Gazete Vatan Logo

E Devlet Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama

Vatandaşların mahkeme durumları ile ilgili kesin bilgilere ulaşması adına açılan E-Devlet portalı üzerinde Adalet Bakanlığı’na bağlı hizmetler de eklenmiştir. Adalet Bakanlığı başlığı altında toplanan bu hizmetler aracılığı ile mahkeme bilgisinden dosya sorgulamaya kadar tüm işlemler çok kolay bir şekilde ve kısa süre içerisinde yapılabilmektedir.

Mahkeme bilgisi öğrenme

Mahkeme tebligatları, kişilerin adresine yapıldığından dolayı pek çok kişinin hakkında açılan davalar ile ilgili haberi olmayabilmektedir. Kişilerin taşındıkları adrese ikametlerini aldırmaması ya da belirtilen adreste bulunmamalarından dolayı yaşanan bu durum nedeniyle mahkemeye gidemeyen kişiler hakkında farklı kararlar alınabilmektedir. Bu nedenle kişilerin mağdur duruma düşmemesi adına internet üzerinden mahkeme sorgulama imkanı getirilmiştir.

E DEVLET MAHKEME SORGULAMA YARGITAY DOSYA SORGULAMA

Tüm vatandaşlar, mahkeme ile ilgili durumlarını bu sayede sorgulayarak davalar hakkında detaylı bilgi alabilmektedir. Bunun için E-Devlet portalında yer alan Mahkeme Adalet Bakanlığı menüsü altındaki Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama bölümü kullanılmalıdır. Bu sorgulama ekranı sayesinde mahkeme ile ilgili kişilerin herhangi bir durumu olup olmadığı, varsa mahkeme bilgileri ve tüm gelişmeler öğrenilebilmektedir.

Mahkeme dosyası sorgulama

Mahkeme dosyası sorgulamak için vatandaşların E-Devlet sistemine giriş yapması gerekmektedir. Bunun için E-Devlet şifresi ve kişilerin T.C. kimlik numarası bilgileri gerekmektedir. Özellikle sisteme ilk defa giriş yapanların ilk olarak E-Devlet üyelik işlemlerini halletmesi gerekmektedir. Bunun için kişilerin PTT’nin herhangi bir şubesine başvuru yaparak kimliği üzerinden E-Devlet şifresi alamsı gerekir. Bu şifre ile beraber E-Devlet portalına giriş yapılabilmesi mümkündür. Bu portal üzerinden yukarıda açık bir şekilde anlattığımız gibi adımları takip ederek mahkeme dosyalarınızı sorgulayabilirsiniz. E-Devlet dışında mahkeme ile ilgili durumlar hakkında bilgi almanın bir yolu da UYAP sistemidir. UYAP sisteminin vatandaş giriş portalına girişi yaparak UYAP sistemine giriş yapabilir ve UYAP üzerinden de yargıya intikal etmiş ve sizinle ilgili olan tüm dosyalara erişim yapabilirsiniz. Fakat bu sistemde de üç şekilde giriş seçeneği bulunmaktadır. Bu seçeneklerden birisi de yine E-Devlet’dir. Bu nedenle E-Devlet şifresi olmadığı durumlarda bu seçenekten yararlanmanız mümkün olmayacaktır. Diğer iki seçenek ise E-imza ve mobil imzadır. Bunlar da sürekli bu işlerle uğraşan kişilerin yararlandığı imkanlar olup vatandaşların genelde tercih etmediği uygulamalardır. Bu nedenle mahkeme dosyası sorgulama gibi işlemlerinizde en kolay ve basit yol E-Devlet üzerinden bu sorgulamayı gerçekleştirmektir. Bu sayede mahkeme durumu, mahkeme dosya bilgisi, mahkeme sonuç öğrenme gibi tüm işlemleriniz üyelik işlemlerinizin ardından ömür boyu kullanımınıza sunulmuş olacaktır.

Haberin Devamı