminde yer alan hizmetler üç bölüme ayrılmaktadır. Bunlar; sorgulama, bilgi alma ve başvuru bölümleridir. Sorgulama bölümünde ne zaman emekli olunacağının sorgulanması, araç muayene sorgulanması gibi işlemler yapılmaktadır. Bilgi alma bölümünde adli sicil kaydı gibi işlemler gerçekleştirilmektedir. Başvuru bölümünde ise emekli olabilmek için gerekli olan bir başvuru yapılması ya da benzeri başvuru işlemlerinin gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Bu örnekler dışında e-Devlet sisteminde 74 kurum üzerinden onlarca işlem vatandaşlar tarafından yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

e-Devlet Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?

e-Devlet sistemine giriş yapabilmek için, ilk olarak resmi sitesine girilmelidir. Açılan ekranın sağ üst kısmında bulunan ‘’Sisteme Giriş’’ bağlantısına tıklanmalıdır. PTT şubesinden alınan e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numaranızı doğru bir şekilde yazarak sisteme giriş işlemini gerçekleştirmiş olursunuz. e-Devlet şifresi dışında vatandaşlara giriş yapabilmeleri için farklı seçeneklerde sunulmuştur. Bunlar mobil imza, elektronik imza ve internet bankacılığı ile giriş seçenekleridir.

Haberin Devamı

e-Devlet Şifremi Unuttum

e-Devlet şifresinin unutulması durumunda herhangi bir PTT şubesi aracılığı ile yeni bir şifre temin edilebilmektedir. PTT şubesine gitmeden de şifre edinmek mümkündür. Bunun için daha önce e-Devlet sistemine giriş yapıldığında profilde yer alan cep telefonu bölümü doğrulanarak tanımlama işleminin yapılmış olması gerekmektedir. Eğer cep telefonu tanımlı ise ücretsiz olarak şifre alınabilir. Bunun için giriş sekmesinde yer alan ‘’Şifremi unuttum’’ bağlantısının tıklanması yeterli olacaktır.

e-Devlet Hizmetlerinin Sağladığı Faydalar

e- Devlet sistemi ile devlet kurumlarının yaptığı işlemler daha verimli hale gelmektedir. Kurumlar arasında iletişim tek bir kaynaktan sağlanmış olur. Bu da devletin etkinliğini arttırmaktadır. Hizmetler online olarak sunulduğu için kırtasiye harcamaları azalır ve devletin masrafları düşer. Vatandaşlar da gerçekleştirmek istedikleri herhangi bir işlem için saatlerce uzun kuyruklarda beklemez. e-Devlet hem vatandaşlar için hem de devlet için büyük bir kolaylık sunmaktadır.

Haberin Devamı