Gazete Vatan Logo

E-Devlet şifresi nasıl alınır?

e-Devlet vatandaşların internet üzerinden kamu hizmetlerine daha hızlı ve pratik bir şekilde ulaşarak işlemlerini gerçekleştirmesini sağlayan sistemdir. e-Devlet sistemine giriş nasıl yapılır? e-Devlet sisteminde hangi işlemler yapılır? e-Devlet şifresi nedir, nasıl alınır? İşte detaylar!

E-Devlet şifresi nasıl alınır?

Devlet tarafından sunulan kamu hizmetlerinin elektronik ortamda vatandaşlara sunulmasını sağlayan sistemdir. e-Devlet sistemi ile devlet hizmetleri daha kaliteli ve kesintisiz olarak sunulmaktadır. Klasik devlet kavramının yerine geçmeye başlayan e-Devlet sistemiyle birlikte devletin tüm kurumları ve bu kurumlar aracılığı ile sunulan hizmetlere tüm bireylerin bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak kolayca erişmeleri hedeflenmiştir. Sistem ile kişisel bilgilere ulaşım ve güvenlik işlemi gerektiren elektronik hizmetlere erişim sağlamak isteyenler e-Devlet şifresi, mobil imza ya da e-imza seçeneklerinden birisini kullanmalıdırlar. Güvenliği sağlamak amacıyla bu kimlik doğrulama araçlarından sadece bir tanesiyle e-Devlet üzerinde sunulan entegre edilmiş olan elektronik hizmetler kolayca yapılabilmektedir. e-Devlet sisteminde yapılacak olan bazı elektronik hizmetler için ödeme yapılması istenebilir. Ödeme yapılması istenen hizmetler için de sistemde yer alan ödeme birimi hizmeti kullanılabilir ve güvenli olarak ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.

Haberin Devamı

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

e-Devlet Şifresi Nasıl Alınır ve Nasıl Değiştirilir?

e-Devlet sistemine giriş için bir çok seçenek bulunmaktadır. Bu seçenekler arasında en çok kullanılanı e-Devlet şifresi ile giriş işlemidir. e-Devlet şifresi almak isteyenler en yakın bir PTT şubesine giderek T.C. kimlik kartları ile birlikte alabilirler. Şifre, şahsen başvuru sonrasında 2 TL işlem ücreti karşılığında verilmektedir. Sistemde kişisel bilgilerin yer almasından dolayı, sistem girişlerinde güvenlik yüksek seviyede tutulmaktadır. Yüksek güvenliğin gerektiği işlemler olduğu için e-Devlet şifresinin kimse ile paylaşılmaması gerekmektedir. Aksi halde kişiler mağduriyet yaşayabilirler. Size PTT tarafından verilmiş olan şifre çok akılda kalıcı değildir bu yüzde şifreyi değiştirmek isteyebilirsiniz. Bunun için sisteme giriş işlemi yaptıktan sonra ‘’Benim Sayfam’’ kısmında açılan alt menüden ‘’Şifre ve Güvenlik Ayarlarım’’ sekmesine tıklayınız. Buradan şifremi değiştir butonuna tıklayarak şifre değişikliği işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

e-Devlet Şifremi Unuttum

e-Devlet şifrenizi unuttuysanız, bir PTT şubesine giderek yeni şifre talebinde bulunabilirsiniz. Bunun dışında bir başka seçenek ise eğer daha önce e-Devlet sistemine giriş yaptığınızda profilinizde yer alan cep telefonu bölümünden numaranız ile doğrulama işlemi yaparak tanımlama yaptıysanız, ücretsiz olarak yeni şifre oluşturabilirsiniz. Bu işlem için de sistemde yer alan ‘’Şifremi Unuttum’’ bağlantısına tıklayarak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

e-Devlet Sistemi İle Hangi İşlemler Yapılabilir?

e-Devlet sistemin bulunan hizmetler; sorgulama, bilgi alma ve başvuru olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Sorgulama bölümü ile seçmen kaydı, öğrenci belgesi ve emekli maaşı gibi sorgulamalarınızı yapabilirsiniz. Bilgi alma bölümünde askerlik bilgilerinizi, adli sicil kaydı gibi bilgileri öğrenebilirsiniz. Başvuru bölümünden de bilgi almak istediğiniz herhangi bir konu ile ilgili olarak bilgi başvuru talebinde bulunabilir ya da emekli olabilmek için gerekli olan bir başvuru işlemini yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

e-Devlet Hizmetlerinin Yararları

e-Devlet ile kamu hizmetleri daha hızlı ve verimli olmaktadır. Devletin etkinlik kapasitesi artmaktadır. Online bir hizmet sunduğu için de pek çok masrafı azaltmaktadır. Vatandaşlar da herhangi bir kamu hizmetini gerçekleştirmek istediklerinde saatlerce kuyrukta sıranın kendilerine gelmesini beklememiş olurlar.